nabeschouwing167x60(Zaterdag, 4A)- In het huidige tempo zal DoCoS één van de eerste kampioenen worden binnen het amateurvoetbal. De vierdeklasser won afgelopen zaterdag van LSVV’70 (0-2) en dat betekende de tiende overwinning op rij. Trainer Joop Lankhaar had voorafgaand aan het seizoen veel vertrouwen in zijn jonge ploeg, maar spreekt wel zijn verbazing uit over de huidige dadendrang.

 

Net als voor alle andere ploegen staan er 24 duels op het menu voor de Leidse koploper. Op bijna de helft van de competitie spreken de cijfers voor zich. Dertig punten uit tien duels, negenendertig goals voor en slechts zes treffers tegen. VVSB is tweede met een achterstand van zes punten. Woubrugge staat op zeven punten, maar deed daar een wedstrijd meer over. Blauw Zwart, de komende tegenstander, heeft pas 21 punten bij elkaar geharkt.

 

BIJ LSVV’70 had de formatie van Lankhaar het niet makkelijk, maar de studentenploeg speelde ook niet voor niets vorig seizoen nog in de derde klasse en moet in staat worden geacht zich alsnog bij de beste vier ploegen te scharen.

 

Lankhaar: ,,Dit resultaat na tien wedstrijden had ik niet verwacht, nee. Toch moeten wij ons nog niet rijk rekenen, want het wordt elke week lastiger. Vorige week hadden we de grootste moeite om de muur te slechten bij Wassenaar. Die kropen met zijn tienen terug en enkel hun spits was voorin te vinden. Zie er maar doorheen te komen. Dit LSVV speelde wel mee en ik had ze ook al eerder zien spelen bij Blauw Zwart. Een behoorlijke ploeg en ze kunnen fysiek ook aardig wat opbrengen. En daar ligt nu eenmaal niet onze kracht. LSVV is één van de betere tegenstanders, maar door de bank genomen kwam de overwinning ons wel toe.”

 

Collega Wim Mugge was het eens met Lankhaars mening over de uitslag. ,,Onze start was wel in orde. In de eerste twintig minuten hebben we het DoCoS zeker lastig kunnen maken. Daarna heb ik wel gezien waarom zij zo goed draaien. Het is een frisse, jonge ploeg. Conditioneel sterk ook. Bovenal zit er een idee achter. Het is de beste ploeg met veel snelheid voorin. LSVV heeft aardig mee gevoetbald, maar na de 0-2 was het wel over en uit voor ons. Ik denk dat de keuze niet zo moeilijk meer is voor DoCoS. De zaterdagtak heeft de toekomst.”

 

Chris van Empel was tweemaal trefzeker, niet ver voor rust en een kwartiertje voor tijd. Concurrent Woubrugge kwam niet voorbij aan Aarlanderveen en dus werd het andermaal een goed weekend voor DoCoS. Lankhaar liet zich echter niet verleiden tot gewaagde uitspraken.

 

,,Pas als we er na 18 of 19 wedstrijden zo voor staan, kunnen we ons misschien opmaken voor een prijs. Ik vind het daar nog veel te vroeg voor. Je ziet nu aan Woubrugge dat zij ook punten morsen, waar je dat niet verwacht. Dat kan ons ook overkomen. Ajax en PSV verslikken zich ook wel eens in kleintjes. Het kan tegen zitten, er kan sprake zijn van onderschatting en bovenal wil elke ploeg als eerste van jou winnen. A omdat je koploper bent en B omdat we nog ongeslagen zijn. Maar wij merken echt wel dat het elke week een grotere uitdaging wordt om die punten over de finish te brengen.”

 

DoCoS heeft nog 1 punt nodig voor de periodetitel, maar officieus is die prijs al binnen. ,,Ons doelsaldo is veel beter dan dat van VVSB, dus het moet wel heel erg gek lopen. Voorafgaand aan het seizoen hebben we ingezet op een plek bij de beste vijf en in de winterstop moeten we die doelstelling misschien bijstellen naar een plaats bij de beste drie. De komende tegenstanders zullen ons in elk geval meer duidelijkheid geven voor wat betreft de mogelijkheden.”

 

Lankhaar doelt daarbij in eerste instantie op de komende opponent, Blauw Zwart uit Wassenaar. Hij zag die ploeg al tweemaal aan het werk en denkt dat DoCoS flink aan de bak moet komende zaterdag.

 

,,Een fysieke ploeg. In deze klasse kom je er niet alleen met goed voetbal. Er is ook strijd nodig en daarin moeten wij nog wel meer vlees op de botten krijgen. Ook is het de vraag hoe wij met tegenslagen om zullen gaan. Tot nu toe hebben we nog geen schorsingen gepakt en qua blessures hebben we nog weinig tegenspoed gehad. Dus ik waarschuw nogmaals voor gemakzucht. En trouwens, als ik zie dat er spelers zijn die gaan lanterfanten mogen ze even op de bank plaatsnemen. Elke week staan er bij ons anderen op en dus heb ik ook wel wisselgeld voor als het even minder loopt of als er spelers zijn die er te makkelijk over denken. Gelukkig heb ik wat dat aangaande nog weinig echt hoeven optreden.”

 

Alphenaar Lankhaar werd in de regio bekend vanwege zijn jaren bij ADO. De 46-jarige trainer kan zich nog herinneren dat hij met de Hagenezen een seizoen ongeslagen bleef (niet met het eerste overigens). Een dergelijk scenario ziet hij nu best zitten.

 

,,We speelden toen vier keer gelijk en de rest van de wedstrijden wonnen we allemaal. Tja, dat staat me nog goed bij. Ook nu zou het leuk zijn, maar dat is niet het hoofddoel. Voorlopig genieten we van onze reeks en proberen we het zo lang mogelijk vol te houden.”

 

DoCoS kan dus volgend seizoen een stap maken naar de derde klasse op zaterdag. De zondagtak blijft vooralsnog ver achter en dus lijkt een definitieve ommezwaai in de maak. De trainer bemoeit zich van geen kant met het beleid van de club.

 

,,Mijn verantwoordelijkheid ligt bij de zaterdag. Ik heb als taak om zo hoog mogelijk te eindigen en hoe er verder wordt besloten binnen de club is niet aan mij. Laten we nu eerst volgende week de eerste periodetitel maar helemaal veilig stellen. Dát is waar ik me mee bezig wil houden en voor de rest zien we wel wat de toekomst brengt bij DoCoS.”