ts-voorschotenMo Bougrine heeft zijn vuurdoop als trainer van ons eerste zondagelftal erop zitten. Zijn officieuze debuut mocht er zijn, want zondag 1 versloeg een Voorschotens getint VV Oegstgeest met liefst 5-1.

Oefenwedstrijden. Ze zeggen doorgaans nog weinig. Verlies je er een paar op rij, dan kan het ‘maar beter nu dan straks’ gebeuren. Win je er een aantal, dan geeft dat ‘veel vertrouwen richting’ de competitiestart. Feit is dat Voorschoten vorig jaar – in ieder geval qua resultaat dan – een matige oefencampagne doormaakte. Het verloop van het seizoen dat daarop volgde, is bekend.

Of tegenstander Oegstgeest afgelopen jaargang een gigantische voorbereiding draaide, is bij ‘de redactie’ niet bekend. Onder Arie van Duijn, oud-trainer van zowel de zondag- als de zaterdagtak van Voorschoten ’97, kon die in dat geval geen vervolg worden gegeven in de competitie. De Voscuylbewoners kenden een dramatisch seizoen, waarin degradatie naar de derde klasse – samen met de ‘buurman’ Roodenburg – dan ook niet kon worden afgewend. Ook het offeren van Van Duijn, die eind februari zijn congé kreeg, bracht niet het gewenste schokeffect.

De nieuwe trainer, Rob van den Wijngaard, hoopt het verloren terrein zo snel mogelijk goed te maken. Daarvoor kan hij leunen op een paar aardige versterkingen. Meest in het oog springen op het lijstje met nieuwe spelers zijn toch wel Geert-Jan Jonk (LSVV ’70) en Marino Steenstra Toussaint (UVS). Beiden hebben een verleden op Adegeest. Datzelfde geldt overigens voor spits Frank Janszen, die gisteravond als captain opvallend genoeg centraal achterin speelde.

Ook Janszen kon niet voorkomen dat een wervelend Voorschoten, met nieuwkomer Mike Roos in de basis, de roodgelen voor rust aan alle kanten overliepen. De eerste grote kans was, na een slordigheid in de Voorschotense defensie, weliswaar nog voor de bezoekers, maar daarna was het toch eigenlijk één en al groengeel dat de klok sloeg. Het hoge baltempo, de vele positiewisselingen en het bewegen zonder bal, maar vooral het razendsnel omschakelen van balverlies naar balbezit: het was Oegstgeest te machtig. Van den Wijngaard, die nog wel wat werk te verrichten heeft, mocht zich met de 4-0 ruststand – Niels van den Berg (2), Eelke van Dijken en ‘kilometervreter’ Bennie Hogewoning scoorden – eigenlijk nog in de handjes knijpen.

En ondanks de overtuiging waarmee Voorschoten het eerste bedrijf speelde, zag ook Mo nog voldoende punten die voor verbetering vatbaar zijn. Gelukkig maar, want de voorbereiding duurt nog lang en je wilt natuurlijk niet te vroeg pieken.

Niettemin deed de zondag 1 dinsdagavond aan klantenbinding. Dat was ook na rust het geval, al werd het toen – ook al omdat het conditionele aspect een rol ging spelen – wel een stuk slordiger. Toch waren de open doekjes ook in de tweede helft niet van de lucht. De splijtende pass van de sterk spelende Vincent van Veen op Niels, wiens kopbal op de paal belandde. Het lepe balletje waarmee Eelke invaller Mike Nikic bediende. Maar bovenal ook het solide optreden van de debuterende Tim Kluivers, die samen met Vincent in het hart van de defensie een oase van rust uitstraalde. De spelmaker, jarenlang het boegbeeld van de zaterdag 1, maakte na tien maanden van blessureleed zijn rentree en deed dat bijzonder verdienstelijk. Als vanouds strooide hij met crosspasses en verdeelde hij van achteruit het spel. Een positieve ontwikkeling, zowel voor hem zelf als voor de zondag 1, voor wie een fitte Tim natuurlijk absoluut van meerwaarde is.

De tweede helft eindigde overigens in 1-1. Want ondanks legio kansen (de dubbele cijfers behoorden zeker tot de mogelijkheden) wist alleen een attente Niels, uit de rebound na een schot op de lat, nog het net te vinden. Vlak voor tijd mocht Oegstgeest vanaf de stip nog de eer redden, na een ietwat makkelijk gegeven strafschop.

Voorschoten ‘97 vervolgt haar oefencampagne a.s. zondag. Dan wordt deelgenomen aan het Frans de Vette-Toernooi bij FC Boshuizen. Dinsdag 14 augustus volgt de thuiswedstrijd tegen Lugdunum, in het kader van de districtsbeker.

Voorschoten ’97 – Oegstgeest 5-1 (4-0). Van den Berg 1-0, Van Dijken 2-0, Van den Berg 3-0, Hogewoning 4-0, Van den Berg 5-0, Dijkstra 5-1 (pen).

Voorschoten ’97: Quax; Toret (81. Elligens), Van Veen, Elligens (46. Kluivers), Van den Heuvel; Roos (46. Nikic), Hendriks, Hogewoning (81. Roos), Van Dijken; Van den Berg, Amondo.

Bron: website Voorschoten’97