ts-vvleiden2(Zaterdag,3A)- Trainer Fred Filippo kwam superlatieven tekort om de 2-1 overwinning te beschrijven op Kamerik. ,,Dit was een hele lekkere, maar ik heb in mijn leven nog nooit zo’n onverdiende overwinning gezien. Wij speelden heel slecht, Kamerik kreeg kans op kans en wij zwijnden ons de wedstrijd door. En toch wonnen we, ik kan er niet over uit.” Ook speler Danny Sjaardema gniffelde over de zege, maar hij rekent zich vooralsnog niet rijk.

 

Op de drie doelpunten moest lange tijd worden gewacht. Nadat Kamerik daarvoor herhaaldelijk had staan schutteren voor het Leidse doel, trof Sjaardema wel doel uit een scrimmage. Even later was er weer balans en met dat puntje kneep Filippo al in zijn handen. Toch kreeg de thuisploeg nog meer via Bas Middelkoop (assist Joeri Devilee, red.) die zich tot matchwinnaar kroonde.

 

Filippo: ,,Ik heb echt behoorlijk wat niet te missen kansen gemist. Zelfs vanaf de doellijn kreeg Kamerik die bal er niet in. Het was onvoorstelbaar dat zij ons in leven hielden. En frappant was dat het doelpunt van hen uiteindelijk gescoord werd in buitenspelpositie. Maar goed, dat was meer en meer dan verdiend op dat moment. Tja, en dan pak je toch nog de winst.”

 

Wel moet gezegd worden dat het Leiden niet bepaald mee zat in de personele bezetting. Zo werd clubtopscorer Alex Meijers alsnog geschorst door de KNVB, ondanks een verweerschrift van Leiden en tegenstander Rohda’76. In plaats van de aanvankelijke vier duels en de kwijtschelding kreeg de aanvaller alsnog vijf duels aan zijn broek. Een absoluut gemis in de frontlinie derhalve. In het duel met Kamerik viel back Dennis Faas al vroeg uit en ook middenvelder Stanley Janssen haalde de rust niet.

 

Hoewel er nog niet gescoord was, beloofde de tweede helft weinig goeds voor Leiden. Filippo zag het aan en moest erkennen dat er na de onderbreking weinig was veranderd. ,,Zij kregen weer kansen en een kopbal kwam onder meer tegen de lat. Het bleef maar 0-0 en gaandeweg hoopte ik vurig op dat puntje. Dat zou voor ons al meer zijn geweest gezien de verhoudingen dan waarop ik rekende.”

 

Uiteindelijk kreeg Leiden dus meer. ,,Voetbal blijft een raar spelletje. Bij Be Fair laatst speelden we echt een prima pot en beloon je jezelf niet. Nu was het echt slecht en mag je drie punten bijschrijven. Nee, ik klaag niet hoor. We kunnen deze zege heel erg goed gebruiken. Ik vind nog steeds dat we onszelf kampioen mogen noemen wanneer we ons veilig kunnen spelen.”

 

vv leiden Danny SjaardemaSjaardema (foto), een van de schaarse routiniers bij de roodwitten, had voorafgaand aan het duel nog wel een goed gevoel over het kunnen bijschrijven van drie punten. ,,Binnen de groep werd winst verwacht eerlijk gezegd. Kamerik viel me echter alleszins mee. Sterker nog, zij hadden het heft in handen. Wij speelden niet best. Kamerik voetbalde naar de mogelijkheden en die ploeg beperkt zich tot de dingen die ze kunnen en ze doen geen gekke dingen. In de rust hebben we de koppen nog eens bij elkaar gestoken, want bij ons klopte er weinig van. We hadden echt strijd en vuur nodig na de pauze en de trainer heeft benoemd dat Sietze (Fokkema, red.), Roland (Middelkoop, red.) n ik de kar moesten trekken. Van ons mag dat worden verwacht, want wij spelen al langer in 1. We gingen zeker niet beter spelen, maar gelukkig wonnen we wel meer duels. In het slot van de wedstrijd kon het beide kanten op. De gelukkigste zou gaan winnen en over fortuin hadden we dit keer niet te klagen.”

 

De doelpuntenmaker vond het ook een raadsel dat het halverwege nog 0-0 was. ,,Als het bij rust 0-2 of 0-3 is, hadden wij niets te zeggen gehad. In de hele wedstrijd hebben wij hooguit drie kansen gehad  en daar gaan er twee van in. Kamerik kreeg veel meer kansen, maar ze maakten er maar één. Dat is eigenlijk het verhaal van de wedstrijd.”

 

Leiden is tiende en wanneer dat zo blijft, speelt de ploeg ook volgend seizoen weer in de derde klasse. Sjaardema juicht zeker niet te vroeg. ,,We zullen het hele seizoen tegen degradatie moeten vechten. Daar verandert niets aan, ook al lopen we nu drie puntjes weg. Wel prettig natuurlijk, maar tot en met de laatste wedstrijd zullen wij alle zeilen bij moeten zetten. Die feiten zien we allemaal onder ogen.”

 

Opstelling: Dexel, Faas, B.Middelkoop, S.Fokkema, Van Egmond, Janssen, Sjaardema, Devilee, W. Fokkema, R.Middelkoop, Lakhal.