DoCoS nipt voorbij Leidsche Boys in stadsderby

-

Bij de bekendmaking van alle speelronden door de KNVB, sprong er bij competitieronde 1 in de vierde klasse A op zaterdag meteen een mooi affiche in het oog: Leidsche Boys-DoCoS. Beide ploegen beschikken over een relatief jonge ploeg met potentie en de verwachtingen waren vooraf dan ook hooggespannen.

ts-docosDoCoS, dat onder leiding staat van trainer Joop Lankhaar, heeft er dit seizoen een aantal nieuwe spelers bij. Veel van deze jongens spelen pas kort bij de senioren, maar beschikken over flink wat voetballend vermogen. Daarnaast is van VV Leiden Marcel Onvlee overgekomen, een speler met veel ervaring die zowel achterin als op het middenveld inzetbaar is.

De wedstrijd werd op het scherpst van de snede gespeeld, want beide ploegen waren niet van plan te verliezen bij de seizoensopening. Het niveau viel niet tegen en het spel golfde vanaf minuut één op en neer. Beide defensies stonden daarentegen als een huis, waardoor er geen grote kansen ontstonden. Uiteraard waren er wel wat mogelijkheden om de score te openen, maar beide keepers hielden hun doel tot aan de rust schoon.

De tweede helft was niet veel anders dan de eerste. Er werd agressief gespeeld en gevochten voor elke meter. Eigenlijk had de wedstrijd alles wat een derby dient te hebben. Naarmate de tweede helft vorderde, werden de ruimtes wat groter. Er werd iets meer risico genomen, waardoor er ook meer kansen kwamen. Toch was het de brilstand die lang in tact bleef.

Circa twintig minuten voor tijd besloot DoCoS aanvaller Maik Groote het vijandige doel onder vuur te nemen. Tot zijn blijdschap werd zijn poging bekroond met een doelpunt, waardoor DoCoS de leiding nam. Leidsche Boys moest nu wel uit zijn hok komen en besloot opportunistisch te gaan spelen. Dit leidde tot een hectisch laatste kwartier, maar gescoord werd er niet meer.

DoCoS trainer Joop Lankhaar was in zijn nopjes met de drie punten. ,,Het was een harde en zeer moeilijke wedstrijd voor ons, maar de scheidsrechter leidde de derby naar behoren. We schrokken wel even toen we zagen dat we direct naar Leidsche Boys moesten, maar ook zij hadden liever niet tegen ons geopend. We hebben redelijk goed voetbal gespeeld en kunnen hiermee verder. Misschien was een gelijkspel iets eerlijker geweest gezien de verhoudingen op het veld, maar mij hoor je zeker niet klagen. Ook vind ik dat we ons goed aan de afspraken hebben gehouden. We hebben er goed voor gezorgd dat Leidsche Boys spelmaker Sem Schilthuizen weinig lange ballen kon geven en zaten hem goed op de huid. Een kampioenschap zit er dit seizoen nog niet in, maar we gaan zeker voor de eerste vijf.”

ts-leidscheboysLeidsche Boys speler Rachid Oulgut vond niet dat zijn ploeg heeft gefaald: ,,We hebben er met z’n allen keihard voor gevochten en waren vandaag net niet de gelukkigste. De wedstrijd was in evenwicht en een 0-0 of 1-1 eindstand was denk ik wel terecht geweest. Ik denk dat beide teams hebben laten zien over een goed voetballende ploeg te beschikken. We gaan voor de eerste drie en hebben helaas verloren van een directe concurrent. Er zijn echter nog genoeg wedstrijden te gaan en voldoende punten te verdelen. Het seizoen is pas net geopend.”

Volgende week ontvangt DoCoS thuis Woubrugge, dat aan de hand wordt genomen door trainer Arie van Duijn en gaat Leidsche Boys op bezoek bij UVS, dat de eerste wedstrijd met 2-0 verloor bij LSVV’70.