HomeTweede klasseRCLRCL voorbij aan FC Rijnvogels op de ranglijst

RCL voorbij aan FC Rijnvogels op de ranglijst

-

Katwijk- Gerbrand Adriaanszoon Bredero’s lijfspreuk ‘het kan verkeren’ was nadrukkelijk van toepassing bij de wedstrijd FC Rijnvogels tegen RCL. Nadat de Katwijkers twee levensgrote kansen misten in de openingsfase en zo vergaten RCL achter de feiten aan te laten lopen, namen de Leiderdorpers het roer over om uiteindelijk met een zege (1-3) huiswaarts te keren.

RCL, thuis al met 3-0 te sterk waardoor Frenk van der Kleij zijn plaats op de bank verloor aan Katwijkse zijde, werd dus voor de tweede keer dit seizoen tot winnaar uitgeroepen. Dat zag er aanvankelijk niet naar uit. Met nog geen tien seconden op de klok prikte Marciano Weidum in een riante scoringspositie naast. Zeven minuten later stuitte de aanvaller op doelman Matthijs de Vreede en deze inzet had ook tot een doelpunt gepromoveerd moeten worden. Het gebeurde niet en dat kwam de thuisploeg duur te staan.

Bij de eerste de beste gelegenheid rondde Nick Wijsman van dichtbij af, na een knappe actie van spits Thom Wijnalda. Het tweetal viel sowieso nadrukkelijk op. Ze sleurden, vulden elkaar aan en waren lastig te verdedigen. De 0-1 was op dat moment verrassend te noemen gezien de start van de wedstrijd, maar gaandeweg toonde RCL zich in deze wedstrijd eenvoudigweg beter dan de thuisploeg.

Het oogde onsamenhangend bij de Katwijkers. De middenvelders konden het niet belopen vanwege de grote kloof tussen de aanval en de verdediging. Dit niet in de laatste plaats, omdat enkele aanvallers zich niet buitengewoon inspanden om extra werk te verzetten. RCL daarentegen kwam getergd over en met het regelmatige aanjagen, wist de gastheer zich geen raad.

Rijnvogels kreeg in die fase nog één grote kans, maar Michael Miranda onderstreepte niet bepaald in goeden doen te zijn. De 0-2 van aanvoerder William van Vliet, een vrije trap vanaf de linkerzijde zeilde pardoes achter Martijn Zwaan, deed Rijnvogels nog meer pijn. Even later verzilverde Van Vliet een strafschop, na een overtreding op Frank van der Marel. Rijnvogels was gezien en verloor ook nog eens het hoofd. Eerst mocht Mo Moudou inrukken na een domme overtreding op Wijnalda en in de rust kreeg trainer Marchel den Haan een rode kaart, na verbaal geweld aan het adres van de scheidsrechter.

Even na rust kreeg Weidum weer een kans en ging een vrije trap van Wesley van Wijk net over. Een tegentreffer had nog een boeiende tweede helft kunnen inluiden, maar het offensiefje kreeg geen vervolg. Rijnvogels zwalkte naar de eindstreep en RCL kwam niet meer in de problemen. Van Vliet had zelfs vier treffers op zijn naam kunnen krijgen, maar eerst werd een inzet van de doellijn verwerkt en even later had Zwaan een fantastische redding in huis op een ‘krul’ van de aanvoerder. Niemand lag wakker van het feit dat Sander van der Horst tegen sluitingstijd de score iets draaglijker maakte voor de thuisploeg.

Door het resultaat klom RCL over FC Rijnvogels heen en leidt de ploeg van Frank Bloemheuvel de dans in de derde periode. Een knap staaltje voor een ploeg waarbij ‘handhaving’ al het hele seizoen het sleutelwoord is. Rijnvogels, vooraf een titelkandidaat, heeft de tweede periodetitel nog voor het oprapen. Wanneer dat niet lukt, is het seizoen over en uit. Het kan verkeren in de eerste klasse.

FC Rijnvogels- GHC 1-3 (0-3). 16. Wijsman 0-1, 34. Van Vliet 0-2, 37. Van Vliet 0-3 (strafschop), 89. Van der Horst 1-3. Rode kaart: 42. Moudou (FC Rijnvogels) 45. Den Haan (FC Rijnvogels, trainer). Scheidsrechter: De Groot. Toeschouwers: 250.
FC Rijnvogels: Zwaan, Moudou, Van der Gugten (83. Guyt), Schaafsma (55. Parlevliet), Van Wijk, Van Es, Van der Horst, Buntsma, Weidum (69. Hoek), Krayenoord, Miranda.
RCL: De Vreede, Van der Marel, Van Luxemburg, Nagtegeller, Kluts, Van Westrienen (82.Van der Pot), Oude Veldhuis (75. Scheurwater), Van Vliet (86. De Boer), Wijnalda, Wijsman, Van der Reijden.

Bron: Leidsch Dagblad (HK)