nabeschouwing167x60Alle Zuidlanders vertrokken meteen naar huis of namen in de kantine nog een biertje om de nare smaak weg te werken van de uitschakeling in de nacompetitie. Voor de kleedkamer van de gasten daarentegen werd een feestje gevierd door dolgelukkige spelers met ontbloot bovenlijf. De meegereisde supporters deelden in de vreugde en bestuursleden en/of andere Valkenburgers glommen eveneens van oor tot oor. Valken’68 was finalist en dus bestaat nog steeds de mogelijkheid dat ’t Duyfrak straks weer een eersteklasser herbergt.

Erin van der Nagel, die voor de tweede keer zijn doel schoon hield tegen het dit keer weinig overtuigende Zuidland, was één van de gangmakers en door zijn toedoen werd er zelfs polonaise gelopen. Of dat op 9 juni nog een keer kan, moet worden afgewacht. Later op de middag werd duidelijk dat Breukelen Strijen nipt had uitgeschakeld en dus wacht nog een dubbele confrontatie met de huidige eersteklasser.

Jeroen Haasnoot speelde weer een prima pot. De linksback beet zich in de tegenstander en verzaakte geen moment. Dit keer was Herman Binnendijk de andere (gelegenheids) back, omdat Patrick Koekebakker, in Valkenburg wel startend in de basis, niet geheel okselfris was.

Valken had het aanvankelijk moeilijk, maar na de 0-1 van Bastiaan de Mooij toonde de ploeg onverzettelijkheid, zonder groots spel. Dat laatste is echter aan geen enkele ploeg besteed in de finale, het seizoen eist immers zijn tol.

Haasnoots geluk kon na afloop met bakken van zijn gezicht worden geschraapt. ,,Ja, mooi toch zo. We hebben lekker gevoetbald. Zeker nadat die 0-2 binnen viel. Zij moesten nog meer op de aanval gaan spelen, maar ze konden eigenlijk geen potten meer breken. Enkel zijn ze voor rust nog gevaarlijk geweest met een kopbal op de lat en wat schoten die naast gingen. Het was voor ons zaak om scherp te blijven na de 0-2 en dat is prima gelukt. Valken moest eigenlijk een helft vol aan de bak, daarna werd het minder zwaar. Bij ons voetbalden ze veel meer dan vandaag. Ze hanteerden nu veel meer de lange bal en daar hebben we van geprofiteerd. Of ik voorkeuren heb voor een tegenstander (op dat moment was dat nog niet bekend, red.)? Nee, dat interesseert mij geen reet. We zitten in een flow en vandaag ging het ook eenvoudiger dan verwacht. Ik heb wel zin een feestje straks, maar eerst nu deze. Ik ga me in de feestende massa storten. Daaaggggg.”

Kampioenswedstrijd Valken mei 2011 138Even voor de woorden van de verdediger had Wendt (op archieffoto) zich ook uitgelaten over het duel. ,,We hadden het aanvankelijk moeilijk en kwamen in het eerste kwartier een paar keer goed weg. Na een halfuur besloten zij die ‘4’ (aanvoerder Marcel van den Berg) door te schuiven en daar begreep ik niets van. Wij waren zoekende daarvoor, zeker op het middenveld, maar omdat zij met drie spitsen gingen spelen, werd het plaatje voor ons ook veel duidelijker. Ik was dus blij met die beslissing. Na de 0-2 voelde ik wel dat het ‘appeltje-eitje’ was voor ons, want hun geloof was geheel en al weg. Ik denk dat zij voetballend meer in huis hebben, maar voetbal is niet altijd eerlijk.”

Op basis van de twee duels was de zege van Valken’68 echter zeker niet onterecht. Want wat had Zuidland eigenlijk nu helemaal afgedwongen in de tweede wedstrijd. Wendt wond zich überhaupt niet erg op. ,,Joh, we hebben twee leuke potjes gespeeld en mogen er nog twee gaan spelen. Onze kansen? We zien wel, ik weet wel dat Breukelen (op het moment van spreken ging de trainer al uit van deze tegenstander, red.)  zelfs spelers haalt uit de Jupiler League, dus ze zullen een best ploegje hebben. Afijn, het zegt genoeg wie daar op de bank zit als trainer. Maar wij zijn Valken en zullen strijd leveren en zien waar we uitkomen.”

Centrale verdediger Robin Noort moet het eerste treffen in Breukelen missen vanwege een schorsing. Mogelijkerwijs is wel Ronald Kuijt weer terug en kan wellicht Emiel van der Plas, na een operatie ondertussen weer spelend in het tweede, worden toegevoegd aan de selectie.

Spits/ rechtsbuiten Artan Recica had enkele dagen na het duel overigens wel een idee over de dubbele confrontatie. ,,Ik denk dat we beter Strijen hadden kunnen treffen. Ik heb het een en ander gelezen over de komende tegenstander en het moet een goeie ploeg zijn. Dat werd ook bevestigd door Nick van der Reijden van RCL die ik recent sprak en die ze pas aan het werk heeft gezien in Leiderdorp. RCL had toen weinig kans. Maar goed, de druk ligt overduidelijk bij hun. Zij willen naar de hoofdklasse en dan door naar de topklasse. Voor ons zou een stap omhoog geweldig zijn, maar we moeten maar aan den lijve ondervinden of dat reëel is de komende weekenden.”