artikel image valke 2Valkenburg- De eerste horde voor een terugkeer naar de eerste klasse is genomen door Valken’68. Op eigen veld werd Zuidland in de extra tijd met 1-0 verslagen. Bij de ploeg van Andries Wendt was invaller Bastiaan de Mooij de gevierde man.

Er was sprake van een vraag-en antwoordspel bij de gastheren. Valken’68 kende in 2C een sterke eerste seizoenshelft, maar de ploeg vergat nog wel eens om een tegenstander te slopen. Na de winterstop werd een puike serie neergezet en Valken’68 liet zich gelden als titelkandidaat en dat leverde in elk geval een periodetitel op.

Vanaf het moment dat de ploeg als koploper door het leven ging, ontstonden er haarscheurtjes en uiteindelijk moest de vrije jeugdige equipe als één van de eersten uit de kopgroep lossen. Wekenlang werd er voor de kat z’n viool gespeeld en de hamvraag op ’t Duyfrak was of de Valkenburgse mannen er weer zouden staan als de prijzen verdeeld zouden gaan worden. Was de ploeg weer ‘leeg in het koppie’ en was de matige slotserie (twee punten uit zes duels) in de vergetelheid geraakt?

Op die vragen kon een antwoord worden gegeven na het duels met Zuidland, de nummer vier uit 2D. Valken’68 speelde met het hart, toonde onverzettelijkheid en zette een uitslag neer.

DSC 4976Bij elkaar opgeteld niets mis mee, maar er is nog geen enkele garantie voor het bereiken van de finale. Zuidland was namelijk minimaal gelijkwaardig en kreeg meer kansen in een spannend en meeslepend duel. Vooral Jeffrey Duijnstee en Clint van de Veerdonk bleken ware treiteraars voor de Valkenburgse defensie, maar doelman Erwin van der Nagel (op archieffoto) liet zich niet foppen.

De openingsfase was nog wel voor de geelhemden. In die fase was de onberekenbare en plotsklaps van zaken in het buitenland teruggekeerde William van Voorbergen enkele keren gevaarlijk, hoewel een inzet nipt voorlangs van Joeri Driebergen het meest memorabele moment betekende. Daarna voetbalde Zuidland makkelijker en kreeg de ploeg van Tom Larssen de beste kansen. Van der Nagel was een keer geklopt, maar Roel Heemskerk bracht redding op de lijn.

Aanvoerder Marcel van den Berg leek even na rust toch de 0-1 aan te brengen, maar dit keer bracht de paal redding voor het ijverige Valken’68. Even later trof Driebergen de paal en was er ook op dat gebied weer evenwicht. Gaandeweg werd het duel nog amusanter en een score kon haast niet uitblijven, aan welke kant dan ook.

Wendt bracht Stephan Zwaan, die eerder op de dag al viermaal succesvol was geweest in de nacompetitie voor het tweede elftal. Valken won met het inbrengen van de aanvaller aan power en de Bernissenaren leken zich te verzoenen met de blanco score en de prima uitgangspositie voor de return. In de extra tijd viel er toch nog onverwacht een beslissing.

Zwaan kreeg het speeltuig nog niet in het doel, maar hield het overzicht. De pas ingevallen De Mooij aarzelde niet en klopte doelman Robin van Leeuwen (1-0). De vraag of de treffer genoeg zal zijn blijft nog even onbeantwoord, maar de brede lach en ontlading na afloop bij de spelers en de trainer toonden in elk geval zeker het nodige vertrouwen in de volgende confrontatie.

Valken’68- Zuidland 1-0 (0-0). 90.+4. De Mooij 1-0. Scheidsrechter: Van de Graaf. Toeschouwers: 400.
Valken’68: Van der Nagel, Koekebakker (72. L. Kuijt), Noort, Heemskerk, Haasnoot, Van der Ham, Boonstoppel (61. Zwaan), Varkevisser, Recica (79. De Mooij), Driebergen, Van Voorbergen.

Bron: Leidsch Dagblad (HK)