artikel image RCL 1Leiderdorp- Voor RCL zit het seizoen erop. Op de slotdag hadden de manschappen van Frank Bloemheuvel de beste papieren om de derde periodetitel weg te kapen, maar die prijs ging aan de neus voorbij. Breukelen won met 2-4 in Leiderdorp en mag daardoor nog hopen op een langer verblijf in de eerste klasse.

Er lag voor de roodwitten dus een scenario klaar om via de nacompetitie na één seizoen de eerste klasse te verlaten. Dat zou een waar kunststuk zijn geweest, daar de Leiderdorpers alleen al  een kwarteeuw nodig hadden om het verloren terrein terug te winnen. Destijds degradeerde RCL uit de eerste klasse en werd er gependeld tussen de tweede, derde en zelfs vierde klasse.
Een affiche tegen Quick Boys in het seizoen 2012/2013 prijkte aan de horizon, maar dat plaatje bleef ook in de verte.

En dat was volgens de oudere garde op de tribune ook maar goed ook. Vanaf de eerste seconde vroegen de notoire mopperaars zich hardop af ‘wat RCL te zoeken zou hebben in de hoofdklasse’. De meest pessimistische, sigaar rokende aanhanger was er zelfs van overtuigd ‘dat RCL het hele seizoen op nul punten zou blijven staan’.
Toen eenmaal het laatste fluitsignaal had geklonken en duidelijk was dat zij zich geen zorg hoefden te maken voor een eventueel horrorscenario, was de slotsom nog wel dat ‘RCL het eigenlijk nog niet zo gek had gedaan’ met een zesde plaats op de ranglijst.

Woorden in gelijke strekking waren later ook hoorbaar van de spelers en de trainer, hoewel Bloemheuvel nog wel even zichtbaar baalde van een gemiste kans. Dat was begrijpelijk, maar niet reëel. Niet alleen was Breukelen beter, maar tijdens het duel kwamen er ook talloze onvolkomenheden bovendrijven bij de Leiderdorpers. Breukelen, fitter en meer hongerig,  vocht voor de laatste kans om zich naar de nacompetitie te spelen, om zodoende een teleurstellend seizoen toch nog te kunnen afsluiten met lijfsbehoud.

Voor dat laatste streed RCL het gehele seizoen, want de doelstelling was om toch vooral niet meteen weer af te dalen naar de tweede klasse. RCL slaagde met verve en het was op zich al een schouderklop waard dat de ploeg op de laatste wedstrijddag zelfs nog streed voor een verlenging van het seizoen.

De thuisclub bleef ook tot diep in de tweede helft stiekem hopen, maar dat was vooral te danken aan doelman Matthijs de Vreede die een aantal zekere tegentreffers voorkwam. De sluitpost keerde onder meer een penalty bij 1-3. Nadat Deen van Embricqs zijn tweede doelpunt maakte, was het vermoeid ogende RCL definitief geknakt, zesde en zonder prijs. In de slotfase waren er overigens nog maar acht spelers over bij de gastheren. De afzwaaiende Michel Bloemheuvel en Nicky Wijsman hadden al een rode kaart te pakken en invaller Frank van der Marel moest, nadat er al drie keer was gewisseld, geblesseerd het veld verlaten.

In een armetierige eerste helft had Maikel Goossens de score geopend. Pal na rust veroorzaakte Bloemheuvel een strafschop en leek de 0-2 aan alle Leiderdorpse illusies een einde te maken. Wijsman prikte echter snel raak, maar de 1-3 lag er vervolgens ook weer rap in. De Vreede voorkwam met diverse reddingen onherstelbare schade en Thom Wijnalda (de spits verlengde met zijn teen een inzet van Tim van Luxemburg) blies nog eenmaal leven in op de Bloemerd, maar daar bleef het bij.

RCL mag tevreden terugkijken op een alleszins acceptabel seizoen, maar er is nog genoeg werk aan de winkel (lees: spelers moeten zich verder ontwikkelen en enkele versterkingen zijn geen overbodige luxe) om een volgende stap te kunnen zetten. Geen schande, daar waren vriend en vijand en de kritische achterban het in elk geval roerend over eens.

RCL- FC Breukelen 2-4 (0-1). 31. Goossens 0-1, 47. Embricqs 0-2, 49. Wijsman 1-2, 55. Winklaar 1-3, 71. Wijnalda 2-3, 90.+2 Embricqs 2-4. Scheidsrechter: Westland. Toeschouwers: 400. Rode kaarten: 60. Bloemheuvel (2x geel), 86. Wijsman (2x geel).
RCL: De Vreede, Kluts (80. Van der Marel), Van Luxemburg, Bloemheuvel, Vijlbrief, Nagtegeller, Wijsman, Van Westrienen (57. Oude Veldhuis), Wijnalda, Van Vliet, Scheurwater (62. Van der Reijden).

Bron: Leidsch Dagblad (HK)