ts-lugdunumLeiden- Voor het eerst dit seizoen heeft Lugdunum een positie ingenomen die straks garant staat voor weer een jaar voetbal in de derde klasse. Na de verdiende thuisoverwinning op sv Houtwijk (1-0) komt er weer enige kleur op de wangen bij de kikkers, hoewel het woord ‘breekbaar’ nog steeds niet ver verwijderd is van het puntje van de tong.

Ed Kluivers dichtte Lugdunum titelkansen toe in de hoofdzakelijk uit Westlandse clubs geformeerde derde klasse B. Fluks bleek dat er een streep kon door die gedachtegang. Lugdunum verloor met de regelmatigheid van de klok en bivakkeerde vanaf acquit in de onderste regionen. De povere resultaten braken Kluivers op, waardoor Hans van As tijdelijk de lijnen mocht uitzetten.

Geleidelijk aan kroop de formatie aan de Oegstgeesterweg uit een dal en met een eclatante 2-9 zege op hekkensluiter VCS werd afscheid genomen van 2011. Vervolgens werd Hennie de Klerk, al diverse keren eerder op de bank bij deze club, bereid gevonden om de scepter over te nemen tot het einde van het seizoen. Onder zijn regie werd zaterdag een zege geboekt op Houtwijk, dat nu van de laatste titelaspiraties werd beroofd.

Het zou een begin kunnen zijn van een minder flets seizoen dan het tot nu toe was. De twee andere twee Leidse clubs, LSVV’70 en vvLeiden, zijn in de kraag gevat en de negende plaats voelt iets comfortabeler aan. In de strijd om de tweede periode is Lugdunum zelfs tweede en wacht Monster volgende week, leider in die periode en in de rangschikking. Afgaande op het duel met Houtwijk gloort er hoop, maar de onzorgvuldigheid waarmee met de kansen werd omgesprongen had het zonniger plaatje al kunnen aantasten.

Beide ploegen hadden moeite met de opbouw en overtuiging in de actie was ver te zoeken. Het nam niet weg dat er van de thuisploeg meer dreiging uitging. Martijn van Leeuwen werd voor rust drie keer gevaarlijk. De grillige speler was, pal voor rust, het meest nader bij een treffer. Zijn met gevoel genomen vrije trap werd echter heldhaftig uit het doel geranseld door sluitpost Foeat Stolk.

Na de pauze werd het boeiender en zelfs her en der hilarisch. Zo miste de normaliter trefzekere Ozan Demirbas voor een leeg doel. De bekende nachtmerrie voor een spits, die de bal net ziet opspringen door een polletje. Even later miste de nummer negen nog eens voor Lugdunum, waardoor Houtwijk tot ver in blessuretijd hoop mocht koesteren. Daar tussendoor maaide Stolk hopeloos over een bal heen, evenwel zonder gevolgen. De uiteindelijke uitslag was ondertussen al bepaald. Demirbas gaf een prima steekpass op maat op Sergio Edmund Vrede, die het overzicht behield en de meegekomen Nino Poulina in stelling bracht om de vierde seizoenszege veilig te stellen.

Houtwijk kreeg, hoewel minder talrijk, ook kansen. Vooral in een fase halverwege de tweede helft. In een stief kwartiertje was Lugdunum zeker drie keer in last, maar de Haagse club kwam niet verder dan de binnenkant van de paal via Jordi Blans. De centrale verdediger mocht even later het strijdperk verlaten na een lompe actie.

Lugdunum- Houtwijk 1-0 (0-0). 61.Poulina 1-0. Scheidsrechter: Moerenhout. Toeschouwers: 100. Rode kaart: 75.Blans (Houtwijk).

Lugdunum: Bleijs, Halvemaan, Koet, Poulina,T. Demirbas, Du Prie, van Bemmel, Vrede, Karasahin (83. Bayrak), O. Demirbas, Van Leeuwen (90.Khalid).

Bron: Leidsch Dagblad