ts-rclJe ziet ze bij iedere club of juist niet, maar ze zijn o zo belangrijk. Duizendpoten. Het Leiderdorpse RCL heeft er zo ook wat van aan boord, maar één daarvan staat binnenkort aan de kade. Bert de Kroon vindt het ‘wel even genoeg geweest’ en doet wat stappen terug. Een flinke aderlating voor de eersteklasser op de zaterdag. Onze redactie besprak met de verenigingsmanager, zijn laatst vervulde functie, wat zaken rondom zijn aanstaande vertrek.

 

Wat kwam er zoal op jouw pad bij RCL in al die jaren?

 

,,Vijftien jaar terug ben ik gestart in de jeugdcommissie en werd ik ook toernooisecretaris. In die tijd begon mijn zoon ook als speler bij de club en later is ook onze andere zoon bij RCL gaan spelen, maar die heeft het op een zeker moment voor gezien gehouden. Na die eerste jaren werd ik coördinator en vervolgens ad-interim jeugdvoorzitter. Ook ben ik leider en trainer geweest. In het bestuur ben ik tweede penningmeester geweest en 1 jaar ad-interim penningmeester. Ook ben ik aangesteld als kantinebeheerder en vervolgens heb ik gesolliciteerd op de vacature van verenigingsmanager.”

 

Dat laatste ben je uiteindelijk geworden. Had je veel concurrentie en wat houdt de functie precies in?

 

,,Er was geen concurrent. Dat had te maken met het feit dat je minimaal 1 dag in de week, naast alle werkzaamheden in het weekend, voor de club bezig moest zijn. Veel mensen hebben een vaste baan en die geef je niet zomaar deels op. Ik kwam in de gelegenheid om wel een dag in te ruilen voor RCL en dat heb ik met plezier gedaan. Ik denk ook wel dat de vijf laatste jaren het leukst waren, temeer omdat die het dichtst bij je staan. Als verenigingsmanager moet je zorgen dat het bestuur ontzien wordt. Zij hebben al genoeg op hun bord, dus moet je werk bij hen weghalen. Als verenigingsmanager moet je trachten om zaken binnen de club te professionaliseren. Je bent een soort projectleider die zaken moet opstarten, uitwerken en implementeren. Ik heb vier jaar geleden gesolliciteerd omdat het een uitdaging was, maar bovenal omdat ik absoluut iemand ben met een RCL-hart.”

 

Per 1 januari 2013 komt er een einde aan deze periode. Om welke reden ga je weldra stoppen?

 

,,Mijn ambitie wijkt af van die van het bestuur. Let wel, er is zeker geen ruzie. Het is enkel de vraag hoe ver je zelf wilt komen en in hoeverre de club daar in mee kan gaan. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om weer fulltime in dienst te komen als contractmanager bij PostNL. Ik denk dat we een beetje uit elkaar zijn gegroeid en ik heb in augustus al aangegeven dat ik er mee wilde stoppen. Bij RCL zijn er momenteel geen mogelijkheden om uit te breiden, want de situatie op financieel gebied is niet zo florissant, dat is ook wel bekend. Alles bij elkaar opgeteld leek het mij wijs om een stap terug te doen en ruimte te maken voor anderen. Natuurlijk blijf ik bij de club komen en in het seizoen 2013/2014, zo heb ik mij voorgenomen, wil ik wel weer wat gaan doen bij en voor de club.”

 

Staan anderen te trappelen of is het zoeken naar de bekende speld in een hooiberg?

 

,,De functie van verenigingsmanager komt te vervallen en de taken worden her en der opgesplitst. Ik vraag mij hardop af of dat kan, maar dat is een keuze van de club gegeven ook de huidige stand van zaken. De functie brengt ook mee dat je overdag sponsoren op zoekt en niet enkel in de avonduren. Sponsoren zijn uiteraard van essentieel belang en daar moet je op af. Ik hoop dat daar voldoende tijd voor blijft. Er zijn nog wat mensen die de club verlaten en dat betekent dat er vers bloed moet komen. Dat hoeft niet verkeerd te zijn, want zo krijg je ook nieuwe ideeën. Het wordt tijd voor een nieuwe generatie. Dat kunnen oudgedienden zijn of mensen die nu al rondlopen in de club, maar nog geen functie bekleden. Invulling is nog niet zo eenvoudig, maar de club is er druk mee bezig. Uiteraard is dit niet enkel een probleem van RCL. Dit is een maatschappelijk probleem. Ik hoop dat het RCL lukt en dat er een gezond jaar wordt gedraaid.”

 

Dit weekend werd bekend dat de hoofdtrainer aan het eind van het seizoen zijn heil elders gaat zoeken. Hoe zit je daarin? Je hebt hem vijf jaar mogen meemaken.

 

,,Het vertrek van Frank Bloemheuvel komt hard aan. Hij heeft hier als trainer veel neergezet en veel ontwikkelingen zijn door hem bedacht en niet door de club. Hij heeft enorm veel tijd in de club gestoken en wilde ook verder. Gezien de financiën kan hij zijn ambities hier niet verder waarmaken en ik snap dat hij dus hogerop wil. RCL 1 heeft een jonge groep met veel mogelijkheden. Dat is zeker. Het zijn niet zo zeer jongens die voor geld spelen, maar er moet wel van alles gefaciliteerd worden. Spelers die hier willen blijven, komen of zijn gekomen, hebben hun keuze gemaakt voor de voetbalvisie en voor de kansen die ze kregen. Als ze voor het geld zouden spelen, was een deel op zeker al weggeweest. Je speelt eerste klasse en dat betekent ook dat je vaak de weg moet vrijmaken voor de hoofdmacht. Het is nu van groot belang dat er een prima trainersstaf terugkomt, want anders kan het afglijden. De hoofdtrainer moet veel oog hebben voor de jeugd en het is zeker de bedoeling dat er ook jongens doorstromen naar het eerste. Zo kan je aanstormend talent ook bij je club houden. Frank heeft in de loop der tijd jongens van de club laten toetreden tot het eerste. Zijn opvolger moet die weg blijven bewandelen. RCL is een club zonder betaalcultuur en waarbij de financiële polsstok nu eenmaal niet zo lang is.”

 

Je kijkt terug op een mooie periode, maar met welk aspect heb je wel problemen gehad?

 

,,Ik ben iemand die liever terugkijkt op mooie gebeurtenissen. En dat zijn er heel veel geweest. Ik had enkel moeite met het feit dat het bestuur wel eens een doorloophuis was. Mensen begonnen dan enthousiast en ambitieus, maar dikwijls waren ze ook weer zo gevlogen. Dat is niet goed voor de stabiliteit en het is lastig werken. Enkel onze voorzitter (Thomas Stolker, red.) zit al lang op zijn positie.”

 

Nog heel kort en dan is het over. Ben je daar veel mee bezig?

 

,,Nee, want mijn beslissing stond al lang vast. Ik heb mij al maanden terug verzoend met mijn beslissing. Er is nu eenmaal een tijd van komen en een tijd van gaan. Ik heb gelukkig zelf de keuze gemaakt en dan is het toch anders dan dat je moet vertrekken. En ik blijf bij de club komen dus ik denk dat het gemis wel mee zal vallen. Zoals gezegd heb ik zeker het idee om terug te komen, in welke hoedanigheid dan ook. Nu is het echter tijd om wat gas terug te nemen. Ik ga me nu instellen om ’s zaterdags bij mijn zoon te gaan kijken die in de B speelt en later op de dag bij het eerste.”

 

Tenslotte nog de vraag hoe jij aankijkt tegen het hedendaagse voetbal met alle problemen van dit moment.

 

,,Vroeger waren er ook problemen. Denk alleen al maar aan de supportersrellen op de tribunes. Iedereen ziet dat er dingen verkeerd gaan, maar er gaat ook heel veel goed. Ik denk dat de rol van de ouders heel belangrijk is. Zij mogen aanmoedigen en daar is niets mis mee. Toch zie je dikwijls dat zij tekeer gaan en dat zorgt nog wel eens voor problemen. Het valt mij op dat er ouders zijn die in het weekend veel emotioneler reageren. Die betrokkenheid is vaak veel minder doordeweeks met schoolgaande kinderen. Niet zelden zie je dan dat ze het gesprek niet gauw aan gaan met docenten, wanneer de situatie daar om vraagt. De lat wordt doorgaans erg hoog gelegd voor kinderen zodra ze op het veld staan. Ik vind, op welk niveau er ook wordt gespeeld, dat ouders moeten inzien dat het toch vooral om het plezier gaat en dat er ook vriendschappen ontstaan door het voetbal. Dat is de belangrijkste combinatie, naar mijn idee.”

 

Neem lekker je rust en dank voor dit gesprek.

 

,,Die rust ga ik pakken, maar ik kijk vooral met ontzettend veel plezier terug op mijn tijd bij RCL. Ik heb een leuke tijd gehad, heb heel veel leuke mensen ontmoet en ik blijf een RCL-hart houden. Daar zal nooit iets aan veranderen. Jullie bedankt voor de geboden ruimte.”