dinsdag, april 16, 2024
Home3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseVoorschoten’97Luykx neemt afscheid van ‘warm’ Voorschoten’97 met titel

Luykx neemt afscheid van ‘warm’ Voorschoten’97 met titel

-

interview167x60Anderhalve week terug werd de kroon gezet op een indrukwekkend seizoen. Niemand kon Voorschoten’97 nog achterhalen na de 5-0 zege op SJZ en de zondagtak mocht zich dan eindelijk tweedeklasser noemen. Na een vijfde, tweede, achtste, weer vijfde en derde plaats en telkens een periodetitel op zak lukte het jaarlijks net niet, maar dit keer was Voorschoten onbetwist de beste.

Halverwege was het als een komeet aan de competitie begonnen SJZ tweede op zes punten en SVLY volgde de ploeg van Stefan Luykx op acht punten. De Zoeterwoudenaren bleven redelijk in het spoor, maar bij SVLY ging de stekker eruit vanwege het niet kunnen nakomen van financiële verplichtingen. Voorschoten startte na de winterstop licht aarzelend met een nederlaag tegen en bij ROAC, waarop een doelpuntloos gelijkspel volgde tegen Meerburg. Daarna ging het niet altijd even eenvoudig, maar werden wel alle duels gewonnen. Vooral thuis lieten de groengelen zien wie zich de baas mocht noemen. Ondertussen won, sinds ruim een jaar, geen enkele ploeg meer op Adegeest.

Luykx heeft dus zijn eerste grote succes te pakken als trainer van een seniorenteam en onze redactie sprak de trainer en blikte terug op een seizoen die vast nog lang zal heugen. Volgend seizoen zal de oefenmeester een huidige tweedeklasser onder zijn hoede krijgen: Wilhelmus.

 Hoe heb jij de dag van het kampioenschap-15 april- beleefd?

Cees Luicks,,Ik had diverse scenario’s in mijn hoofd. Die had ik ook gedeeld met de groep. Hoe zouden we omgaan met tegenslag en hoe zouden we ons wapenen? Tja, als je dan na een paar minuten op 2-0 staat, voelt dat natuurlijk heel goed. SJZ had geen pasklaar antwoord en wij gingen stug door na die bliksemstart. Sinds weken speelden we weer heel sterk, want in de voorafgaande wedstrijden hebben we het zeker niet altijd goed gedaan en makkelijk gehad. Achteraf bezien was de moeizame zege op Moordrecht, in de slotseconden, een hele belangrijke. Je zou een deuk kunnen oplopen tegen een op papier mindere tegenstander, maar dat konden we dus voorkomen.”

Dat Voorschoten’97 een stel behoorlijke voetballers in huis heeft, is nagenoeg bekend. Maar waar ligt nog meer de kracht van jouw ploeg?

,,We hebben weinig blessures gehad en dat zit dan mee. Als ze er wel waren, werd dat prima opgevangen door anderen. Er staat een leuke groep waarin veel gecommuniceerd wordt. Dat vind ik als trainer ook heel belangrijk. Dat schept duidelijkheid en iedereen weet waar hij aan toe is. Voor het overige is de mix tussen jong en oud een pluspunt gebleken. Ik ben ervan overtuigd dat je pas succes kunt hebben, wanneer je met teleurstellingen kunt omgaan. Daar heb ik de groep regelmatig op gewezen. Dat is allemaal goed uitgepakt.”

Even na de winterstop verloor Voorschotn’97 van ROAC. Je had tijdens de winterstop al aangegeven dat de buit nog lang niet binnen was. Had je na die nederlaag zo je twijfels over een goeie afloop?

,,Ik beschouwde die verliespartij als een incident. Zij scoorden werkelijk uit het niets, terwijl wij serieus waar vijf grote kansen kregen. Toch was er geen reden voor paniek. Dat heb ik de boys ook voorgehouden. Sterker nog, we zouden nog wel eens tegen een zeperd aan kunnen lopen, maar daar is dus uiteindelijk geen sprake van geweest. Veel tegenstanders zakten in tegen ons en daar hadden we het best lastig mee. Hier en daar moet je dan ook wat geluk hebben, maar ik kan me niet voorstellen dat er tegenstanders zijn geweest die het als ‘onterecht’ zien dat wij kampioen zijn geworden. Wij hebben altijd voetballende intenties gehouden.”

Jij neemt dus afscheid van Voorschoten, maar weet je hoe de groep er volgend jaar voor staat?

,,Mike Nikic stopt en Dario Tunjic is nog een vraagteken. Ik denk echter dat hij wel doorgaat en dat zou zeer positief zijn, want hij is belangrijk voor het team. De rest van de groep blijft bij elkaar en ik heb er dan ook veel vertrouwen in dat de groep vervolgstappen kan maken.”

Is dit jouw mooiste seizoen ooit?

,,Het is op zeker een mooi jaar geworden, maar hiervoor heb ik ook veel leuke jaren gehad. Zo heb ik gewerkt met de C-junioren van ADO en dat was ook een mooie tijd. Ik heb prachtige toernooien meegemaakt, ook met topclubs uit het buitenland. In Italië speelden we onder meer voor best veel toeschouwers en dat is ook iets prachtigs om mee te maken. In elk geval is het supergaaf dat als je als trainer iets voor ogen hebt en dat dit ook uitkomt. Een bepaalde richting opwillen en dat dan met zijn allen bereiken. Dat is dankbaar werk, maar dat is voor mij net zo van kracht geweest voor jeugdteams als voor Voorschoten.”

Voorschoten is bezig aan een mooi seizoen, want ook de zaterdagtak doet het prima in de hoofdklasse. Hoe zou jij deze club willen betitelen?

,,Het is een warme club met veel warme mensen. Als ik over de zondag spreek, kan ik stellen dat er grote betrokkenheid is. Er wordt heel hard gewerkt door het huidige bestuur om veel zaken weer vlot te trekken. Het zal voor de zaterdagtak niet eenvoudig worden, want daar zullen diverse spelers vertrekken. Dat verhaal is wel bekend, denk ik zo. Maar dat is op zich ook een uitdaging. Hoe het er op de langere termijn uitziet, durf ik niet te zeggen. Doorstroming van de jeugd of uit het tweede elftal is van belang. De A-jeugd speelt momenteel niet heel hoog en het tweede draait niet optimaal. Misschien kan de club interessant zijn nu de zondagtak een klasse hoger gaat spelen. Al met al is het een mooie club, daar kan geen misverstand over bestaan.”

De dag van het kampioenschap zal een onvergetelijke zijn geweest, maar wat is je nog meer specifiek bijgebleven en kijk je graag op terug?

,,Dat zijn wel meer situaties, maar laat ik onze vaste supporter Barend eruit lichten. Die komt op zijn fietsje ook naar uitwedstrijden. Is altijd positief, ook als daar nauwelijks reden voor is. Positivisme, dat bevalt mij altijd wel en dat is ook het woord wat bij dit seizoen past.”

Wilhelmus krijgt vanaf het volgende seizoen met jou te maken. Nu al gretig?

,,Elke nieuwe uitdaging is leuk. Ik heb ze twee keer zien spelen. Het is ook een mooi club waar niet wordt betaald. Zij willen een stabiele eersteklasser worden en daar wil ik mij voor inzetten. Ik zou het geen gespreid bedje willen noemen, maar laten we zeggen een ‘opgemaakte’. Er zijn niet hele grote verschillen met de zondagtak van Voorschoten. Verdedigend is het net als hier okay en voorin lopen er ook leuke spelers. Willen ze stappen maken dan zal er wel in elke linie een speler bij moeten komen. In de voorbereiding wonnen we nog van ze trouwens met Voorschoten.”

Hoe ga je de laatste weken afmaken op Adegeest?

,,We spelen nog thuis tegen Teylingen en gaan nog naar FC Lisse toe. In juni zullen we het seizoen afsluiten met een bbq’tje, een tennistoernooitje, een eindpresentatie en een boottocht of zo. Ik heb zin in de laatste weken en ga met een verdomd goed gevoel de club verlaten.”

Bedankt voor je tijd en openhartigheid.

,,,Graag gedaan. Jullie heel veel succes met de site.”

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read