FC Rijnland mocht onder tropische omstandigheden proberen de eerste thuisoverwinning van het seizoen te gaan behalen. Eigenlijk al en vereiste na de uitglijder in de openingsronde bij ASC. Tegen het niet al te hoog ingeschatte Altior moest de nul worden weggepoetst.

 

Vanaf de allereerste minuut waren de intenties van de thuisploeg duidelijk. Er was maar één ploeg die de drie punten zou gaan bijschrijven, en dat was FC Rijnland. Altior kwam er niet aan te pas en werd van het kastje naar de muur getikt. Het was wachten op de openingstreffer, die uiteindelijk gemaakt werd door de razendsnelle Maik van Koppen.

 

De voorsprong was meer dan verdiend en het was wachten op een verdubbeling van de score. FC Rijnland bleef maar kansen creëren en wist via Henk de Nobel, overgekomen van Roodenburg, op 2-0 te komen. Een monsterscore leek in de maak en trainer Mink kon niets anders dan tevreden zijn. Vlak voor rust zag hij zijn ploeg op 3-0 komen, doordat Van Koppen voor de tweede keer het net wist te vinden.

Halverwege was het duidelijk dat FC Rijnland een goede eerste helft gespeeld had. Voortdurend werd de tegenstander de wil opgelegd, veel duels werden gewonnen en de gecreëerde kansen waren niet meer op een hand te tellen.

 

De tweede helft ging FC Rijnland verder met het uitbouwen van de score. Het was Van Koppen die zijn derde van de middag maakte en daarmee een valse hattrick achter zijn naam kreeg. Maar van het ene op het andere moment was het gebeurd met het goede spel van de Leidenaren. En werd onnodig vaak voor de lange bal gekozen en men liet de bal niet meer het werk doen. Altior rook bloed en kwam akelig dichtbij een gelijkspel. Middels een slotoffensief kwamen de gasten terug tot 4-3, maar toen was het genoeg voor de ploeg van trainer Mink.

 

FC Rijnland middenvelder Arjan Kluivers vond dat zijn ploeg tot aan de 4-0 goed voetbal had gespeeld: ,,We waren heer en meester vanaf het allereerste fluitsignaal en hebben tot aan de 4-0 Altior geen moment in de wedstrijd laten komen. Misschien waren we na de 4-0 door het hoge tempo wel een beetje bevangen door de hitte. Ik vind het nog steeds onverklaarbaar, want we hebben 60 minuten lang echt heel goed voetbal gespeeld.”

 

Ook was Kluivers te spreken over het nieuwe 4-4-2 systeem: ,,Vorige week speelden we met drie spitsen en liep het gewoon niet. Dit keer had de trainer voor een systeem met twee spitsen gekozen en dat pakte goed uit. Vooral Maik van Koppen is in zo’n systeem dodelijk. Hij kan als geen ander gebruik maken van de ruimtes achter de verdediging.”

 

Daarnaast was Kluivers ook duidelijk over de doelstelling: ,,We gaan gewoon voor een periode en moeten veel vertrouwen putten uit het goede spel dat we vanmiddag getoond hebben. Daarentegen moeten we ook kritisch blijven. We hebben Altior terug in de wedstrijd geholpen en dan lever je bijna nog twee punten in. Dat kan en mag natuurlijk niet.”