ts-rclZe zeggen wel eens dat het tweede seizoen op een hoger niveau moeilijker is dan het eerste seizoen.  Het tweede seizoen is het seizoen van de bevestiging. Waar er als nieuwkomer in een hogere klasse weinig van je wordt verwacht en je relatief onbekend bent, wordt er in het nieuwe jaar vanaf wedstrijd één rekening met je gehouden.

 

Helemaal als je een dergelijk seizoen hebt gedraaid als RCL afgelopen seizoen. Na jarenlang gerommel in de marge is in Leiderdorp de weg omhoog weer gevonden. Vorig seizoen mocht RCL eindelijk weer uitkomen in de 1e klasse en dat resulteerde in een knappe en onverwachte 6e plaats. Er werd zelfs tot de laatste wedstrijd meegedaan om een nacompetitieplek voor promotie naar de hoofdklasse. RCL is komend seizoen een ploeg om rekening mee te houden.

 

Zoals overal hebben er ook bij RCL in de zomer enkele mutaties plaatsgevonden. Trainer Frank Bloemheuvel moet het komend seizoen onder andere stellen zonder zijn jongere broer. Centrale verdediger Michel Bloemheuvel heeft besloten een punt achter zijn carrière te zetten. Linksback Jelmer Vijlbrief heeft zich afgelopen jaar op De Bloemerd dusdanig gepresenteerd dat hij de overstap naar Topklasser VVSB heeft kunnen maken. Verder is vleugelspits Nick van der Reijden vertrokken naar de zaterdagtak van Voorschoten ‘97, net als RCL dit seizoen uitkomend in de 1e klasse B. Tenslotte heeft tweede keeper Alex Bergshoeff besloten om bij een lager elftal te gaan voetballen.

 

Daartegenover staan de nodige versterkingen. Verdedigend versterkte RCL zich dit jaar met Daley Windhorst, Johan Koot, Gwen Koet en Frank Hillebrand. Windhorst stond vorig jaar nog onder contract bij ADO Den Haag. Koot keert na twee jaar SJC terug bij de club waar hij in het seizoen 2009/2010 nog speler van het jaar werd. Koet was vorig jaar een van de sterkhouders van Lugdunum en wil zich bewijzen op een hoger niveau. Hillebrand doorliep de jeugd van RCL en ADO Den Haag en pendelde de afgelopen jaren tussen het eerste en tweede van Quick Boys. Om de concurrentie tussen de palen aan te gaan met Matthijs de Vreede is Nick van der Wiel overgekomen van FC Lisse. Om de aanval van nieuwe impulsen te voorzien heeft Rick Harteveld de stap van DSO gemaakt.

 

Met deze wijzigingen begon Bloemheuvel eind juli aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Helaas moest dat zonder de nog geblesseerde Frank van der Marel (lies) en Nick Permanand (knie). De eerste wedstrijd van de voorbereiding werd thuis met 3-0 verloren van Hoofdklasser Jodan Boys. Het was duidelijk dat deze hoger uitkomende ploeg al langer in training was dan de Leiderdorpers. Vervolgens werd er met 2-2 gelijk gespeeld bij eersteklasser CSW uit Wilnis.  De doelpunten kwamen op naam van Nick Wijsman en William van Vliet via een penalty. Voor de derde oefenwedstrijd was RCL, tijdens het jaarlijkse trainingsweekend, te gast op de Open Dag van Hoofdklasser Sparta Nijkerk. Dankzij een goal van Thom Wijnalda kwamen de gasten brutaal op een 0-1 voorsprong, die later echter alsnog uit handen werd gegeven (2-1 verlies).

 

De eerste overwinning kwam tijdens de eerste officiële wedstrijd. Voor het thuispubliek mocht RCL zich voor de beker laten zien tegen Benschop, waarbij het ook in de competitie zit. Een snelle 0-1 achterstand werd weggewerkt. Windhorst tekende voor de gelijkmaker en vanaf elfmeter schoot Wijnalda RCL naar een verdiende 2-1 overwinning. Ook tijdens de tweede bekerwedstrijd benutte Wijnalda een penalty. Dit keer was het echter tevergeefs, aangezien RCL met 2-1 verloor op bezoek bij VVIJ uit IJsselstein. Een gelijkspel in de derde wedstrijd bij hoofdklasser Montfoort was afgelopen dinsdag genoeg om door te bekeren. De Leiderdorpers namen daar echter geen genoegen mee en voor de tweede keer dit seizoen werden er 3 punten behaald. Nadat Wijnalda RCL na een 1-0 achterstand bij rust voor de gelijkmaker tekende, kroonde Youri de Boer zich in de slotfase tot matchwinner door de 1-2 binnen te schieten.

 

RCL mag dus nog minimaal een rondje verder in de beker en zal dat goede gevoel dus meenemen naar de competitie. Komend weekend wordt er geopend met een streekderby, waar de 1e klasse B dit jaar rijk aan is, in en tegen Voorschoten. Een mooie wedstrijd waar lang naar uitgekeken is. De voorbereiding heeft nu wel lang genoeg geduurd.