ts-lugdunum,,Een terechte overwinning”, noemde Nino Poulina de 2-4 zege van Lugdunum bij Ariston’80. De Lugdunum-verdediger had naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer het gevoel dat het niet mis kon gaan. De 1-1 ruststand wees daar nog niet op en de 1-2 achterstand al helemaal niet. Tot verwarring of paniekvoetbal leidde het echter niet aan Leidse zijde.

 

,,Onze trainer, Hennie de Klerk, hamert erop altijd en onder alle omstandigheden te blijven voetballen”, aldus Poulina. ,,Géén lange ballen naar voren met het idee dat de spitsen het maar moeten uitzoeken. Onze spitsen zijn de langste niet, dus dat rammen naar voren zou ook weinig zin hebben. Van mij als laatste man wordt verwacht dat ik de opbouw verzorg. Dat ligt me wel, ik denk ook dat ik wel wat inzicht en een goede pass in de benen heb. Ik mag graag opkomen en dat pakt regelmatig goed uit. Tegen Ariston ook. Ik wil niet zeggen dat de jongens uit Delft werden weggespeeld, maar wij waren simpelweg beter. Van onze kant scoorden Ozan Demirbas twee keer, en daarnaast Mo Rahou en Nick Selier eenmaal. Het zullen hun laatste doelpunten zeker niet zijn.”

 

Poulina vervolgt: ,,Vorig seizoen hadden we een veel te smalle selectie. Dit jaar is dat gelukkig anders. Er is jeugd doorgestroomd en we hebben er een aantal jongens van buitenaf bij. Dat is ook de verdienste van ons als selectie geweest. We hebben bij vrienden, bekenden en collega’s waarvan we wisten dat ze een balletje konden trappen eens geïnformeerd of ze zin hadden bij Lugdunum te komen spelen. Dat hadden sommigen.”

 

Poulina hoopt bij de eerste drie te eindigen. ,,De Klerk doet daarover geen uitspraken. Die heeft zoiets van: ‘Laten we eerst maar eens een paar wedstrijden spelen, dan kunnen we zien waar we zo’n beetje staan.’ Ik ben optimistischer. We hebben een uitgebalanceerd elftal, kunnen een knappe pot op de mat leggen en hebben een brede bank. Kortom: het kon wel eens een leuk seizoen worden!”

 

Trainer De Klerk deed ook en duit in het zakje. ,,De eerste klap is een daalder waard. Vast een cliché, maar het is wel zo. Vorig seizoen heft Lugdunum een hele magere start gehad en dat heeft de ploeg de das omgedaan de rest van het seizoen. Doordat we uitbreiding hebben gekregen en er nu in de opstelling ook andere namen op papier staan, moeten we ook anders gaan spelen. Er zit meer risico in ons spel, doordat we best aanvallend ingesteld zijn. Daar ligt onze kracht, omdat we ook de nodige technische bagage hebben. Tegen Ariston kwamen we moeizaam op gang, maar naarmate de eerste helft vorderde ging het beter. We kwamen tot kansen, maar lieten ze veelal onbenut.”

 

De winnaar van de eerste drie wedstrijdpunten vervolgt: ,,In de rust heb ik wat zaken aangestipt en vooral aangegeven dat we geduld moesten blijven houden. Dat hebben ze prima opgepakt, ook nadat we met 2-1 achter kwamen.  Daarna hebben we de wedstrijd naar ons toegetrokken en het professioneel uitgespeeld. Winnen hier was van groot belang, want ik geloof er heilig in dat andere clubs hier punten gaan laten liggen. Zeker als het kouder wordt en de wind vrij spel gaat krijgen op deze open vlakte. Ik kende het complex nog uit mijn Boshuizen-tijd.”

 

Lugdunum is dus goed vertrokken, maar dat zegt De Klerk verder nog weinig. ,,Er zit veel voetbalgogme in dit team, maar de balans gaan we pas opmaken in de winterstop. Naast de winst vind ik het belangrijk dat we afrekenen met het syndroom van vorig jaar, waarin het na een uitstekende voorbereiding helemaal mis ging in de eerste maanden. Een eerste stapje de goede kant op is nu gezet.”