ts-rijnlandDe vorige wedstrijd tegen ASC zag FC Rijnland-coach Ronald Mink al verbetering, maar toen werd een goed optreden nog niet beloond met punten. Zondag bij GOL Sport gebeurde dat wel, waardoor Rijnland voor het eerst sinds 11 maart weer eens punten kon bijschrijven: 1-3. Het was voor de Leidenaars de tweede zege uit de laatste vijftien wedstrijden.

Mink was logischerwijs opgetogen met het resultaat. ,,De opluchting is heel groot. Het elftal verdient een groot compliment. We zijn blij dat we eindelijk van de hatelijke negentien punten af zijn.”

Assistent-coach Ian Haeck vond Rijnland vooral het eerste halfuur prima spelen, maar erkende ook dat de Morsbewoners over geluk niet te klagen hadden. Niet dat hij daar om maalde overigens, want de afgelopen wedstrijden was Rijnland juist onfortuinlijk geweest. Volgens Haeck kwam Rijnland in de eerste helft goed weg toen de arbiter GOL Sport een zuivere strafschop onthield. ,,Daar kwamen we goed weg. Later hebben we ook nog twee ballen van de lijn gehaald.”

GOL Sport moest vlak voor de thee met tien man verder, nadat een speler met tweemaal geel van het veld werd gestuurd. Haeck: ,,In de rust hebben we benadrukt dat we geduldig moesten blijven, omdat we een mannetje meer hadden.”

Een opsteker was de 0-1 van Stefan ‘paling’ Distelveld, na een schitterende aanval. Mink kwam woorden tekort om het prachtige doelpunt te beschrijven. ,,Paling zette de aanval zelf op. Hij kapte drie man uit en zocht daarna een teamgenoot. Die legde hem knap terug, waarna Paling binnenschoot. Heerlijk.”

FC Rijnland  8440Twee invallers eisten daarna ook een hoofdrol op. ,,Zij beslisten de wedstrijd”, zei Haeck. Eerst maakte Wesley van Eijgen de 0-2. Na de aansluitingstreffer van Adil Moutaussut gooide Lee Fung de wedstrijd op slot. Al viel de 1-3 rijkelijk laat, aangezien Rijnland daarvoor al enkele riante mogelijkheden had laten liggen om de wedstrijd te beslissen. ,,Dat mogen we onszelf aanrekenen”, zei Haeck. ,,We hadden het eerder af moeten maken.”

De zege van Rijnland was knap omdat het wederom een fiks aantal spelers moest missen. Zo stond speler Jeffrey Smeele zelfs onder de lat. Smeele, die een achtergrond heeft als keeper in de jeugd, vervulde zijn taak onder de lat volgens zijn coaches voortreffelijk. Al met al was het dus een middag waarop Rijnland met voldoening kan terugkijken. ,,Dit geeft vertrouwen, ook voor volgend seizoen. En dit was ook wat Rijnland nodig had”, zei Haeck. ,,De mensen straalden weer.”