ts-voorschotenNoordwijk- Voorschoten’97 maakt dit seizoen, als debutant, een prima indruk in de tweede klasse. Dat het dit niveau moeiteloos aankan, werd in de oefenwedstrijd tegen SJC van dinsdagavond nog maar eens onderstreept. De Noordwijkse eersteklasser werd met 2-4 onder de duim gehouden.

 

SJC is een club met ambitie. De club wil maar wat graag uit de schaduw van ‘grote buurman’ VV Noordwijk treden en was in de afgelopen jaren al een paar keer dichtbij promotie naar de hoofdklasse. Op dit moment zijn de zwartwitten de nummer 9 van 1B, met negen punten uit zes wedstrijden, net onder de Leidse competitiegenoten UVS en FC Boshuizen. Het verschil met nummer twee Neptunus-Schiebroek bedraagt evenwel maar één verliespunt.

 

Bij de Noordwijkers komen we een aantal bekende gezichten tegen. In de persoon van Laurens Mouter heeft SJC een trainer in dienst met een enorme staat van dienst in de regio. De Oegstgeestenaar was eerder werkzaam bij onder andere RCL, UDO, Katwijk, UVS en Oegstgeest. In de selectie zijn Martijn Walter (UDO), Ramon Weijers (Teylingen) en het voormalig SJZ-duo Guus van der Hoeven en Richard Versteden spelers die in het verleden regelmatig de degens met Voorschoten kruisten. De spelersgroep kreeg afgelopen zomer bovendien een flinke impuls door de komst van diverse spelers van top- en hoofdklassers, waaronder oud-prof Maickel Ferrier, Aad Duivenvoorde (beiden VVSB), Vincent Solleveld (Ter Leede), Mike van Dam (Noordwijk) en ook Jordi Groot, de linksback die vorig seizoen nog een basisplaats had bij de zaterdagtak van Adegeest.

 

Kortom, een sparringpartner van een ander kaliber dan de zondagtak van Roodenburg (vierde klasse), die afgelopen zondag als Voorschotens kanonnenvoer diende (1-8 winst). Voorschoten toonde evenwel geen ontzag voor de gastheren en zo ontspon zich op het kunstgrasveld aan een winderige Lageweg meteen een aardig voetbalgevecht. De eerste helft had Voorschoten de wind tegen. Omdat SJC de bezoekers in de opbouw meteen vastzette, zag Marcel VS zo 28DTunjicQuax zich genoodzaakt veelvuldig de lange bal te hanteren. De doelman beschikt echter over een prima trap en legde de ballen met de nodige precisie op het hoofd van de kopsterke Eelke van Dijken of Dario Tunjic (foto). Omdat Voorschoten veel tweede ballen won en er ook vanuit de omschakeling prima uitkwam, speelden de meeste gevaarlijke momenten zich voor het SJC-doel af. Niettemin kwam de thuisploeg (enigszins tegen de verhouding in) op voorsprong. Een afgeslagen hoekschop werd opnieuw ingebracht, bij de tweede paal prima teruggekopt en vanaf dichtbij ingeschoten. Het Voorschotense antwoord liet niet lang op zich wachten. Nadat Roy Elligens nog een enorme kans om zeep had geholpen – de middenvelder stiftte zelf naast, terwijl hij beter had kunnen afleggen op de meegelopen Niels van den Berg -, was het alsnog raak: Dario won een duel met zijn bewaker, zette goed door en rondde beheerst af. Omdat Voorschoten veel kansen onbenut liet en in de eindpass vaak de slordig was, bleef het tot de rust 1-1.

 

Na de thee had Voorschoten de wind in de rug en was het de beurt aan de ploeg van Mo Bougrine om de tegenstander meteen onder druk te zetten. Waar de gasten zich daar vrij makkelijk onderuit wist te voetballen, had SJC daar (zeker aanvankelijk) beduidend meer moeite mee. De groengelen konden telkens overnemen en waren met de snelheid van Mike Nikic en Hamid Sarmastzada, de drive van Bennie Hogewoning en Eelke en de doelgerichtheid van Niels en Dario een continue plaag voor de Noordwijkse defensie. Bovendien hadden de Voorschotenaren hun zaakjes in defensief opzicht, met een goed spelende Ivo Nolet centraal achterin, prima in orde. Het wachten was dan ook op de 1-2 en die kwam er al snel. Mike, die in het verleden nog voor SJC speelde, snelde zich langs een tegenstander, kapte de bal goed af en schoot ‘m onberispelijk in de korte hoek: 1-2.
Niels leek het duel even later al te beslissen. In een poging tot opbouwen speelde een verdediger te kort terug op zijn doelman. De goaltjesdief was er als de kippen bij om de 1-3 aan te tekenen.

Een ongelukkig moment bracht SJC echter terug in de wedstrijd, waarna de Noordwijkers er nog maar eens een schepje bovenop gooiden om een pijnlijke nederlaag te voorkomen. Dat lukte niet, want vlak voor tijd profiteerde Dario in de tegenstoot van lelijk mistasten van een verdediger en schoof beheerst de 2-4 binnen.
Een knappe, maar bovenal meer dan verdiende overwinning, die – gezien de kansenverhouding – nog wel groter uit had kunnen vallen ook. Vorig seizoen maakte Voorschoten in oefenduels tegen FC Boshuizen (6-1 winst) en GHC (1-3 zege) al grote indruk en dat was dinsdagavond niet anders. Voor Mo Bougrine, die zelf als speler een verleden heeft bij SJC en dus een prettig weerzien had met zijn oude club, een aangename bevestiging met het oog op de rest van het seizoen.

 

Maar eerst maar eens op naar aanstaande zondag, als de inhaalwedstrijd tegen Schipluiden – afgelopen weekend nog afgelast vanwege de hevige regenval – op het programma staat. Een lastige tegenstander, zo lijkt. De mede-promovendus speelt vanuit een gesloten verdediging en heeft de nodige fysiek in de ploeg. De geelblauwen staan momenteel zevende, twee plaatsen onder Voorschoten, met acht punten uit zes wedstrijden en het alleszeggende doelsaldo van vijf voor en slechts zes tegen. Het heeft daarmee zowel de minst gepasseerde verdediging als de minst productieve aanval van de tweede klasse C. Oftewel: een tegenstander die erg goed vanuit de organisatie kan spelen en over een ijzeren discipline beschikt (RT, Voorschoten’97).

SJC – Voorschoten ’97 2-4 (1-1). 1-0, Tunjic 1-1, Nikic 1-2, Van den Berg 1-3, 2-3, Tunjic 2-4.
Voorschoten ’97: Quax; Toret (Van den Heuvel), Nolet, Hendriks, Van den Heuvel (Groenendijk); Hogewoning, Van Dijken, Elligens; Sarmastzada, Tunjic (Nikic), Van den Berg (Tunjic).