vrijdag, maart 29, 2024
HomeTweede klasseRCLBillenknijpend RCL pakt de punten in Nootdorp

Billenknijpend RCL pakt de punten in Nootdorp

-

ts-rclMeestal is de grensrechter van doorslaggevende waarde bij buitenspelsituaties voor de arbiter, maar dit was niet het geval afgelopen zaterdag in de confrontatie tussen Nootdorp en RCL. De leidsman liet doorspelen na een steekbal op RCL-middenvelder Nick Wijsman, terwijl de grensrechter van de thuisploeg had gevlagd voor buitenspel. Wijsman legde de bal vervolgens breed op spits Thom Wijnalda, die de bal eenvoudig kon binnentikken: 0-1. Zo kwamen de Leiderdorpers al vroeg in de eerste helft op voorsprong. Een voorsprong die later met alle moeite verdedigd moest worden.

Na de 0-1 van Wijnalda kreeg Nootdorp enkele kansjes om de score gelijk te trekken. Op het half uur werd ook één van die mogelijkheden benut, maar wel na onoplettend verdedigen van RCL, waardoor een vrijstaande Nootdorper de gelijkmaker mocht inschieten. Verdediger Frank van der Marel, die afgelopen zomer van Quick Boys naar Sportpark De Bloemerd verkaste, wist wel waar het aan lag. ,,We verdedigden gewoon veel te gemakkelijk. Die jongen stond daar volledig vrij. Voor de rest begonnen we erg sterk aan de wedstrijd en waren we in de eerste helft wel de bovenliggende partij.’’

Na een kwartier spelen in de tweede helft kwamen de gasten weer op voorsprong. Dit keer was het Wijsman zelf die de 1-2 maakte. Van der Marel: ,,En dan weet je dat Nootdorp gaat komen; ze gaan alles of niets spelen. De laatste tien minuten was het alles tegenhouden. Nootdorp schoof heel veel spelers naar voren, waardoor zij ineens met vijf aanvallers voorin stonden. We probeerden er nog wel uit te komen, maar de bal lang vasthouden lukte ons niet meer. Dus is het gewoon die bal naar voren schieten en kijken waar die belandt. Uiteindelijk hebben we misschien één goede kans weggegeven en daar kwamen we wel goed weg, moet ik zeggen. Het was vandaag lastig voetballen, maar we hebben de drie punten binnen en daar gaat het om!’’

Door de zege klimt Racing Club Leiderdorp op de ranglijst en gaat het bovendien Nootdorp voorbij. De verschillen in de middenmoot (nummers 5 t/m 11) zijn minimaal te noemen. Zo bezet RCL op dit moment de zesde plaats en heeft het een gelijk aantal punten (24) als nummer vijf FC ’s-Gravenzande. Tegelijkertijd hebben de Leiderdorpers maar vier punten voorsprong op nummer 11 Vitesse Delft. En dus kan er in de derde periode nog van alles gebeuren.

Op de vraag of RCL nog een periodetitel kan pakken, antwoordde Van der Marel: ,,Alles kan, maar we hebben nog een zwaar programma voor de boeg in de derde periode. Zo krijgen we nog Deltasport (thuis), Rijnvogels (uit) en Alexandria (uit). We zien het allemaal wel. Ons eerste doel is in ieder geval om een mooi plekje in de middenmoot de behalen.’’

Trainer Bloemheuvel noemde de stap van de tiende naar de zesde plaats scorebordjournalistiek. ,,Weet je, dat zegt me niet zoveel. Als we volgende week onverhoopt verliezen, kunnen we weer drie of vier plaatsen kelderen. Daarnaast vond ik ons voetballend eigenlijk minder dan vorige week en toen was het al niet top. Anderzijds ben ik wel heel erg tevreden met de getoonde over-mijn-lijk-mentaliteit. Als dit RCL dat wekelijks kan opbrengen, zijn wij in staat om het de nummer 1 tot en met 14 lastig te maken. We moesten in de slotfase alle zeilen bijzetten en ik heb ook gezien dat zijn twee joekels van kansen kregen in het vijfmetergebied. Gelukkig voor ons gingen beide inzetten hoog over.”

Hoewel Bloemheuvel al het gehele seizoen nauwelijks naar de stand wil kijken, heeft hij al wel een rekensommetje gemaakt. ,,Met 24 punten zijn we hard op weg. Ik denk dat we er uiteindelijk 35 nodig hebben om veilig te zijn, dus reken maar uit hoeveel punten wij uit de laatste negen wedstrijden moeten ophalen.”

Bij RCL viel William van Vliet in en is hij weer terug na een hardnekkig virus. ,,Dat is goed nieuws voor ons. Het is überhaupt een prima week, want ook werd bekend dat Frank Hillebrand weer terugkomt op het oude nest”, sprak Bloemheuvel met vreugde. Centrale verdediger Hillebrand komt over van Quick Boys 2. De ex-RCL speler kwam vier jaar uit voor de Katwijkers en speelde af en toe mee in het eerste elftal. Eerder speelde hij ook voor UVS en ADO.

Basisopstelling RCL: De Vreede, Kluts, Van Luxemburg, Bloemheuvel, Vijlbrief (Van der Marel), Nagtegeller (Van Vliet), Wijsman (Van der Reijden), Van Westrienen, Scheurwater, Wijnalda, Oude Veldhuis

Volgende week lijken de drie punten zeker haalbaar voor de nieuwkomer in de eerste klasse. In eigen huis neemt RCL het op tegen Leonidas. De drager van de rode lantaarn uit Rotterdam behaalde afgelopen zaterdag wel een punt tegen nummer twee Alexandria in een spannend duel (3-3), dus de ploeg van Frank Bloemheuvel zal moeten oppassen.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read