ts-ascVandaag kreeg onze redactie het aangename nieuws dat ook ASC zich aansluit bij onze website. Deze club zal dus weldra ook de nodige aandacht krijgen in onze vaste onderdelen. Namens de voltallige redactie: een warm welkom aan deze, met alle respect gesproken, stokoude vereniging (zie hieronder). De ploeg van nu Raymond Noordam bezet momenteel de vierde plaats in de vierde klasse A op zondag, slechts op 1 punt van de koploper. Komend weekeinde wacht de lastige klus bij de nummer drie van de ranglijst: Van Nispen.

 

De club werd op 1 juni 1892 opgericht als Leidsche Cricket- en Football-Club Ajax, maar het duurde tot 1895 voor de eerste voetbalwedstrijd werd gespeeld. Zoals de naam al aangeeft was de club eerst gesitueerd in Leiden; in 1917 verhuisde de club naar Oegstgeest, waar de club sinds 1985 ook statutair is gevestigd. In 1918 fuseren Ajax en de op 30 augustus 1896 opgerichte LAV De Sportman en krijgt de vereniging zijn huidige naam.

 

Ajax won zijn eerste titel in 1899 in de Tweede Klasse, toentertijd het één-na-hoogste niveau. De club verloor niet een van de 12 wedstrijden dat seizoen, en eindigde met een doelsaldo van 64-4. Sleutelspeler L. Koolemans-Beijnen werd geselecteerd voor de voorloper van het Nederlands elftal. Ajax bereikte de finale van de (K)NVB beker in 1900, waar het met 3-1 van het Bredase Velocitas verloor.

 

In de loop van de daarop volgende eeuw is de club langzaam afgegleden en speelt in het seizoen 2012/13 in de vierde klasse. Op 15 juli 1940 werd door leden van de zaterdagafdeling van ASC de Voetbalvereniging Leiden opgericht omdat de zondagafdeling bij ASC prioriteit kreeg.

 

100-jarig bestaan 1992

Het honderdjarig bestaan van ASC werd in 1992 opgeluisterd door een erewedstrijd tussen ASC 1 en het Nederlands Elftal onder leiding van Rinus Michels, dat in voorbereiding was voor het Europees Kampioenschap in Zweden. Oranje won afgetekend met 0-16, maar dat even zo goed anders kunnen aflopen.