ts-docos(Zaterdag, 4A)- Het is wel eens vaker voor gekomen. Een ploeg die alle competitiewedstrijden in winst kon omzetten.  Voorlopig is het nog lang niet zo ver, maar DoCoS morste nog geen enkel punt en hoeft eigenlijk nog maar twee concurrenten te dulden (VVSB en Woubrugge). Afgelopen zaterdag werden de bordjes na Wassenaar (0-4) vervangen van 24 uit 8 naar 27 uit 9.

 

DoCoS heeft een groep met jonge spelers die inmiddels het besef hebben dat er serieus een prijs ligt te wachten op hen aan het einde van de rit. Maurice Lagendijk kwam over van UVS en zijn stap voelt aan als een geschenk.

 

,,Super zo, toch? Maar we blijven gewoon van week tot week kijken, want het ging nu ook weer niet vanzelf en we zullen wekelijks moeten kunnen opbrengen om geduld te hebben tegen ploegen die massaal inzakken.”

 

Wassenaar, dat nog niet won en stijf onderin staat, was geenszins van plan om zich te laten slachten en sloeg de tentenkampen op in en rondom de eigen zestien.

 

,,Ik sprak hun spits en die gaf aan dat ze er alles aan zouden doen om een puntje te pakken. Dat dit gepaard ging met negatief voetbal, was ze een worst. Dus moesten we er doorheen zien te komen en daar hadden we de nodige moeite mee, getuige de ruststand van 0-1 (doelpunt van Chafik Ochan, red.). Dat was wel een kantelmoment, want dan weet je dat zij ook wat moesten gaan doen. Toch liep het niet geweldig bij ons en pas na de 0-3 in de tweede helft konden we het balletje makkelijker laten rondgaan. Het was lange tijd een drukte van belang bij Wassenaar voor het hok. De spits stond eenzaam voorin en die andere tien stonden tegen te houden. Tel daar een man of zes van ons bij op en je kunt je voorstellen dat schoten van afstand ook geen zin hadden, want er stond altijd wel iemand in de weg.”

 

Na de hervatting voerde DoCoS de druk wel op en Wassenaar werd alsnog kansloos gelaten door doelpunten van Maik Groote (2) en Melvin van Gent. ,,Ik kan me niet voorstellen dat het leuk was om naar te kijken, maar de punten gingen in elk geval mee en daar gaat het om in dit soort eenzijdige wedstrijden.”

 

De Leidse ploeg zette dus weer een stap richting de derde klasse, maar de pupillen van Joop Lankhaar zijn daar nog niet mee bezig. ,,We staan er goed voor, maar kunnen even voor en na de winterstop pas echt hele goede zaken doen als we meer lastige ploegen kloppen. We spelen volgende week tegen LSVV’70 en als zij compleet zijn, is dat gewoon een moeilijke wedstrijd. Blauw Zwart staat ook nog op het programma en dat is een prima ploeg. Als we daar goed doorheen rollen, schiet het al wel op. Na de winterstop krijgen we Leidsche Boys en Woubrugge. Dat zijn ploegen die we bij de start van de competitie voor het eerst hebben getroffen en waar we verrassend van wonnen. Dat waren, zo begrepen we destijds, de absolute favorieten voor de titel. Dus we juichen nog niet te vroeg, maar het mag duidelijk zijn dat we er eind januari wel heel warmpjes bij kunnen staan.”

 

Lagendijk startte als jongetje bij DoCoS, maar kwam later uit voor UVS. Vanuit de A1 besloot hij met wat vrienden om terug te gaan naar de club waar het begonnen was. Vorig seizoen speelde DoCoS ook al in de vierde klasse, toen nog vrij anoniem.

 

,,Wat ik begrepen heb, is dat de kar toen getrokken moest worden door een paar spelers. Nu is er altijd wel iemand die opstaat, wanneer een andere speler een mindere dag heeft. Het gaat er ook professioneler aan toe en de sfeer is natuurlijk fantastisch als je altijd maar wint. Maar wat ik zeg, ook wij mogen geen tegenstander onderschatten. Woubrugge verloor laatst van Football Factory en UVS bijvoorbeeld van Aarlanderveen. Dat had ook niemand verwacht, dus ook wij kunnen lastige wedstrijden spelen tegen staartploegen als je met 1-0 achterkomt. Zie er dan nog maar doorheen te komen. Elke week is concentratie vereist.”

 

DoCoS kan volgende week de eerste periodetitel pakken. In deze vierde klasse zijn er twee periodetitels te verdelen, beide gaan over dertien wedstrijden.

 

,,Dat zou een eerste stap zijn en daar gaan we ook vol voor. Maar ik zie het zo: na de winterstop begint de competitie opnieuw en dus moeten we op dezelfde voet verder gaan om de eerste plaats te kunnen vast houden.”