ts-rcl(Zaterdag,1B)- Voor RCL komt de winterstop op een onaangenaam moment. Net nu de Leiderdorpse diesel op stoom raakt, wacht er een verplichte rustpauze.  Gesterkt door het bemoedigende optreden tegen titelfavoriet FC ’s-Gravezande (1-1) werd zaterdag meteen de blik verlegd naar de tweede seizoenshelft. ,,Ik heb de hoop op een periode of een hogere klassering niet opgegeven”, sprak doelpuntenmaker Thom Wijnalda.

 

Vaak wordt de maand december door trainers en spelers aangegrepen om te verkondigen dat ze toe zijn aan de winterstop. De rustpauze komt als gelegen om de accu op te laden en kleine blessures te laten genezen, klinkt het dan. Zonder de waarheid van die stellingen in twijfel te brengen, deed niemand van RCL daar zaterdag aan mee. De winterstop wordt juist als een hinderlijke onderbreking voor de ontwikkeling van het spelniveau gezien

 

De sterke optredens tegen het hoger acterende Barendrecht en Ter Leede waren al een teken aan de wand. Van eerstgenoemde ploeg – de nummer vijf van de topklasse – werd in de beker (onverdiend) met 2-1 verloren. Tegen de Sassenheimse koploper van de Hoofdklasse A werd in oefenverband met dezelfde cijfers wél gewonnen. 

 

De opwaartse spiraal werd zaterdag doorgetrokken tegen FC ’s-Gravezande. Voor het eerst deze competitie werd een punt behaald tegen een ploeg uit de top vijf van de ranglijst. Het had overigens niet veel gescheeld of het waren er drie geweest. Bij het sluiten van de markt vond Wijnalda na een flitsende aanval de goalie van ’s-Gravezande op zijn weg.

 

Dat Wijnalda sprak van een ‘zure nasmaak’ zei veel over de verbetering van RCL gedurende de eerste seizoenshelft. De ploeg van Frank Bloemheuvel begon met een punt uit de eerste vijf wedstrijden dramatisch aan het tweede jaar in de eerste klasse.

 

Drie opeenvolgende overwinningen deden de degradatiezorgen stilaan doen verdwijnen, maar geheel compleet is de rehabilitatie van RCL nog niet. Ondanks het steeds betere spel wacht de ploeg al sinds eind oktober op een zege in competitieverband. Daarbij moet opgetekend worden dat de Leiderdorpers de afgelopen weken regelmatig vrij van verplichtingen waren én de laatste twee wedstrijden gelijkspeelden.

 

Toch is Bloemheuvel optimistisch gestemd. ,,Ik vind dat wij aan een goede ontwikkeling bezig zijn. Als je het spel van vandaag vergelijkt met dat van de eerste competitiewedstrijd tegen Voorschoten ’97 (4-1 verlies, red.) zie je een duidelijke progressie. Vooral in verdedigend opzicht. Vandaag zijn we tegen sterke, snelle aanvallers goed op de been gebleven.”

 

Dat Bloemheuvel veel van de tweede seizoenshelft verwacht, heeft ook met de voorgeschiedenis te maken. ,,Wij zijn vaak na de winterstop op ons best”, sprak de trainer die kort na de wedstrijd zijn vertrek aankondigde. ,,Nieuwe spelers inpassen kost nu eenmaal tijd.”

 

RCL promotiewdstr 2011 6Wijnalda was een soortgelijke mening toegedaan. Hij wees op de ruimere personele bezetting. ,,Na de winterstop hebben we William van Vliet weer terug en een fitte Nick Permanand (hier op archieffoto) tot onze beschikking.” Vooral de terugkeer van laatstgenoemde, die zaterdag na een zware blessure in competitieverband zijn rentree vierde, kon hem bekoren. ,,Ik ben blij dat ik weer met mijn maatje kan voetballen.”

 

Ondanks dat Gravenzande over meer voetballend vermogen beschikte, had RCL in het grootste deel van de wedstrijd de overhand ,,Een gelijkspel is terecht”, stelde Wijnalda, die RCL in de eerste helft op voorsprong schoot. Na rust volgde de gelijkmaker.

 

RCL – FC ‘s-Gravenzande 1-1 (1-0). 34. Wijnalda 1-0, 57. Luijandq 1-1.

Scheidsrechter: Prooi. Toeschouwers: 350.

RCL: De Vreede, Windhorst, Koot, Hillebrandt, Kluts (77. Jansen), Nagtegeller, Wijsman, Van Westrienen, Harteveld, Wijnalda, Scheurwater (58. Permanand).

 

Bron: Leidsch Dagblad