ts-valken68Zuidland- Het is Valken’68 gelukt de finale te bereiken voor een plek in de eerste klasse. Zuidland werd voor de tweede keer verslagen, vorige week won de ploeg van Andries Wendt met 1-0 en afgelopen zaterdag zelfs met 0-3.

Door injecties van grote geldschieters zijn er in de voorbije decennia amateurclubs als een komeet omhoog geschoten. Zodra de geldkraan dicht ging, was het foute boel. Clubs daalden weer af of hielden op te bestaan. In Valkenburg gaat het er geheel en al anders aan toe. Er dient hard gewerkt te worden en wie bij de club wil spelen is welkom, maar niemand hoeft zich rijk te rekenen.

Door de Zuidlanders tweemaal te verslaan lonkt de eerste klasse, een niveau waarop in het seizoen 2005/2006 eenmaal werd gespeeld, overigens op dat moment te hoog gegrepen. Vorig seizoen werd de derde klasse, na wat minder vette jaren, overtuigend verlaten en een jaar later ligt er een ticket klaar voor een nieuwe stap. De komende twee weekenden moet dan wel het bemiddelde Breukelen aan de kant worden gezet, dat de stap naar de hoofdklasse wilde zetten maar dus eerst het eersteklasserschap moet zien veilig te stellen.

DSC 4890In de heenwedstrijd won Valken’68 in overtime, maar die zege gaf geen enkele garantie. Zuidland was beter geweest en de return zou zomaar niet overleefd kunnen worden. En in de openingsfase werd inderdaad onderstreept dat het een zware middag zou worden voor de Valkenburgers. Clint van de Veerdonk was akelig dicht bij de openingstreffer en uit de daarop volgende hoekschop moest doelman Erwin van der Nagel zijn keeperskunsten vertonen. Dat deed de sluitpost met verve, net als een minuut of tien later toen Jeffrey Duijnstee in zijn uppie op hem af kwam. Valken wankelde, maar achteraf bleek dat de moeilijkste fase er al op zat.

Bij de eerste de beste poging om wat meer speling te krijgen vond Roel Heemskerk (op archieffoto) met een afgemeten voorzet Bastiaan de Mooij, die net als een week terug, Robin van Leeuwen klopte. De 0-1 was een tik op de neus van Zuidland, dat gedurende de eerste helft belabberd anticipeerde op de forse bries mee. Voetballend gezien viel er dit keer beduidend minder te vrezen van de tweedeklasser van het eiland Voorne-Putten. In de eerste helft kopte Duijnstee nog wel tegen de lat, maar De Mooij had daarvoor vanuit de draai al bijna de beslissing geforceerd.

Even na rust kreeg Wendts formatie de opponent wel op de knieën. Artan Recica werd op het randje van het zestienmetergebied gestuit en Heemskerk mocht via een vrije trap met perspectief zijn trapkunst aanwenden. De centrale verdediger slaagde met vlag en wimpel (0-2) en een eventuele stormloop was direct in de kiem gesmoord. Zuidland moest op dat moment vier doelpunten maken om alsnog een feestje te kunnen bouwen, maar Van der Nagel kreeg het enkel maar rustiger aan de kant van de bezoekers.

De handdoek werd opzichtig geworpen en als er nog gescoord zou worden, kon het niet anders zijn dan iemand in het geel en rood. In de laatste tellen van de wedstrijd prikte invaller Stephan Zwaan nog eens raak, waarna er een polonaise kon worden ingezet en de meegereisde achterban mocht delen in het feestgedruis.

Wendt was zijn collega (Tom Larssen, red.) na afloop dankbaar. ,,De beste man schoof al heel snel zijn aanvoerder door naar het front en daardoor liep hun organisatie in de soep en kregen wij weer vat op het middenveld. Dat zetje konden we wel gebruiken.”

Het seizoen van de Valkenburgers is feitelijk al geslaagd, maar een tweede promotie binnen twee seizoenen zou nog meer ultiem geluk brengen op ’t Duyfrak. Het zou een bewijs zijn dat de beurs niet altijd getrokken hoeft te worden.

Zuidland- Valken’68 0-3 (0-1). 20. De Mooij 0-1, 52. Heemskerk 0-2, 90. Zwaan 0-3. Scheidsrechter: Van Wijgerden. Toeschouwers: 400.
Valken’68: Van der Nagel, Binnendijk, Noort, Heemskerk, Haasnoot, L. Kuijt (78. L. de Vries), Recica (76. Boonstoppel), Varkevisser, De Mooij, Driebergen, Van Voorbergen (75. Zwaan).

Bron: Leidsch Dagblad/ HK