artikel image valke 1Bizar, knotsgek, merkwaardig. Zomaar wat krachttermen die losgelaten kunnen worden op de wedstrijd van Valken ’68 zaterdag bij Naaldwijk. De Valkenburgers leken op weg naar een probleemloze zege, toen in de slotfase de paniek uitbrak. Valken ’68 gaf een 4-1 voorsprong uit handen en moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een remise: 4-4. Verdediger Roel Heemskerk,,Dat zij lange ballen gaan spelen en dat-ie vervolgens drie keer goed valt, dat heb ik niet eerder meegemaakt.”

 

Gek genoeg mochten de Valkenburgers met een punt uiteindelijk nog opgelucht adem halen. In blessuretijd werd de 5-4 van Naaldwijk onterecht afgekeurd. ,,Volgens mij was dat een geldig doelpunt”, stelde Heemskerk, die een kater overhield aan de bizarre ontknoping. ,,Ik heb niet het gevoel dat wij een punt gewonnen hebben. We hadden deze wedstrijd gewoon moeten winnen.”

 

Het waren twee uitersten. Het Valken ’68 dat na rust grote indruk maakte en een 1-0 achterstand omboog in een 4-1 voorsprong, en het Valken ’68 dat in de slotfase plots het voetballen verleerd leek. Heemskerk: ,,Na de 1-0 achterstand hebben we ze een fase compleet zoek gespeeld. Niet eens onterecht liepen we uit naar 1-4, met allemaal prima doelpunten. Ik had niet het gevoel dat wij nog in gevaar konden komen, maar na die van 4-2 van hun sloeg het helemaal om. Erg teleurstellend.”

 

Het boerenkoolvoetbal van de thuisploeg bracht Valken ernstig in verlegenheid. Iedere vrije trap net over de middenlijn werd aangegrepen om de luchtmacht te lanceren. ,,Dat is ons zwakke punt. Vorig jaar hadden we ook al veel moeite met lange ballen. Op de een of andere manier gaan die ballen er bij ons altijd in.”

 

,,Uiteindelijk denk ik dat die 2-4 beslissend is geweest”, vervolgde Heemskerk. ,,Valt die niet, dan is er niets aan de hand. Maar zij gingen er op dat moment helemaal in geloven en stuurden hun centrale verdediger mee naar voren. Als daarna ook nog die 3-4 heel snel valt, dan schrik je wel even. Wij vergaten daarna te voetballen en werden heel onrustig.”

 

Valken verzuimde door de remise optimaal te profiteren van het verlies van koploper DSO. Bij winst was het verschil teruggebracht tot zes punten. ,,Dan hadden we de aansluiting weer terug gehad”, verzuchtte Heemskerk. Toch heeft de centrale verdediger de hoop nog niet opgegeven. ,,Een achterstand van acht punten is niet onoverkomelijk. Vorig jaar stonden we rond dit tijdstip ook nog niet bovenaan. Na de winterstop zetten we vervolgens een serie neer en stonden we opeens drie punten los. Dat kan in deze competitie ook.”

 

Trainer Andries Wendt was laaiend, ontgoocheld en zwaar teleurgesteld tegelijkertijd. ,,Bij 1-4 denk je dat is ‘kat in het bakkie’, want we speelden echt heel goed voetbal. Dan geloof je je ogen toch niet dat je dit nog uit handen geeft? En zeker ben ik ontzettend kwaad over dit resultaat gezien de andere uitslagen. We hebben onszelf te grazen genomen en daar baal ik enorm van. Tja, die 5-4 in de extra tijd. Onze keeper (Erwin van der Nagel, red.) zou aangevallen zijn. Een nederlaag zou helemaal het toppunt zijn geweest van ellende, maar dat bleef ons bespaard. Maar ja, minder link ben ik er niet om.”

 

De Valkenburgse treffers kwamen op naam van routinier Bastiaan de Mooij (2), Joeri Driebergen en Lars van Bommel. Overigens werd de Goudse arbiter na rust vervangen met een blessure door een leidsman uit Oude Wetering.

 

Opstelling Valken’68: Erwin van der Nagel, Erwin de Ridder, Robin Noort, Roel Heemskerk, Herman Binnendijk, Hans van der Bent, Gerco de Koning, Herman Varkevisser, Bastiaan de Mooij, Joeri Driebergen (81. Lennard van der Ham) en Lars van Bommel.