ts-valken68Er was eens….een voetbalvereniging die het flikte twee seizoenen achter elkaar te promoveren. Het heeft iets weg van een spannend jongensboek. Het mooiste en laatste hoofdstuk van de voetbalthriller moet echter nog geschreven worden.  Valkenburg staat sinds de zege op Zuidland in vuur en vlam. De plaatselijke Valken ’68 is nog maar 180 minuten verwijderd van de eerste klasse. “Mochten we promoveren, dan gaan we het met dit elftal erg moeilijk krijgen in de eerste klasse”, aldus spits Bastiaan de Mooij (33).

Dat voetbal leeft in de gemeente Katwijk is al lang geen nieuws meer. De liefde voor de bal overtreft alles. Wekelijks verzamelen zich duizenden voetballiefhebbers langs de lijn. In het voetbalmaffe dorp is het iedere week Pinkpop. Voor voetballers is het spelen voor een Katwijkse vereniging van onschatbare waarde voor hun CV. Als je de mouwen opstroopt, het teambelang voor ogen hebt en af en toe je gezicht laat zien in de kantine word je bovendien op handen gedragen. Ja, het voetbal is meer dan een uitlaatklep. Het is voor velen een tweede religie. “Een Quick Boys supporter met een v.v. Katwijk fan naast zich op het kussen, daar slaapt de duivel tussen”, is zo’n bekend gezegde. En tijdens de zondagse koffiebeurt wordt eerst uitgebreid het voetbalweekend besproken. Daarna is het pas tijd om over familiaire zaken te spreken. Voor menigeen is het voetbal de belangrijkste bijzaak in het leven.

De komende twee weken kan er geschiedenis geschreven worden als zowel FC Rijnvogels als Valken ’68 erin slagen te promoveren. Dit zou betekenen dat in de gemeente Katwijk twee topklassers, twee hoofdklassers en een eersteklasser acteren. Een bizarre constatering en tevens een uniek gegeven voor een gemeente met iets meer dan 60.000 inwoners. Bastiaan de Mooij keek in de keuken bij liefst drie voetbalclubs binnen de gemeente Katwijk. Hij groeide op bij Rijnsburgse Boys, speelde vervolgens voor FC Rijnvogels (2x), Voorschoten ’97 (za) en is nu weer teruggekeerd op ’t Duyfrak waar hij al eerder vele successen vierde. Zo was hij erbij toen Valken ’68 in drie jaar tijd promoveerde van de derde naar de eerste klasse. Helaas daalden de Valkenburgers na één seizoen al weer af naar de tweede klasse. “Ik heb dat jaar niet meegemaakt omdat ik toen ben overgestapt naar FC Rijnvogels”.

Veel tijd om na te genieten na de zeges op Zuidland is er niet. Komend weekend start de beslissende tweestrijd tegen eersteklasser FC Breukelen. De ambitieuze club investeerde bij aanvang van dit seizoen fors in enkele ervaren spelers (o.a. Jim Blom en Dave Rijkaard) en legde ex-IJsselmeervogels trainer Willem Leushuis vast als oefenmeester. Dat succes niet te koop is bleek met name rond de winterstop. De Breukelse club kende een vrije val maar wist zich, na een fantastische serie wedstrijden, alsnog in veilige haven te spelen. Als beloning voor de renaissance werd ook nog beslag gelegd op de derde periodetitel. Dit feestje ging echter niet door omdat men tevens was geëindigd op een promotie/degradatieplek. “Vooraf wisten we dat Zuidland-uit een lastige wedstrijd zou worden. Na mijn openingsgoal en een verkeerd uitgepakte tactische wissel aan hun zijde hebben we de wedstrijd gecontroleerd. Na de vrije trap van Roel Heemskerk wisten we dat de volgende ronde binnen was. Over de volgende horde FC Breukelen is mij bekend dat ze een sterke aanvalslinie hebben. Verdedigend zijn ze kwetsbaar, daar zullen we van moeten profiteren. Ook gaan er geluiden dat het een elftal is met eenlingen. Terwijl onze kracht juist ligt in het teamgericht presteren. Daar kunnen we ons voordeel uit halen”, kijkt De Mooij vooruit.

Het voetbalparadijs lonkt. De eerste klasse is nog nooit zo dichtbij geweest. “Promotie betekent voor Valken ’68 een grote prijs. Met hard werken kun je op en hoger niveau veel punten binnenhalen. Met de huidige selectie en de eventuele kans op blessures en schorsingen gaan we het moeilijk krijgen. Handhaving lijkt het maximaal haalbare. Het is koffiedik kijken wat er na een promotie nog aan nieuwe spelers bijkomt. De financiële middelen zijn immers beperkt. Of ik er nog een jaartje aan vastplak? De accu draait nog best, maar moet wel toegeven dat er af en toe pijntjes zijn. Maar volgend seizoen ben ik erbij! Zeker als we promoveren wil ik een verblijf in de eerste klasse graag meemaken”, besluit de aanvalsleider.

Zowel de wedstrijd FC Rijnvogels tegen Achilles Veen (14:30 uur) alsook het duel tussen FC Breukelen en Valken ’68 (17:00 uur) wordt zaterdagmiddag live uitgezonden bij RTV Katwijk. Vanaf 14:00 uur kunt u afstemmen op 106.8 FM (zelfs in Leiden goed te beluisteren) of surf naar de website http://sport.rtvkatwijk.nl en kies voor de webradio.