Op een koude zaterdagmiddag waarop de selectie van G.H.C. onder leiding van trainer Dennis Olman een trainingspartij afwerkt op het ondergesneeuwde kunstgrasveld, zit ik samen met verzorger Lou Honsbeek, in de warme kamer van de Vlietclub.

Het is voor de 66-jarige Honsbeek alweer zijn 12e seizoen dat hij als verzorger een niet onbelangrijk aandeel heeft in de successtory van de Leidse tricolores. En als het aan Honsbeek ligt zou hij daar nog graag een aantal seizoenen aan vast willen plakken. ,,Ik heb het hier geweldig naar mijn zin, maar het is uiteindelijk de club die dat bepaalt”, aldus de man die een fitte indruk uitstraalt. ,,Wat wil je, driemaal per week in de sportschool houd je wel fit.”

Sport is voor Honsbeek een niet weg te denken factor in zijn leven. In het zwart-wit tijdperk maakte hij als sluitpost deel uit van de 11 van Lugdunum dat promoveerde naar het hoogste amateurniveau in die tijd. Verder was hij actief als jeugdtrainer bij vv Leiden. Toch is en was voetbal niet de enige sport die hij beoefende.
In de jaren ’80 was hij actief en bedreven in de judosport met als hoogtepunt een derde plaats bij de Nederlandse judokampioenschappen. Nu zit hij wekelijks als verzorger in de dug-out naast de technische staf waar hij een prima verstandhouding mee heeft.

RCL-GHC feb 2011 30Hoe bekijk en beleef jij als verzorger de wedstrijden van je ploeg?

,,Vóór de wedstrijden moet ik regelmatig het toilet opzoeken, dat zegt wel genoeg denk ik. Tijdens de wedstrijden leef ik ontzettend mee als liefhebber en tegelijkertijd als verzorger.”

Wat bedoel je daarmee?

,,Dat ik als verzorger goed en alert moet reageren op de blessures  en de manier waarop de blessures eventueel ontstaat om de behandeling tijdens de wedstrijd goed te kunnen plegen.”

Wie bepaalt of een speler wel of niet speelt en dan bedoel ik bij een blessuregeval?

,,We hebben daar met de technische staf vooraf goede afspraken over gemaakt. Bij een twijfelgeval is de warming-up de maat, maar als ik vind dat een speler niet kan spelen dan speelt hij niet. Geen misverstand hierover.”

 Je krijgt elke week je ‘patiënten’ in je behandel-en massagekamer. Zijn dat vaak niet dezelfde spelers?

,,Klopt, sommigen zie je niet of nooit, anderen zijn de vaste klanten. Deze laatste groep wil graag een gewillig oor en bespreken hun eventuele problemen gemakkelijk tijdens een massage. Zo ontstaat er een vertrouwensrelatie tussen mij en de spelers en dat vertrouwen zal ik nooit beschamen. Ook niet als trainer Olman, met wie ik een uitstekende verstandhouding heb, langskomt voor eventuele informatie. Spelers moeten niet bij mij komen om hun teleurstelling te uiten over géén basisplaats, want dan is mijn antwoord simpel:  bewijs de trainer maar zijn ongelijk.”

Nu speelt een basisspeler ver onder zijn niveau en heeft hij tijdens een behandeling jou in vertrouwen verteld wat de oorzaak kan zijn van zijn slechte presteren. Wat onderneem jij dan?

,,Lastig. Zijn vertrouwen zou ik niet beschamen, maar in het belang van de speler en het elftal zal ik de trainer wel een hint geven. Wat hij ermee doet is zijn zaak”, aldus Honsbeek.