artikel image lugdunum 2Lugdunum (zaterdag, 3B)- Lugdunum pakte zaterdag de draad weer op van de competitie en kwam in wedstrijden gelijk, na als gastheer te hebben opgetreden tegen sv Houtwijk. De kikkers wonnen met 1-0. Nipt, maar verdiend. Hennie de Klerk zat voor het eerst op de bank, geflankeerd door Gerard Du Prie en Hans van As, en met de in de regio bekende trainer spraken over de wedstrijd en het vervolg van de competitie.

De overwinning was verdiend. Eigenlijk had de score hoger moeten uitvallen. Anderzijds kreeg Houtwijk zeker ook mogelijkheden om Lugdunum van de drie punten af te houden. Hoe heb jij deze primeur beleefd?

,,Ik vond dat we prima zijn begonnen en overdrijf niet als ik stel dat we na een halfuur al op 2-0 hadden moeten staan. Met een euforistische inslag zelfs misschien wel 3-0. Martijn (Van Leeuwen, red.) nam een bal met zijn rechterbuitenkant, terwijl links een veel betere optie was. Martijn kreeg nog een kans en ook Ozan had best mogen scoren. Na een halfuur vielen we terug, maar in de tweede helft hebben we het toch wel goed opgepakt. Doordat het 1-0 bleef, kon Houtwijk in de wedstrijd blijven. Maar ik heb zeker gezien dat wij ook zomaar een tegengoal hadden moeten toestaan en dan verlies je twee punten. Wij hadden namelijk na de 1-0 de zaak moeten afmaken. Gelukkig hebben we de eindstreep toch gehaald met winst.”

Je bent pas kort bezig, maar waar liggen de verbeterpunten voor dit team?

,,We hebben nu twee weken aan elkaar kunnen snuffelen zoals dat heet. Het grote winstpunt is dat er al discipline is op de training. Uit het verleden weet ik dat er wel eens spelers afhaakten na een training, maar bij de tweede sessie stonden ze er allemaal weer. Zo hoort het natuurlijk ook, maar je moet als trainer een vertrekpunt hebben. Ik heb kunnen zien dat deze groep genoeg techniek in huis heeft. De spelvormen worden goed uitgevoerd, maar in het positiespel is het her end er tactisch nog onbenullig. Daar zullen we aan moeten werken. Ik hoorde al een paar keer geluiden dat dit het beste Lugdunum is van de laatste jaren. Zo ver wil ik zeker nog niet gaan, maar er kan absoluut nog een leuk seizoen uitrollen. Naast dat het positiespel beter moet, vind ik ook dat er teveel onrust is aan de bal. Dat moet er ook uit. Wij moeten met deze spelers op balbezit kunnen spelen. Ook de omschakeling moeten we kunnen verbeteren, ook al weet ik dat dit ook weer zo’n modewoord is.”

Ongetwijfeld heb je je inmiddels enigszins ingelezen in de tegenstanders. Wat kan er nog met Lugdunum?

,,Na deze overwinning zijn we twee plaatsen geklommen en doen we mee in de strijd om de tweede periodetitel. Dat is een begin. Ik heb nog geen maatstaf voor de onderlinge verhoudingen. Vanaf dinsdag gaan wij naar Monster toewerken. Zij staan een straatlengte voor en staan ook voor ons in de periode. Het zou een enorme opsteker zijn als we daar een puntje kunnen wegkapen. Ik zal de groep positief gaan opzwepen, op weg naar die wedstrijd. Mocht het daar lukken dan gaat er nog meer leven in deze groep en dan kunnen we verder vooruit kijken. In elk geval weet ik nu dat we niet voor Houtwijk hoeven onder te doen, hoewel ze nog wel boven ons staan.”

Hoe is de gewenning verlopen?

,,Die jongens moeten natuurlijk nog even wennen aan mijn aanpak. Zoals ik ook aan hen moet wennen. Ze zijn niet gewend om rechtstreeks aangesproken te worden. Dat doe ik dus wel. Op de training heb ik ook gemerkt dat er nauwelijks namen werden genoemd om elkaar aan te sturen of op zaken te wijzen. Dat vind ik juist belangrijk om dat wel te doen. In elk geval heb ik nu al het gevoel dat ik controle heb. En hoe meer punten we binnenkort gaan pakken, hoe leuker dat het kan worden. De eerste twee weken heb ik ook veel geobserveerd en daardoor weet ik welk vlees ik in de kuip heb. Het is me ook opgevallen dat er teveel spelers verliefd zijn op de bal. Daar spreek ik ze ook op aan. Martijn is ook zo’n speler. Hij voert zijn acties regelmatig te ver door. Dat moet er nog uit, want dan wordt zijn rendement veel groter. Daarnaast loopt hij het gevaar om vroeg of laat een rotschop te krijgen. Tegenstanders raken nu eenmaal geïrriteerd als ze door de benen wordt gespeeld. Het zit in Martijns spel opgesloten, maar daar kunnen we aan werken. En zo valt er bij elke speler wat te verbeteren, waardoor we uiteindelijk een steeds beter gevoel over houden.”

Al een idee hoe Monster zal worden benaderd?

,,Ik ga daar nog over nadenken. Misschien moeten we behoudender spelen dan tegen Houtwijk. Misschien meer vanuit de counter. Na Monster weten we weer iets meer van waar we staan en wat de mogelijkheden zijn.”

Toch weer Lugdunum, he? Jouw hart heeft je ingegeven om het jawoord uit te spreken?

,,Ik heb er weldegelijk over na moeten denken, want ik had natuurlijk wel een agenda. Maar Lugdunum zit in het bloed en ik wil helpen. Nee, mijn vrouw is er niet vrolijker van geworden. Ze weet echter dat ik nu eenmaal graag het vak van trainer uitoefen, dus het begrip is er wel. Ik doe het hier voor een Sisi en zouten drop, dat boeit me ook niet. Ook in de tijd dat ik elders werkzaam was, kwam ik altijd op de nieuwjaarsreceptie. Ik ben hier vroeg lid geworden, maar het enkel niet mijn hele leven gebleven.”