artikel image RCL 2Op drift raken. De motor aan de praat krijgen. De locomotief die op stoom komt. Kreten die kunnen worden losgelaten op RCL. De Leiderdorpers bivakkeerden even op de laatste plaats, maar na twee overwinningen op rij is de aansluiting met de middenmoot gevonden. Afgelopen zaterdag ging Benschop kopje onder bij de Racing Club (4-0). In het seizoen 2010/2011 was Oegstgeest, toen nog in de tweede klasse, de ploeg die voor het laatst met deze cijfers om de oren kreeg in de Bloemerd.

 

De Leiderdorpers speelden voor de pauze allesbehalve goed voetbal. De kritische achterban klaagde steen en been en de wedstrijd deed pijn aan de ogen. Verwennerij was uitgebleven en de 0-0 was eigenlijk best logisch te noemen. Na de pauze werd het sukkeldrafje in de kleedkamer achter gelaten en veranderde RCL opeens in een ploeg die de tegenstander uit het pittoreske Lopik wel op de pijnbank kon leggen. Thom Wijnalda, vorige week al beslissend bij Vitesse Delft (1-2), nam twee goals voor zijn rekening en Nick Scheurwater wilde niet achterblijven en liet zich ook tot twee keer toe om de hals vliegen.

 

Scheurwater was zelf ook niet te spreken over de bijzonder matige eerste helft. ,,Eigenlijk deden we maar wat. In de eerste tien minuten ging het nog wel, maar daarna kakten wij in en kregen we het niet op de rails. Na de eerste de beste aanval na rust werd het 1-0 en vanaf dat moment ging het lopen en lieten wij zien waarom zij laatste staan en wij daar niet thuis hoorden in de voorbije weken.”

 

De 20-jarige ex-speler van UVS is ondertussen na ruim een jaar spelen in Leiderdorp een vaste waarde in de voorste linie. ,,Ik heb zes keer in de basis gestaan dit seizoen en die ontbrekende pot kwam door een blessure aan mijn voet. Ik was bij het uitgaan in glas gaan staan en dat was door mijn schoen heen gegaan. Dus enkel tegen DSVP heb ik niet gespeeld. Ja, ik krijg veel vertrouwen van de trainer. Ik mag ook fouten maken zonder dat ik meteen naar de kant moet kijken of ik gewisseld zal gaan worden. Het is altijd prettig als je een trainer hebt, die je laat leren van je fouten en die je niet meteen naar de kant haalt wanneer het even niet lekker gaat. Het voelt ook wel alsof ik vrij zeker ben van mijn plek, hoewel het natuurlijk niet vanzelf gaat.”

 

Scheurwater kwam in de eerste helft van rechts, maar na de rust was hij meer aan de andere kant van het veld te vinden. ,,We speelden met Thom Wijnalda en Tom Oude Velthuis naast elkaar en dan met twee hangende vleugelspelers daarachter. Bij balbezit ben ik dus wel meer aanvallend en op andere momenten moet ik meer inzakken. Dat werkt steeds beter. Wel speel ik liever op links, dat is voor mij meer vertrouwd vanuit het verleden.”

 

De twee doelpuntenmakers scoorden om en om. Scheurwater nam de tweede en vierde goal voor zijn rekening. ,,Die eerste treffer van mij kwam voort uit een goede combinatie. Ik kwam schuin vrij voor het doel en koos de verre hoek. Bij die andere treffer kon ik alleen maar stiften en dat pakte goed uit. Ik had ook nog een assist, dus ik kan wel zeggen dat ik lekker heb gespeeld.”

 

De jongeling was blij met de opstanding na rust, want puntverlies zou duur zijn geweest tegen een ploeg die waarschijnlijk terug zal vallen naar de tweede klasse. ,,In de beker speelden we ook tegen deze ploeg en er gaat weinig vanuit. Dit zijn duels die wij moeten winnen en als dat uiteindelijk ruim lukt dan heb je een basis om verder omhoog te kijken. SHO volgende week is van een hele andere orde, maar dit RCL moet kunnen uitkomen tussen plaats vijf en acht dus we moeten nu niet achterover gaan leunen.”