voetbal-leiden-0110Van alle uitslagen van het voorbije weekend was de zeer overtuigende overwinning van Lugdunum één van de meest in het oogspringende. SV Houtwijk werd op eigen bodem met 0-7 door de benen gespeeld. Vanzelfsprekend was er opluchting en blijdschap bij de mannen van Hennie de Klerk, want Lugdunum was definitief veilig en mocht de tweede periodetitel nu pas officieel in ontvangst nemen. Toch was er nog veel opluchting, om een hele andere reden bij de kikkers.

Trainer De Klerk had vanzelfsprekend het belang van de wedstrijd ingezien en wilde het sein ‘veilig’ niet laten afhangen van het laatste treffen met VCS. Weliswaar degradeerde die ploeg al zo ongeveer voor de winterstop, maar op een laatste speeldag weet je het maar nooit.

De Klerk wilde zijn selectie trakteren op een malse biefstuk als voorbereiding op het duel in Den Haag. Een maaltijd zou genuttigd worden in de hofstad, bij het bedrijf waar De Klerk zich doordeweeks verdienstelijk maakt. Eerst werd er verzameld in de kikkerpolder en daar werd de A1 gadegeslagen, dat thuis Kagia moest verslaan om zodoende nog dichterbij de titel te komen. Die missie lukte en Lugdunum kon vervolgens ruim op tijd richting Den Haag om eerst met zijn allen een vorkje te prikken en om daarna de benodigde punten trachten over de brug te slepen.

Een groot gedeelte van het gezelschap nam de lift om snel aan te kunnen schuiven. Alleen Bilal Karasahin, Ozan Demirbas en Martijn van Leeuwen zouden later aanschuiven en dat bleek hun geluk. De lift weigerde ergens halverwege de tweede en derde verdieping dienst. ,,Het was een lift voor zeven man, maar wij dachten dat die bak het ook wel zou trekken met negen man aan boord. Nou mooi niet en dus hadden we een probleem”, zo trapte De Klerk-die er later wel de lol van in kon zien- een open deur in.

 ,,Gelukkig had ik bereik in de lift en zo heb ik mensen kunnen alarmeren. Het was natuurlijk zaterdag en tja dan zit je daar in een leeg gebouw. Uiteindelijk duurde het drie kwartier voordat we bevrijd konden worden uit deze benarde positie. En geloof me, het was geen pretje. Eerst bleef iedereen rustig, maar al snel slaat de paniek toe en neemt de irritatie toe. Onze keeper Diego (Bleijs, red.) had het vooral niet meer en dat kan ik me ook wel voorstellen, want zo’n hok is erg klein met negen man. Claustrofobie, of je daar nu normaal al last van hebt of in deze situatie.”

Uiteindelijk was er om 13.15 redding en toen moest de biefstuk met brood nog worden verorberd. ,,Gelukkig ken ik hun trainer en die heb ik gebeld en het was geen probleem om even later te beginnen. Dat werd een kwartiertje na half drie en de bespreking schoot er grotendeels bij in. Tja, want in die lift een rustig praatje houden was nou niet bepaald waar die gasten op zaten te wachten. De voorbereiding was al met al beroerd, maar vervolgens hebben we één van onze beste wedstrijden gespeeld. Eh nee, en toch doen we het niet over in de nacompetitie, haha.”

De Klerk, eenmaal op de bank en in vrijheid, zag Lugdunum snel zaken doen en zat, zo gaf de oefenmeester toe, voor het eerst echt lekker rustig achterover naar zijn team te kijken. ,,We moesten met twee A’tjes spelen, omdat we een krappe selectie hebben en we misten enkele vaste waarden. Die jonge knapen hebben het, net als de rest, uitstekend gedaan. We scoorden al na elf minuten en pal daarna kwamen zij met tien man te staan. We liepen wel uit, maar de genadeklap bleef voor rust eigenlijk uit. Ik was er ook niet eens zo blij mee dat zij met een man minder verder moesten, want ik vreesde voor gemakzucht. Maar gelukkig, we stonden er en trokken de wedstrijd volledig naar ons toe. Het werd dus alsnog een heerlijke dag na dit hachelijke avontuur en ik kan merken dat het plezier helemaal terug is. Iedereen komt trainen en we willen er nu ook voor gaan.”

Peter du Prie speelde niet mee vanwege een schorsing, maar zag de wedstrijd en was één van de slachtoffers die in de lift had gezeten.

,,Dit maak je gelukkig niet dagelijks mee, want het is echt geen leuke ervaring. Niemand van ons had eerder vastgezeten en je voelt je nu niet bepaald als een vis in het water als je samengepropt zit op een vierkante meter. Gek genoeg, ondanks deze belabberde voorbereiding, speelden we echt een puike partij. Een hele aparte ervaring wel ja.”

Du Prie, die tijdens zijn verhaal heerlijke lachsalvo’s opzet omdat het avontuur goed afliep, kon zijn team dus van de kant zien en dat was hem, eenmalig, bevallen. ,,Ik stond al zeven weken op scherp en dan weet je dat je een keer de klos bent. Enkel kwam het niet goed uit, omdat ook middenvelder Nicky (van Bemmel, red.) er niet bij kon zijn. Onze vervangers hebben het prima gedaan. Ook ik was gerust op een overwinning, want ik vond hun eigenlijk best tam. En vervolgens hebben zij zichzelf uit de wedstrijd gehaald door de scheidsrechter de schuld te geven. Het leverde twee rode kaarten op en dan weet je dat het kat-in-het-bakkie is. Voor Ozan (Demirbas, de spits maakte drie treffers, red.) was het ook heel belangrijk om weer eens lekker te scoren, dat kon hij wel gebruiken. Zeker zo vlak voor de nacompetitie, waarvan we nu eindelijk verzekerd zijn. Het zou nu RAS kunnen worden. Die hebben al wat mensen van ons aan het werk gezien en we hebben zeker kansen. Vorig seizoen zat het avontuur er na Haaglandia snel op, maar nu willen we meer. En dat kan, want we hebben prima wedstrijden gespeeld en daarin laten zien dat we tot iets in staat zijn. Maar dat we te laag eindigen, mag voor een ieder duidelijk zijn.”

Op de vraag of Lugdunum een stap kan maken, is Du Prie resoluut in zijn antwoord. ,,De tweede klasse is haalbaar. Ik zie voor ons een plek in de middenmoot. Waarom niet. Er komt een hele goede lichting aan. Maandag kan de A1 kampioen worden en daar zit echt talent in. Ze zullen niet allemaal zomaar doorschuiven, maar we gaan er niet minder van worden. Dat is ook nodig, want onze huidige selectie is wel wat aan de krappe kant. De ellende ligt achter ons en we gaan nu op voor iets moois. Lugdunum zit duidelijk in de lift, eh tja…hoe kan ik het anders omschrijven op dit moment!!

Naast Demirbas wisten ook Martijn van Leeuwen (penalty), Sergio Vrede, Bilal Karasahin en Sipan Khalid de Haagse muur te slechten. Zaterdag speelt Lugdunum tegen het nietige VCS, maar in dat duel zullen tal van vaste waarden worden gespaard, zo liet De Klerk al weten.