ts-voorschotenNee, de regelmatige 0-5 winst op vierdeklasser Altior sprak nauwelijks tot de verbeelding. Dat deed de basisplaats van een 47-jarige veteraan in het eerste elftal van Voorschoten ’97, die zijn debuut bovendien opluisterde met een razendsnel doelpunt, des te meer. Tijdens de warming-up liet Hans Douw, want over hem hebben we het hier, al zien moeiteloos aan te kunnen haken bij het niveau. Bij het positiespelletje fungeerde de clubhistoricus als kaatser en dat deed hij niet onverdienstelijk.

 

,,Ik voetbal bij de veteranen al jaren vanuit stilstand. Dat gaat me dus wel aardig af’’, verklaarde de nuchtere Douw, die zijn basisplaats voor 135 euro kocht bij de Jubileumveiling van 1 juni jl., toen nog.

 

Voor voetballen vanuit beweging bleek die vlieger evengoed op te gaan. Tijdens de wedstrijdbespreking had trainer Mo Bougrine al aangegeven dat Hans na vijf minuten vervangen zou worden door Mike Nikic. Dat weerhield hem er echter niet van vol ambitie de weide in te gaan. ,,Nee, zenuwachtig ben ik niet. Daar heb je op mijn leeftijd geen last meer van. Ik heb er juist zin in.’’

 

Zo bleek, want terwijl Nikic zich al opmaakte voor een snelle invalbeurt, moest Hans’ finest moment nog komen. Bij een prima opgezette Voorschotense aanval brak Niels van den Berg op rechts door. Hij kwam schuin het strafschopgebied in en leek daarbij in scoringspositie te komen. Vanuit zijn ooghoek zag hij echter hoe de slinks naar binnen getrokken Hans er nog beter voor stond, waarna hij het overzicht behield en zijn spitsenmaatje bediende. Een simpele afwerking – het gaatje in de rechterhoek mocht er zijn – bleek Hans echter niet genoeg voldoening te geven.

 

In plaats daarvan liftte hij de bal met veel gevoel over de verbouwereerde Altior-goalie, waarna een toegesnelde Langeraarse verdediger op de doellijn nog redding probeerde te brengen. Tevergeefs, want de bal had de perfecte combinatie van snelheid en hoogte meegekregen en belandde met een prachtig boogje in het net: 0-1!

 

Terwijl de Hans Douw-fanclub op de tribune zich nog eens in de ogen wreef, maakte de doelpuntenmaker meteen het bekende wisselgebaar richting de Voorschotense bank. Zijn poging om er zomaar tussenuit te sneaken bleek echter al snel vruchteloos (snelheid is dan weer net niet één van Hans’ kwaliteiten, althans niet méér) en nog voor hij ook maar in de buurt van de zijlijn was, had Eelke van Dijken hem al met een ferme rugbytackle te pakken, waarna de ene na de andere eenmalige teamgenoot bovenop de (on)afgetrainde veteraan dook. Een prachtig tafereel!

 

Met zijn unieke optreden vestigde Douw diverse clubrecords. Zo is hij de eerste Voorschotenaar die in vijf verschillende Voorschotense eerste elftallen – te weten SVLV-zat. en zon., SV Voorschoten en Voorschoten ’97-zat. (net na de fusie) en nu dus zon. – speelde. Bovendien kroonde hij zich niet alleen tot oudste speler maar vanzelfsprekend ook tot oudste doelpuntenmaker in een Voorschotens standaardelftal. Kortom: hulde voor deze bijzondere clubman!

 

Tja, over het restant van de (eenzijdige) wedstrijd kunnen we eigenlijk kort zijn. In een prima eerste helft, waarin Voorschoten er lustig op los combineerde, namen de bezoekers via Eelke, Kevin Hendriks en Niels verder afstand. Na rust werd het van geelgroene kant, mede ingegeven door de verstrengelende hitte, aanzienlijk slordiger en moest zelf Marcel Quax nog een paar keer in actie komen om de heilige nul te bewaren. Zeldzaam hoogtepuntje was de prachtige stift waarmee Niels de 0-5 eindstand bepaalde. Alsof hij het van een ervaren leermeester had afgekeken…

 

Dinsdag speelt Voorschoten ’97 zijn tweede districtsbekerwedstrijd, tegen de reserves van Rijnsburgse Boys. Na de eerdere winst op Lugdunum (3-1) kunnen Mo en zijn mannen op de Middelmors, waar om zeven uur wordt afgetrapt, een grote stap zetten richting de volgende ronde. Rijnsburgse Boys 2 verloor zijn eerste wedstrijd nipt van Teylingen: 3-2. Het vlaggenschip van de Uien ging zaterdag, bij de ouverture van het nieuwe Topklasse-seizoen, overigens keihard onderuit op bezoek bij HHC Hardenberg. Na een 4-0 achterstand wisten Benito Olenski en Ruud Kras de nederlaag voor de titelpretendent in de slotfase een nog iets dragelijker aanzicht te geven. Niettemin: het zal ons benieuwen of Niek Oosterlee na de keiharde afstraffing maatregelen neemt door misschien wel enkele spelers naar het tweede te verbannen. Aan Voorschotense zijde is het ondertussen vooral de vraag hoe men het gemis van sterspeler Hans Douw gaat opvangen. Komt u het vooral zelf bekijken, zou ik zeggen! (RT)

 

Altior – Voorschoten ’97 0-5 (0-4). Douw 0-1, Van Dijken 0-2, Hendriks 0-3, Van den Berg 0-4, Van den Berg 0-5.

Voorschoten ’97: Quax; Toret (46. Roos), V. van Veen, Kluivers (46. L. van Veen), Groenendijk; Van Dijken (70. Hogewoning), Nolet, Hogewoning (46. Van der Maas), Hendriks; Van den Berg, Douw (5. Nikic).

Bron: Voorschoten’97, RT