vrijdag, april 19, 2024
HomeTweede klasseUVSUVS pakt de eerste drie punten van het seizoen

UVS pakt de eerste drie punten van het seizoen

-

ts-uvsNootdorp (Zondag, 1B)- UVS-trainer Paul van der Zwaan was na afloop van de wedstrijd tegen RKDEO blij met de zojuist behaalde drie punten. Maar dat de belangrijke 1-2 zege van de blauwwitten op het nog puntloze RKDEO voor een kentering zal zorgen, valt nog te bezien. Daarvoor speelde UVS te wisselvallig en is de ploeg achterin te kwetsbaar. Het oefenpotje op de dinsdagavond tegen ‘buurman’ Lugdunum legde dit pijnlijk bloot. ,,Met alle respect, maar vier tegendoelpunten (UVS won met 4-5, red.) tegen een derdeklasser mag gewoon niet”, aldus Van der Zwaan.

Ook vandaag tegen RKDEO was de bevlogen coach ontevreden over de uitvoering van zijn ploeg. ,,Doordekken!”, kwam als opdracht regelmatig luidkeels uit zijn mond. Maar door het doordekken van verdediger Joeri Onderwater kwam de nog niet ‘oude’ Jesper Neuteboom ( de kopsterke verdediger was lange tijd uit de roulatie vanwege een blessure) vaak één op één te spelen, wat voor een aantal hachelijke momenten zorgde. ,,We hadden afgesproken dat Onderwater door zou dekken om met meer druk naar voren te kunnen spelen”, verklaarde Van der Zwaan achteraf.

De beginfase van de eerste helft was al met al vermakelijk. Vooral beide doelmannen lieten zich van hun beste kant zien. UVS-doelman Niels van der Burg moest al na vier minuten reddend optreden na een knappe actie van RKDEO-speler Alex van Noppen, die Jesper Neuteboom op het verkeerde been zette. Drie minuten later moest de doelman van de thuisclub vol aan de bak, na een inzet van Elroy Lammers die af en toe alleraardigste voetbalstaaltjes liet zien.

Ondanks het puike keeperswerk was het de thuisclub die vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwam. De vaak over de linkerzijde opkomende Robby van Hagen zag zijn actie mislukken, maar sleepte er een hoekschop uit. Uit de laag genomen corner werd vervolgens de 1-0 bij de eerste paal kinderlijk binnengeschoten. ,,Onvolwassen zoals we deze goal tegen kregen. Als dit zó gebeurt, dan ontbreekt het aan scherpte”, aldus Van der Zwaan.

In de elfde minuut had de nog niet geheel fitte Jochie Sebrechts de gelijkmaker moeten binnenschieten, na een uitstekende steekpass. De doelman van RKDEO was echter een sta in de weg. UVS bouwde intussen wel aan een licht veldoverwicht, maar had het geluk niet mee nadat Lammers uit een vrije trap de paal raakte. Ook de thuisclub bleef gevaarlijk met snelle uitvallen, vooral over de linkerkant.

Balverlies van de gastheren leidde uiteindelijk toch tot de verdiende gelijkmaker. Totaal ongedekt kon UVS-spits Mats van der Poel de 1-1 binnenschieten, na een geraffineerde steekpass van Tahir Akhamrane. In de niet hoogstaande, maar leuke eerste helft kregen beide ploegen nog genoeg kansen om de scoren op te voeren, maar de doelmannen hielden hun doel schoon.

Jochie SebrechtsUVS opende de tweede helft veel feller en speelde ook beter, maar creëerde tot aan de zeventigste minuut weinig kansen. RKDEO had echter niets meer in te brengen en de voorsprong voor UVS was een kwestie van tijd. Was het Sebrechts (op de foto) die in de zeventigste minuut zijn inzet net naast de verkeerde kant van de paal zag belanden, twee minuten later was het wel raak. Sebrechts liet zijn klasse zien door de 1-2 binnen te schieten na een fraaie driehoekscombinatie, waarbij Bart van der Weijden Mats van der Poel bediende die het leder afleverde bij de matchwinnaar. Enkele tellen later had Akhamrane de wedstrijd definitief op slot kunnen gooien, maar hij faalde in de afwerking.

Die misser kwam de brigade van Van der Zwaan nog bijna duur te staan. Vanaf dat moment was het namelijk gedaan met de dominantie en de rust van de bezoekers. Nadat Van der Zwaan Gökhan Yazici had ingebracht voor Lammers en Ronald Mink voor Bart van der Weijden, moest de ploeg weer alle zeilen bijzetten tegen de herpakte thuisploeg. In de laatste tien minuten kreeg RKDEO nog een drietal kansen om alsnog een gelijkspel uit het vuur te slepen. De grootste kans ontstond in de allerlaatste minuut na geklungel in de rechterzone bij UVS, maar die werd – gelukkig voor de Leidse formatie- van twee meter tegen het houtwerk geschoten, waarmee Van der Zwaan en de zijnen voor een nieuwe deceptie werden behoed. Na afloop sprak Jesper Neuteboom: ,,Verleden week raakten wíj een aantal keren het houtwerk, nu hadden we het geluk eens mee.”

Trainer Van der Zwaan noemde tenslotte nog een aantal verbeterpunten: ,,We spelen veel te lang in één tempo. Daarnaast moet het drukzetten naar voren beter, net als het omschakelen. Maar uiteindelijk waren de drie punten voor ons vandaag het belangrijkste.”

Opstelling UVS: Niels van de Burg, Mark Hermenet  (Mohammed Berdai), Jesper Neuteboom, Joeri Onderwater, Donovan Valies, Rico Westdorp, Tahir Akhamrane, Bart van de Weijden (Ronald Mink), Mats van de Poel, Jochie Sebrechts, Elroy Lammers (Gökhan Yazici).