interview167x60Evenals vorig jaar bracht GHC weer een aantal dagen door in Belek, Turkije. Een trainingskamp ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er meer regionale clubs de zon zouden opzoeken zodat er een toernooi kon worden afgewerkt. Om uiteenlopende redenen bleef GHC over en bij terugkeer sprak onze redactie met trainer Dennis Olman en centrale verdediger Tim Gonlag .

Het tweetal schuift aan in een dranklokaal in Leiden. Niet opvallend gebruind, maar zichtbaar uitgerust en voldaan. Van 3 tot 7 januari vertoefde een gezelschap van 39 man in de populaire plaats Belek, waar het circa 18 graden was. Evenals vorig jaar ging GHC in zee met trainingskampen.nl en ook nu keek het gezelschap terug op een zeer geslaagde trip. Uren nadat onze redactie het gesprek startte, was een a5 schrijfblok behoorlijk gevuld. Een samenvatting van het gesprek middels een terugblik op het trainingskamp en een kijkje vooruit naar de tweede seizoenshelft.

Hoe zag het programma eruit?

Gonlag: ,,In de nacht van 2 op 3 januari verzamelden we in de kantine van GHC. Per bus zijn we vertrokken naar Eindhoven, vanwaar we vertrokken naar Antalya in Turkije. We vertrokken hier met een bak wind en regen, terwijl we daar meteen luchtig gekleed konden gaan. Op de eerste dag stond er niets gepland en hebben we vrijaf gekregen. Bezoekje aan sauna, zwemmen en een kaartje leggen, dat soort werk. De volgende dag hebben we een rustige training afgewerkt. ’s Middags speelden we een oefenpot tegen Corun Belediyesi, een ambitieuze club met onder meer een uit Nederland overgevlogen speler. Dat was makkelijk om contact te leggen. De tegenstander was te vergelijken met een topklasser uit Nederland. We verloren met 1-0, maar konden terugkijken op een prima wedstrijd met een rare tegengoal en genoeg kansen voor ons. Het complex daar is werkelijk subliem. Zo strak. De lijnen worden daar handmatig gerold. En kaarsrecht, he. Echt fantastisch, een voorrecht om daar te mogen spelen. ’s Avonds heeft Kees (assistent-trainer Van Tongeren, red.) een quiz georganiseerd. Avondvullend. Echt grote klasse hoe hij dat in elkaar had gedraaid. We speelden in teams en het was een onwijs leuke avond.”

Olman: ,,Jammer alleen dat mijn team de hele avond bovenaan stond en op het laatste moment werd geklopt. Een smetje op de avond (haha).”

Gonlag: ,,De volgende ochtend hebben we weer ontspannen getraind en wat spelletjes gespeeld op het veld met wat kleine prijsjes. We hebben hierbij de nodige lol gehad, dat begrijp je. ’s Middags zijn we met de bus, door de club beschikbaar gesteld,  naar Antalya geweest. Pas halverwege de avond keerden we terug na een boeiende dag. Vrijdag werd er een strandloop ingelast, omdat twee knapen de regels te soepels hadden genomen. Onschuldig hoor, maar we konden dus even gaan lopen. Ach, in deze groep accepteren we heel veel van elkaar. Het was trouwens net wel tijdens een buitje. Toen wij vertrokken werd het sowieso minder weer. ’s Middags werd een tweede wedstrijd afgewerkt en dit keer bestond de basis uit spelers van het tweede elftal. Het was een wedstrijd tegen een derdeklasser, AFC Quick uit Amersfoort. Ook deze pot was nuttig.”

Olman inbrekend: ,,Zeg dat wel. Eigenlijk was ik verbaasd over het niveau van onze kant. Ons tweede speelt reserve derde klasse en als je dan eigenlijk in de buurt kan blijven en kansen krijgt op de zege dan is dat hoopvol. Je speelt toch tegen  een derdeklasser.”

Gonlag: ,,’s Avonds was het nog  even ontspannen, want ’s nachts moesten we klaar staan in de lobby voor de terugreis. De volgende dag was de nieuwjaarsreceptie bij GHC.”

Red: De wedstrijd tegen de Turkse ploeg was overigens geregeld door Trainingskampen.nl, omdat het geplande duel met Quick Den Haag geen doorgang vond. Op het complex waar GHC zich bevond waren verder een aantal Turkse en Russische clubs. Even verderop had AZ onder meer een trainingskamp belegd. Op de later te publiceren foto’s zijn enkele velden terug te zien. Het complex heeft 8 velden met een tribune aan weerszijden van twee velden. Vier velden hebben een afmeting van 105 bij 70 meter. Bij GHC ontbraken overigens Danny Maaskant, Michel Schouls, Richard Guffens, Mo Madani, Mark Ouwerkerk, Michael van Voorthuijzen en Jim Raaff vanwege studie of blessures.

Hoe heb jij de 5 dagen ervaren als trainer?

Olman: Dit is een ontzettend makkelijke groep. Je hoeft ze niet of nauwelijks aan te sporen. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor lol en dat hebben we ook volop gehad. En ze hadden ’s avonds veel vrijheid, maar wel met de restrictie dat ze er de volgende dag weer zouden staan. Wat dat betreft heeft de staf geen klagen gehad. Het zijn stuk voor stuk liefhebbers met veel beleving. De staf regelt ook de kamerindeling. Twee jongens van twee bij 1 jongen van het eerste en andersom. Zo zorg je er ook voor dat niet altijd de vaste maatjes bij elkaar zitten. Dat werkt prima bij ons.”

Gonlag: ,,Dat geeft inderdaad een extra waarde. Gedurende die vijf dagen is er sowieso veel contact onderling. Je praat eens met die, dan met een ander. Dat past ook wel bij mij. Ik probeer als een van de oudere spelers ook in gesprek te komen met jongens uit twee. Ik stel ook vragen over keuzes die worden gemaakt in het veld. Of ze wat doen met raad is aan hen, maar die contacten zijn heel belangrijk voor het groepsproces. Het is nog een hechter gezelschap geworden, dat mogen we gerust zo stellen. Tijdens zo’n trip leer je ook nog meer elkaars sterke en zwakke punten herkennen. Als speler hadden we vrijwel nergens omkijken naar. Het was perfect georganiseerd en als speler moet je koesteren dat je bij zo’n club speelt.”

Daarop inhakend, is al duidelijk wie er blijven of weggaan? Volgend seizoen zit jij nog gewoon op de bank.

Olman: ,,In december hebben we een intentiegesprek gehad met de groep. Zeventien man hebben aangegeven dat ze willen blijven. Natuurlijk kan er nog wat veranderen, maar het geeft aan dat iedereen het naar zijn zin heeft. Enkel Richard (Guffens, red.) is er nog niet uit. Hij is daar zelf transparant in geweest. Die jongen is benaderd door Noordwijk en Katwijk. Ik heb hem aangegeven vooral te gaan praten. Hij heeft tot eind deze maand de tijd om te beslissen. GHC moet ook verder en een eventuele vervanger kunnen aanstellen. Ik heb Rich meegegeven dat hij beter nog een jaartje kan blijven. Dan kan hij echt als een ‘grote meneer’ binnenstappen bij een topklasser, dat is hij nu nog niet. Ik denk ook eerlijk gezegd dat hij niet weg wil bij GHC.”

Waarom zou jij andere clubs ook aanraden om tot het uiterste te gaan voor een dergelijk trainingskamp als deze?

Gonlag: ,,Als team kom je absoluut nader tot elkaar. Je bent vijf dagen met voetbal bezig. Wij zaten er redelijk doorheen na de laatste competitiewedstrijd, maar als je daar aankomt bulk je meteen weer van de energie. De organisatie was perfect, een gespreid bedje voor de spelers. Dat moet een speler zich ook beseffen. Count me in voor volgend jaar.”

Olman: ,,Voor mij was het ook de tweede keer en het is me weer uitstekend bevallen. Op de terugreis heb ik de groep een groot compliment gemaakt voor de prima instelling, de omgang met elkaar en het feit dat alles crescendo is verlopen. Wat mij betfret wordt het volgend jaar dezelfde locatie. En zo niet, dan blijf ik een groot voorstander van dit soort trainingskampen. De TC heeft geweldig werk verricht door dit via sponsoren mogelijk te maken. De eigen bijdrage was daardoor gering. Petje af voor de organisatie.”

Terug in Nederland wacht over anderhalve week de herstart van de competitie. Wat mag er nog van GHC worden verwacht en was jullie mening over de huidige klassering?

Gonlag: ,,Over de eerste seizoenshelft kan ik enkel maar tevreden zijn. We zijn een bescheiden club en als je dan als nieuwkomer in de middenmoot staat, mag je dik tevreden zijn. En dan hadden we in een aantal duels ook meer verdiend. Maar ja, die geluiden hoor je bij tegenstanders ook. Ik ga er vanuit dat we over vijf duels nog bovenaan staan in de middenmoot en dan zien we wel verder. In elk geval mogen we best ambities hebben. GHC staat op de kaart, zeker ook in Leiden. Het is een club in ontwikkeling. De eerste klasse is, zo is wel bewezen, niet te hoog gegrepen. Mochten we uiteindelijk tiende worden dan hebben we het nog altijd goed gedaan.”

Olman: ,,Eigenlijk was enkel Vitesse Delft echt beter. Ook in die wedstrijd hadden we kans op een punt en dan zouden we thuis ongeslagen zijn gebleven. Zuur dat die goal in de 98ste minuut viel. Gezien de eerste reeks wedstrijden heb ik erg veel geloof in deze groep. Er is veel respect en acceptatievermogen. Ik heb het dan ook ongelooflijk naar mijn zin en ik ben ook bereid om in mezelf te investeren. Ik heb me van de week aangemeld voor de TC1 cursus. In april weet ik of ik word toegelaten.”

Hoeveel punten gaan er nog bijkomen en hoe luidt de top drie aan het einde van de koers?

Gonlag: ,,Ik zet in op zeventien punten. Als we het thuis zo goed blijven doen, zit dat er in. Moeilijk te zeggen wie de titel pakt. Ik denk Smitshoek, voor Alexandria’66 en FC Rijnvogels.”

Olman: ,,Met vijftien punten erbij ben ik meer dan tevreden. Toch bluf ik een beetje met een derde plaats voor GHC. Ook voor mij Smitshoek en Alexandria’66 op een en twee, hoewel ik meer onder de indruk was van Vitesse Delft.”

Dank heren en succes voor deel 2 van de competitie!

Note redactie: een fotoreportage werd door de club beschikbaar en op deze site zal er weldra een selectie daarvan zichtbaar zijn.