ts-docosAan alles komt een einde. Ook aan dat van voetbalcarrières. Bij DoCoS nemen er donderdagavond twee spelers afscheid van het voetbal. Jorrit Hermans en Renso Smits hangen definitief de schoenen aan de wilgen en spelen nog één maal een wedstrijd.

De huidige zondagtak van de Leidenaren neemt het op tegen oud-Docos, waar de twee afzwaaiende spelers meespelen.  ,,Een hele eer’’, vertelt Hermans. ,,Het schijnt een  DoCoS-gewoontes te zijn om vertrekkende spelers een afscheidswedstrijd te geven.”

Zowel Hermans als Smits speelden lang voor DoCoS; ruim tien jaar. ,,Toen ik verhuisde naar Docos, kwam Renso volgens mij net als eerstejaars senior kijken’’, aldus de oud-doelman Hermans.

,,Nu heb ik versleten knieën, waar ik eigenlijk altijd al last van had. Diverse malen ben ik geopereerd. Zelfs toen ik een tiener was, moest ik onder het mes. Maar afgelopen seizoen kon ik helemaal niet meer spelen. Vanaf nu kan ik me meer richten op het gezin. En zal ik veel in de sportschool te vinden zijn.”

Voor Hermans waren de jaren in de tweede klasse bijzonder. ,,Dat was sportief het leukst. Maar de jaren daarna heb ik het ook zeker naar mijn zin gehad.”

Bij Smits lag het verhaal anders. De verdediger zegt het voetbal op dertigjarige leeftijd vaarwel. ,,Ik kon het niet meer combineren met mijn werk en gezin. Al tien jaar werk ik onregelmatig. En op zondag ben je vaak weg. Ik ga nu regelmatig fitnessen. Overigens mis ik het voetbal nog niet.’’

Smits maakte wel een aantal bijzondere dingen mee bij DoCoS, maar kan moeilijk het leukste seizoen aanwijzen. ,,We zijn kampioen geworden en naar de derde klasse gepromoveerd. Een gezellig jaar was dat. Daar tegenover staat dat er een aantal mensen wegvielen. Personen, die er inmiddels niet meer zijn, en die een warm hart hadden voor hun club. Ze deden alles voor je.”

Vanavond wordt er om 20 uur afgetrapt en de voetbalvereniging DoCoS roept iedereen op om het tweetal voor het laatst te zien spelen. Het wordt fraai weer, dus waarom ook niet…