Als Joop Munsterman, de voorzitter van FC Twente, de prijzen uitreikt van het zeer geslaagde UVS Top-toernooi, is de zon die de hele dag voor een perfect decor heeft gezorgd, net even achter de wolken verdwenen. Maar de organisatie weet, dankzij buienradar, dat het voorspelde ‘noodweer’ nog even de Kikkerpolder niet zal bereiken. Er hoeft dus niet geïmproviseerd te worden. Laat dat maar aan de NS over. Te vroeg voor bladeren op de rails of bevroren wissels. Dan maar minder treinen in verband met ‘noodweer’…

 

Bij UVS is inmiddels alles volgens het spoorboekje afgewerkt en genieten ‘hoofdmachinist’ Fred de Wit, zijn ‘conducteurs’ en de belangrijkste ‘passagiers’ van een welverdiend biertje in de bestuurskamer van UVS. Daar is ongetwijfeld nog ruimschoots nagepraat over de perfecte organisatie.

 

Joop Munsterman, wiens club een samenwerkingsverband heeft met de Leidse eersteklasser, stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken, toen hij de in maat oplopende serie bekers uitreikte aan de acht ploegen. De kleinste voor het organiserende UVS (met het Zeeuwse JVOZ de enige amateurclub), de grootste voor winnaar Ajax. Het tweede door FC Twente geïnitieerde Toptoernooi – vorig jaar werd er gespeeld in Hengelo – kreeg namelijk niet alleen perfecte omstandigheden, maar met Ajax ook de gedroomde winnaar, die in de ook al gewenste finale met 2-0 van PSV won.

 

Vorig jaar Hengelo, dit jaar Leiden en volgend jaar bij een andere partner, zo vertaalde Munsterman de werkwijze van FC Twente met betrekking tot dit onder 16-toernooi. Maar het zou in 2013 zó maar wéér De Kikkerpolder in Leiden kunnen worden, want de tevredenheid straalde af van het gezicht van Munsterman en zijn hoofd jeugdopleiding John van Miert.

 

Uiteraard was dat ook het geval bij UVS-voorzitter Huub de Veld en jeugdvoorzitter Lucas Riethoven. Er was de hele dag geen wanklank gehoord. “Het was allemaal perfect”, zei Munsterman. “Neem alleen maar het programmaboekje. Plus de gastvrijheid. Het klinkt misschien allemaal gemakkelijk, zo’n toernooi organiseren, maar dat is het niet.”

 

Om eventuele problemen in de kiem te kunnen smoren had UVS een gastheer of –vrouw aan elke ploeg gekoppeld, die als intermediair fungeerde tussen team en toernooi organisatie. Als je later – in dit geval volgende week – een toernooi als dit gaat evalueren, heb je het vooral over dingen die niet goed zijn gegaan, zodat je het een volgende keer kunt verbeteren. Maar de agenda van de evaluatie zal op dat punt ultrakort zijn.

 

Gelukkig is er meer te bespreken als volgende week een delegatie van FC Twente zich in De Kikkerpolder meldt. “In eerste instantie ging het vooral om het proces op te starten. De afspraken tot nu toe zijn goed nagekomen. Nu gaan we kijken hoe we een volgende stap kunnen zetten”, zegt Munsterman.

 

Uiteindelijk is het de bedoeling dat in de Leidse regio spelers worden gescout, die we mogelijk over een aantal jaren terugzien bij het grote FC Twente. De keuze van ‘Groot Leiden’, was heel bewust. “Er wonen hier veel mensen en dus ook veel voetballers”, aldus Munsterman. “Dit gebied is voor ons interessanter dan Drenthe. Waarom UVS en niet één van de zaterdag-topklassers? Wij vinden dat UVS beter bij onze cultuur past.”

 

Die cultuur leidde tot een lekker toernooi met veel leuke wedstrijden en permanente drukte in De Kikkerpolder, waar overigens velen de overdekte tribune opzochten om een beetje bescherming te hebben tegen de zon. Honderden liefhebbers, die wellicht snakken naar het begin van de amateurvoetbalcompetitie, hebben ongetwijfeld genoten van het leuke voetbal dat door deze jeugdige talenten wordt gespeeld.

 

De cijfers

Poule A: UVS-Ajax 0-5, FC Twente-Club Brugge 0-2, Club Brugge-UVS 2-1, Ajax-FC Twente 1-0, Club Brugge-Ajax 0-0, FC Twente-UVS 2-0. Eindstand: Ajax 3-7 (+6), Club Brugge 3-7 (+3), FC Twente 3-2 en UVS 3-0.

 

Poule B: JVOZ-FC Utrecht 0-0, PSV-FC Groningen 1-0, FC Groningen-JVOZ 2-0, FC Utrecht-PSV 0-2, PSV-JVOZ 1-2, FC Utrecht-FC Groningen 0-0. Eindstand: PSV 3-6, FC Groningen 3-4 (+1), JVOZ 3-4 (+1), FC Utrecht 3-2. Groningen tweede op basis van onderlinge wedstrijd.

 

Finales. Om de zevende plaats: UVS-FC Utrecht 1-2. Om de vijfde plaats: FC Twente-JVOZ 2-0. Om de derde plaats: Club Brugge-FC Groningen 2-0. Om de eerste plaats: Ajax-PSV 2-0.

 

Bron: website UVS