HomeTweede klasseUVSSJC vs UVS: opportunisme wint het van techniek

SJC vs UVS: opportunisme wint het van techniek

-

ts-uvs(Zondag, 1B)- UVS verloor afgelopen weekend de streekderby tegen SJC vooral van zichzelf. De voor deze gelegenheid in het rood spelende formatie van trainer Paul van der Zwaan had de nederlaag (3-2) na een 1-2 ruststand volledig aan zichzelf te wijten.

,,We hebben het zelf over ons afgeroepen. We zijn meegegaan met hun spelletje. We zijn in de tweede helft alleen maar achteruit blijven lopen in plaats van te blijven voetballen, zoals in de eerste 45 minuten. Ik dacht dat we stappen hadden gemaakt, maar na vanmiddag hebben we weer een stap ingeleverd”, aldus de zwaar teleurgestelde oefenmeester. De trainer van thuisclub SJC, Laurens Mouter, had daar geen boodschap aan en vond de winst, op basis van de gespeelde tweede helft, ‘verdiend’.

SJC UVS nov 2012Voor beide elftallen waren de belangen groot. De Leidenaren moesten winnen om koploper VOC in het vizier te houden, de thuisclub had de punten keihard nodig om weg te blijven van de onderste plaatsen. Op een zwaar en slecht bespeelbaar veld opende de thuisclub furieus hetgeen resulteerde in drie hoekschoppen binnen vier minuten, wat al direct hachelijke momenten opleverde voor de neus van doelman Niels van den Burg. Toch was het UVS dat de eerste kans kreeg. Op de uithaal van Jochie Sebrechts moest SJC-doelman Hans van de Bosch gestrekt naar de hoek.

Uiteindelijk was het SJC dat als eerste scoorde. De 1-0 van de gastheren kwam gelukkig tot stand: de vrije trap in de negende minuut werd door UVS-verdediger Jesper Neuteboom in eigen doel gewerkt. Direct daarna nam UVS het initiatief en werd het de betere ploeg. De gelijkmaker in de zestiende minuut van de goed spelende spits Mats van der Poel was in lijn met de verhoudingen. De spits had wel mazzel dat Vincent Solleveld van SJC bij de voorzet weggleed op het natte veld, waardoor de goalgetter uit Zoeterwoude vrij eenvoudig kon scoren.

De centrumverdediger Solleveld was niet de enige die last had van de natte grasmat overigens. Een aantal spelers had een verkeerde keuze gemaakt met het schoeisel, wat zorgde voor vele glijpartijen. De thuisclub ging daarnaast steeds slordiger spelen, wat door slidings gecorrigeerd moest worden en over en weer tot een aantal irritaties leidde.

Sebrechts, die zeker niet zijn beste wedstrijd speelde, leidde de 1-2 in. Op de achterlijn passeerde hij knap zijn tegenstander en zijn afgemeten voorzet werd koppend verzilverd door alweer Van der Poel. Even daarvoor was het keurkorps van Van der Zwaan goed weggekomen. Na een grote dekkingsfout kwam Richard Versteden, die na een lange blessure weer terug was in de basis en later zijn stempel op de wedstrijd zou drukken, alleen voor doelman Van den Burg te staan. De bal gleed echter van zijn schoen en de blauwwitten kwamen zo met de schrik vrij.

In de tweede helft ging het volledig mis voor de Leidenaren. Van de profetie van oud-voorzitter Bart van Leeuwen (,,SJC moet komen en daardoor kunnen wij profiteren met onze snelle jongens”) kwam weinig of niets terecht. De thuisclub domineerde, daarbij geholpen door UVS, dat alleen nog maar achteruit liep. Van der Poel kwam zodoende op een eiland te staan en kon daardoor geen gevolg geven aan zijn goede eerste helft.

Nadat uit een van de spaarzame aanvallen Gökhan Yazici hard uithaalde maar het doel miste, werd de aanvaller enkele tellen later gewisseld voor Raymond van Es. Van der Zwaan: ,,Ik wisselde uit voorzorg en wilde zeker het risico niet lopen om met tien man te komen staan na zijn gele kaart.” Laurens Mouter wisselde in de zestigste minuut. Met name de ingebrachte Mike Koenders was een verbetering in het spel van de zwartwitten. De gastheren voerden de druk verder op en UVS kwam nauwelijks meer aan voetballen toe.

De bezoekers kwamen goed weg in de 66e minuut, nadat een voorzet van de doellijn werd gehaald. Vijf minuten later werd een vlagsignaal door de leidsman genegeerd, maar Van den Burg kon ternauwernood redden. Het was echter uitstel van executie. Versteden liet zien waarom de ploeg hem nodig heeft. Na een dieptepass nam de spits de bal ineens op zijn schoen. De bal stuitte op de borst van doelman Van den Burg en kwam weer terug in de voeten van Jordy Groot, die vervolgens droog binnenschoot: 2-2. Versteden bekroonde zijn goede optreden vervolgens door in de tachtigste minuut een dieptepass uitstekend af te ronden: 3-2.

UVS voetbalde in de laatste tien minuten zoals de thuisclub een groot deel van de wedstrijd had gedaan: opportunistisch. Het leverde een aantal hachelijke momenten op voor het vijandelijke doel, maar het gehoopte resultaat bleef uit. De club van Mouter kreeg UVS er dus dit keer wel onder, vorig seizoen werd het nog 2-2 en in Leiden 3-0. SJC heeft nu elf punten uit de laatste vijf wedstrijden behaald.

Voor de – zeker in de eerste helft – goed spelende Bart van der Weijden aan Leidse kant waren de druiven zuur: ,,Hier hadden wij niet op gerekend, het is uithuilen en opnieuw beginnen. Een gelijkspel zat er op het laatst nog zeker in.” Na de overwinning van VOC is het gat met de koploper weer gegroeid tot zeven punten. UVS moet dus andermaal nog nadrukkelijker in de achtervolging.

Opstelling UVS: Van den Burg, Berdai, Onderwater, Neuteboom, Verlaan, Van der Weijden, Sebrechts, Hogenboom (Leugering), Akhamrane, Van der Poel, Yazici (Van Es).