SASSENHEIM – Los van een verlenging van het bekeravontuur stond er voor Mo Bougrine in het duel met Teylingen nog wat op het spel: prestige. De Voorhouter kent zowat iedereen op de Roodemolen en wilde dan ook dolgraag winnen. Zijn spelers stelden hem niet teleur en sloten een spectaculair duel af met een 3-4 zege.

 

Mo heeft een relatie met Esther Hoek, speelster van de handbaltak van Foreholte. Haar zus en teamgenoot Daphne is weer getrouwd met Mark Bisschops, oud-selectiespeler van Teylingen, wiens broer Walter nog altijd in het eerste van de Sassenheimers speelt. Volgt u het nog? In ieder geval: Mo was er heel wat aan gelegen om in deze bekerwedstrijd, die in deze fase van de voorbereiding toch vooral het karakter heeft van (serieuze) testcase, met de overwinning aan de haal te gaan.

 

Voorschoten ging ook voortvarend van start. De groengelen speelden de bal in een lekker tempo rond en controleerde in de beginfase het duel. Desondanks was de eerste kans voor de thuisploeg: de van topklasser Noordwijk op het oude nest teruggekeerde Tom van der Vlugt testte de vuisten van Marcel Quax. Het antwoord van de bezoekers liet niet lang op zich wachten: Eelke van Dijken vond Niels van den Berg, maar de spits schoot iets te gehaast naast. Even later was het wel raak. Bennie Hogewoning kwam in de as door en zette met een fraaie steekpass Arnold Amondo vrij voor het Sassemse doel. En we weten allemaal, zo’n kans moet je Arnold (als tegenstander) niet geven. Met een gevoelig stiftje opende hij dan ook de score: 0-1.

 

Gesteund door de voorsprong leek Voorschoten het heft steviger in handen te nemen. Teylingen kreeg echte hulp uit onverwachte hoek. Slordig balverlies op het Voorschotense middenveld leverde een gevaarlijke counter op, waarbij de rechtsbuiten van de roodzwarten gevaarlijk voor Marcel opdook. Hij leek de hoek voor het uitkiezen te hebben, maar op het moment dat hij wilde afdrukken gleed Robert Toret de bal met een perfect uitgevoerde sliding voor zijn voeten weg. Met het nodige theater probeerde hij de scheidsrechter ervan te overtuigen dat de rechtsback niet de bal maar de man speelde. Tot ieders verbazing trapte de beste leidsman ook nog in het kunststukje van de aanvaller en bestrafte Voorschoten met een strafschop tegen en Toret met een gele kaart. Terecht of onterecht, Van der Vlugt pakte het cadeautje gretig uit: 1-1.

 

Voorschoten leek van slag door de dubieuze gelijkmaker. Althans, gezien de slordigheden die er daarna in het spel slopen. In balbezit werden veel verkeerde keuzes gemaakt en bij balverlies – in de omschakeling – had de ploeg alle moeite de organisatie op orde te houden. Zeker omdat Teylingen over een aantal handenbindertjes beschikt, die wel raad wisten met de geboden ruimte. Desondanks haalde Voorschoten zonder verdere kleerscheuren de rust. Ook al omdat de lat Sassenheims succes in de weg stond.

 

Na rust kwam de derdeklasser alsnog op voorsprong. Daar ging een zeldzaam foutje van Marcel aan vooraf. De goalie liet een indraaiende vrije trap van de borst af springen, waarna het voor een toegesnelde Teylingen-speler een koud kunstje was om de rebound binnen te schieten. Daarmee voldeed Marcel overigens wel aan de vurige wens van zijn teamgenoten. Tijdens de wedstrijdbespreking had Mo namelijk aangegeven onder de indruk te zijn van het meer dan solide keeperswerk van de jongeling (19), die ook preseason – net als in het kampioensjaar – aantoont een absoluut slot op de deur te zijn. ,,Als je deze lijn weet door te trekken dan zit je hier bij ons nog niet op je top.’’ Daarop vroegen enkele medespelers Marcel om toch vooral af en toe een foutje te maken, zodat hij misschien nog vele jaren aan de zondag 1 verbonden blijft. Ze werden dus op hun wenken bediend.

 

De 2-1 had overigens een positieve uitwerking op de Voorschotenaren. Met het oog op de seizoensouverture van volgende week, thuis tegen een sterk DVV Delft, speelde de club uit Adegeest vanuit een wat behoudender concept dan we van zondag 1 gewend zijn. De achterstand was echter het sein voor Bougrine en zijn mannen om volle bak druk vooruit te zetten. Het leverde meteen een reeks hachelijke momenten voor het Sassenheimse doel op. Bij één daarvan leek linksback (!) Gerben Groenendijk (wat deed hij daar?) de gelijkmaker binnen te gaan koppen. Op het moment suprême werd hij echter opzichtig in de rug geduwd, zodat de scheidsrechter weinig anders kon dan ook nu de bal op de stip te leggen. Omdat de vaste penaltynemer van vorig seizoen, Ivo Nolet, klaar stond om binnen de lijnen te komen, mocht de invaller op z’n Joszef Kiprich’s koud achter de elfmeterbal gaan staan. Waar de Hongaar zich dan altijd uiterst koelbloedig toonde, schoot Ivo via de buitenkant van de paal naast.

 

Het duurde niet lang eer de routinier (31) de misser goedmaakte. Na een sterke actie van Arnold kreeg hij de bal voor zijn linker(chocolade)been en schoot deze hoog knap in het dak van het doel. De 2-2 tussenstand was voor Voorschoten voldoende om door te bekeren, maar dat weerhield de ploeg er niet van vol door te drukken. Teylingen bewoog zich als aangeschoten wild over het veld en de bezoekers roken bloed. Sterker, na een knappe maar vooral erg lang durende solo legde Eelke de bal bij de tweede paal panklaar op het hoofd van Amondo, die geen moeite kende om het lege doel te vinden: 2-3.

 

Nauwelijks uitgejuicht mocht Voorschoten opnieuw een doelpunt vieren. Weer was Arnold het stralende middelpunt van de feestvreugde, met aangever Niels als goede tweede. Daarmee leek de wedstrijd gedaan, maar in de slotfase moest Mo toch nog even billenknijpen nadat Teylingen de 3-4 in de schoot geworpen kreeg. In de korte tijd die nog resteerde kwam zijn ploeg echter geen moment meer in de problemen. En dus kon de oud-speler en –trainer van Foreholte even later met borst vooruit en de neus omhoog door de kantine van de Roodemolen lopen.

 

Een goede generale voor de generale repetitie van aanstaande dinsdag derhalve. Dan staat op Adegeest de replay van de historische kampioenswedstrijd van zondag 15 april jl. op het programma: Voorschoten ’97 – SJZ (aanvang 20.00 uur). De thuisploeg begint weliswaar als lichte favoriet aan deze oefenwedstrijd, maar bij de door Ronald Rosdorff getrainde Zoeterwoudenaren zullen ongetwijfeld de nodige revanchegevoelens voor de pijnlijke 5-0 zeperd leven. Op voorhand een interessant affiche dus.

 

Teylingen – Voorschoten ’97 3-4 (1-1). 16. Amondo 0-1, 24. T. van der Vlugt 1-1 (pen.), 53. … 2-1, 74. Nolet 2-2, 78. Amondo 2-3, 81. Amondo 2-4, 87. … 3-4.

Voorschoten ’97: Quax; Toret, V. van Veen, Kluivers (82. Roos), Groenendijk; Hogewoning, Hendriks (67. Nolet), Nikic (63. Van der Maas), Van Dijken; Van den Berg en Amondo.

 

Bron: Voorschoten’97, RT