ts-ghcLeiden- GHC mag stellen dat het als nieuwkomer een alleszins acceptabel seizoen draait in de eerste klasse. Na afgelopen zaterdag, op eigen veld werd geremiseerd met FC ’s-Gravenzande (1-1) is er balans in de resultaten. Vijf overwinningen, vijf nederlagen en dito puntendelingen. Een positie in de middenmoot is het voorlopige gevolg.

In de eerste zeven speelronden ging de overwegend jonge ploeg zelfs brutaal mee in de kopgroep. Vooral op eigen grond werd indruk gemaakt met klinkende zeges. Spijkenisse ging er onder meer af met een 7-1 oorwassing en in de beker werd topklasser Capelle zelfs met grote cijfers teruggestuurd naar de IJssel. Bij de van tevoren aangewezen titelkandidaat FC ‘-s-Gravenzande werd op raadselachtige wijze een 0-3 voorsprong verspeeld, maar GHC sprak in elk geval een woordje mee.

Geleidelijk aan kwamen de pijntjes en de schorsingen en de ploeg van Dennis Olman kreeg meer en meer moeite om het eigen spel te spelen en om het doel te vinden. Met handhaving als tot doel gestelde opdracht geen schande en tot dusverre is de missie geslaagd.

Het thuisduel met de tegenstander, waarbij in de winterstop afscheid werd genomen van trainer Frank Kuijl vanwege de teleurstellende resultaten, bracht evenwel aan het licht dat GHC een lange adem zal moeten hebben om niet in de problemen te raken. In de laatste vier duels werd tweemaal gescoord en aan het totaal werden slechts twee punten toegevoegd. Het bemachtigde punt in het tweede duel van 2012 was op basis van inzet verdiend te noemen, maar veel meer zat er ook niet in het vat. ,,Voor ons is dit eerder een winstpunt. Zij hebben een budget waar je U tegen zegt en alleen al op de bank spelers die bij elke andere eersteklasser basisspelers zouden zijn”, maakte Olman een vergelijk.

GHC mocht daarbij als excuus aanvoeren dat twee voetballende backs (Michael van Voorthuijzen en Mark Ouwerkerk) en routinier een aanjager Michael de Roode (hij zit een schorsing uit voor vijf duels) ontbraken. In een aantal opeenvolgende wedstrijden resulteerde dat in een minder kijkspel en dat was in de vijftiende ontmoeting niet anders. Vooral voor rust haperde het bij de thuisploeg en de ploeg van Reinier van Mierlo had een licht veldoverwicht. GHC keek halverwege tegen een achterstand aan na een gelukkig doelpunt van Michiel van den Berg, die eerder in het seizoen ook al drie keer plaaggeest was geweest. De inzet uit de tweede lijn werd onderweg van richting veranderd door Danny Maaskant (zie archieffoto).

Henri Lenferink was ook aanwezig aan de Vliet en hij was tijdens de rust de mening toegedaan dat GHC ‘de ruimte beter moest benutten’. Die was er in de eerste helft nauwelijks geweest. Al dan niet op advies van de burgervader was Tim Rietkerk op rechts ‘het gat’ ingedoken en niet ver na rust leverde dat de 1-1 op. Scheidsrechter Gerrets oordeelde dat Jasper van Dijk de bal tegen de hand had gekregen na Rietkerks inzet. Van Dijk mocht verongelijkt inrukken met zijn tweede gele kaart en Richard Guffens bracht vanaf de stip balans.

GHC-RCL 14 05 11 251Over en weer kregen de ploegen daarna kansen. Marvin Sloos kreeg de grootste namens de Leidenaren, oog in oog met Danny Koning. De doelman bleef overeind en dat was vlak voor tijd aan de andere kant ook het geval na een katachtige reflex van Jeroen Pesschier op een inzet van Danny Bijl.
Guffens die weinig bruikbare ballen kreeg en op wie voor de doelpunten nadrukkelijk wordt geleund, was na afloop kort en bondig in zijn bevinding. ,,We spelen al een tijdje gewoon niet goed en kunnen veel beter.”
Dat laatste bewees GHC al eerder en dat zal ook nodig zijn om bij de eerste tien te blijven.

GHC- FC ’s-Gravenzande 1-1 (0-1). 38. Van den Berg, 50. Guffens 1-1 (strafschop). Scheidsrechter: Gerrets. Toeschouwers: 250. Rode kaart: Van Dijk (FC ’s-Gravenzande, 2x geel).
GHC: Pesschier, Rietkerk, Bueno de Mesquita, Gonlag, Maaskant (55.Schouls), Sloos, Madani, Weekhout, Raaff (68. Annokkee), Guffens, Spaan.

Bron: Leidsch Dagblad

Red: Later meer over deze wedstrijd.