ts-kagiaIn de voetbalatlas is Kagia een onopvallende naam. Een dorpsclub waar je als trainer fouten mag maken. Een ‘doe-maar-normaal’ vereniging waar een voorzitter na een nederlaag niet meteen in paniek raakt. Toch leunt hoofdtrainer Jerry Ubink niet achterover. Integendeel, handhaving in de tweede klasse wordt nog een flinke uitdaging. ,,Ik hoop dat de spelers goed kunnen omgaan met de druk van het degradatievoetbal spelen”.

 

Kagia pasfoto J Ublink 012 3Het contrast is groot. In de zomer verkaste de Noordwijkse oefenmeester van het luxe all-inclusive resort dat Quick Boys heet naar de familiecamping in Lisserbroek. Van een voetbalstad naar het platteland. Op eigen benen willen staan en een nieuwe impuls geven aan zijn trainerscarrière nadat hij enkele seizoenen de tweede garnituur van Quick Boys onder zijn hoede had gehad. ,,Quick Boys heeft iets weg van een voetbalpaleis alhoewel dat meer door de buitenwereld zo wordt gezien. Het was best wennen, heb het misschien wel onderschat. Hoewel het qua spelersmateriaal en voorzieningen een stap terug is, is mijn keuze voor Kagia weloverwogen geweest. Niet te hoog instappen is mijn motto altijd geweest. Hier kan ik werken in de luwte en mijn trainersvaardigheden verder ontwikkelen. Binnen nu en vijf jaar wil ik graag mijn TC 1 gaan halen en doorstromen naar een hoger niveau”, bekent Ubink.

 

Ubink begon zijn nieuwe avontuur op het moment dat Kagia, via de nacompetitie, promotie had afgedwongen naar de tweede klasse. Een unieke presentatie voor de Lisserbroekse vereniging. Jarenlang werd Kagia immers in één adem genoemd met verenigingen die het predikaat  ‘boerenkoolvoetbal’ dragen of droegen: SVOW, Aarlanderveen, BSC ’68, Abbenes en ga zo maar door. Ubink: ,,Ja, ik ken de stijl van voetbal die ze hier jarenlang hebben gespeeld. Ik ben juist van het verzorgde spel maar dat moeten we de tijd voor nemen”.

 

In 2C kende Kagia alles behalve een flitsende start. Orange-wit is na tien wedstrijden hekkensluiter met slechts vijf punten en een doelsaldo waar je als trainer buikpijn van krijgt. ,,We willen dit seizoen niet als een soort figurant in deze afdeling optreden. Wat we echt kunnen hebben we ook zeker in diverse wedstrijden, waaronder Haaglandia, laten zien. We zitten nog in een proces en daar moet je geduld voor hebben”.  Wekelijks is het vechten om de kruimels van het brood dat door de topteams wordt opgegeten. Afgelopen weekend werd de honger gestild na een zege op SEV (1-0). ,,Ja, dat geeft deze spelers echt weer het nodige vertrouwen. Iets wat we hard nodig hadden. Het was een echt degradatieduel waarin het voetbal niet de schoonheidsprijs verdiende. Het oogde onrustig en we hadden meer gebruik moeten maken van de ruimtes. Tijdens de theepauze hebben we elkaar in de ogen gekeken en gezegd dat de punten heilig zijn”, aldus een opgeluchte Ubink.

 

Komend weekend staat de cruciale wedstrijd tegen het laaggenoteerde Gouda op het programma. Ubink waarschuwt alvast dat het opnieuw een wedstrijd zal worden die door hard werken en geluk beslist zal worden. Bovendien heeft Kagia de statistieken ook niet mee. Buiten Lisserbroek werden nog geen punten behaald. ,,Ik heb summiere informatie over de speelwijze van onze opponent. Ik informeer wel eens hier en daar over de kracht van tegenstanders. Het merendeel van de trainers ken ik niet of woont verder weg. Als ik ze kom te spreken, is het vaak na onze eigen wedstrijd”, geeft Ubink toe.

 

Het duel tussen Gouda en Kagia begint komend weekend om 14:30 uur. Voor Ubink voelt het als een dubbel examen. “Eerst ’s middags in Utrecht zelf tentamen doen en daarna snel door om de tweede helft te kunnen coachen. Als we winnen heb ik goede hoop dat we voor de winterstop een serie kunnen neerzetten”, aldus een hoopvolle Ubink.