Bij GHC wordt er het hele jaar naar uitgekeken: de jaarlijkse voetbalquiz van Kees van Tongeren. Ieder jaar buigt de voormalig topspits uit Leiden zich over de voetbalwereld en verzint de meest intrigerende vragen. Ook dit jaar kwam de voltallige selectie plus staf en meer op de quiz van Van Tongeren af om mee te strijden om de felbegeerde eretitel. Een zeer gezellige en geslaagde avond was het gevolg.

 

Vorig jaar, toen de quiz gehouden werd in een conferentiezaal van een hotel in Turkije, gingen de ‘oudjes’ er met de prijzen vandoor. Onder andere John Eradus en Ed Neuteboom wisten met al hun ervaring de meeste goede antwoorden te geven. Dit natuurlijk tot ontzetting van de spelers van GHC. Dit jaar moest daar verandering in gebracht worden en maar liefst negen teams van minimaal vijf man gingen er eens goed voor zitten. Kees zelf had de teamindeling gemaakt en daarover kon niet gediscussieerd worden. De quizmaster, bijgestaan door zijn assistent en rakker Dennis Olman, had weer een team op de been gebracht met een schat aan ervaring, gepersonifieerd door onder andere Lou Honsbeek en voorzitter Dick Barnhoorn. Meteen werd team 9 tot favoriet gebombardeerd, al helemaal toen de vragen van de assistent-trainer vooral over de jaren ’60 en ’70 gingen.

 

GHC quiz dec 2012 3

Het pakte echter anders uit. Al snel bleek dat op één team na alle teams zeer aan elkaar gewaagd waren en de rivaliteit onderling nam dan ook sterk toe. Makkelijke vragen waren schaars, discussies binnen elk team namen hevige vormen aan en een aanblik op het scorebord zei voldoende: dit zou tot op het einde spannend blijven. Na een ronde multiple choice-vragen, zoals bijvoorbeeld in hoeveel landen Arie Haan trainer is geweest, was het de beurt aan hoofdtrainer Olman open vragen te stellen. Het kaf werd van het koren gescheiden, zeker toen Michel Schouls. de vraag wie de drie Braziliaanse topscorers van de Eredivisie waren vol overtuiging beantwoordde met ‘Nacer Chadli’. Ook de vragen over GHC zelf (wie heeft de meeste minuten inclusief oefenduels in het eerste gemaakt, in welke minuut kreeg aanvoerder Tim Gonlag de rode kaart in de wedstrijd tegen Deltasport) ontbraken dit jaar niet. De vragen over transfers waren tevens van de partij. Hoeveel maakte Atlético Madrid eigenlijk aan FC Porto over voor topspits Radamel Falcao? Voor welk bedrag kwam revelatie Teddy Chevalier over van Zulte Waregem naar RKC?

 

GHC quiz dec 2012Maar de meeste punten werden pas in de laatste ronde verdeeld toen Olman de door Van Tongeren zorgvuldig geschreven biografieën van de te raden spelers oplas. Na deze ronde werden alle scores bij elkaar opgeteld en was er uiteindelijk, met slechts één punt voorsprong, één team dat zich winnaar mocht noemen: team 5, bestaande uit Michel Schouls, Hakim Bouhchlaf, Ruben Heijn, Lucas van Hooff, Dave van den Helder en Richard Guffens. Alle lof ging echter uit naar de ontwerper van deze quiz, Kees van Tongeren. Zijn inspanningen en organisatorisch vermogen waren de ingrediënten voor een zeer geslaagd avondje GHC. Waarvoor dank!

Namens GHC een vrolijke kerst toegewenst en natuurlijk een gelukkig nieuwjaar!