hemdvanhetlijfIn deze rubriek zetten wij de schijnwerpers op een speler, trainer of een bestuurder. Het hemd gaat dus in figuurlijke zin van het lijf. De rubriek zal regelmatig voorbij komen en de vragen zullen zo nu en dan worden aangepast. In deze bijdrage Pieter van Schie van Football Factory.

 HvHL Pieter van Schie Football Factory

Pieter van Schie

Ik ben 39 jaar, geboren te Wassenaar, gehuwd met Susan, 4 kinderen (Riejette, Shayenne, Rinçon, en Jan), afgestudeerd als politicoloog in 1998, op dit moment werkzaam als algemeen directeur van Werkcenter Nederland

Mijn positie nu binnen het elftal en voorheen gespeeld op andere posities

Ik heb bij Football Factory uit nood op bijna alle posities al wel gespeeld: van keeper, laatste man, middenvelder tot spits. Er zijn wedstrijden geweest dat ik begon als keeper en afsloot als spits. Dat is best grappig, want veel tegenstanders denken dan ’waar slaat dat op?’ Vroeger stond ik altijd in de spits en leefde ik voor de doelpunten…

Wat zijn je passies/ hobby’s naast het voetbal

Mijn gezin. Heb ’t erg druk, maar het lukt de laatste tijd wat beter. Verder heb ik wat met het kopen van CD’s en DVD’s, dat is echt een tik (hoewel ik soms moeite heb het te beluisteren of te kijken).

Hoe zag jouw voetballeven er tot nu toe uit in chronologische volgorde

Ik kom vanuit de jeugd van Blauw Zwart en ging wedstrijden bij de senioren voetballen in het seizoen 1988-1989. Toen RKAVV (1993-1995), UVS (Za) (1995-1996), Lugdunum (Za) (1996-1998), Lugdunum (Zo) (1998-1999), De Sleutels (1999-2000), Blauw Zwart (2000-2002), Lugdunum (Zo) (2002-2007), Lugdunum (Za) (2007-2008), en uiteindelijk besloot ik in 2008 Football Factory op te richten: Football Factory (2008-heden)

Benoem je sterke en zwakke punten als speler

Goed schot in mijn rechterbeen, neusje voor de goal, verder weet ik altijd goed waar de ruimtes liggen en ben ik positioneel sterk. Kan ook goed de bal vast houden. Ben uitermate zwak in koppen en mijn snelheid is nu dramatisch (zeker als je dat vergelijkt met vroeger)

De 5 beste spelers van de ere-divisie

Jonh Guidetti (Feyenoord), Jordy Clasie (Feyenoord),Luuk de Jong (FC Twente), Kevin Strootman (PSV) en Oussama Assaidi (SC Heerenveen)

Welke trainer is je het meest bijgebleven en waarom

Dat is er meer dan 1. Ik heb wel een zwak voor Jan Verver, die mijn trainer was in de A –en B-jeugd en ook meestroomde in de senioren. Hij heeft mij als eerste vertrouwen gegeven en gevormd. Eelco Fielemon respecteer ik om zijn strenge, maar rechtvaardige en consistente aanpak (die trok altijd één lijn, maakt niet uit hoe goed je kon voetballen, hij zal nooit marchanderen), Ronald Rosdorff heb ik als People-manager en als mens erg hoog zitten. Tenslotte Jeroen Brussee om zijn enthousiasme en hoe hij als een soort vriend in de groep stond zonder dat zijn positie werd aangetast. En als je bijgebleven zegt kunnen we dat ook in het negatieve trekken: Rob Beunder was in potentie wel een goede trainer, maar maakte er in de praktijk vaak een zooitje van, echt een koekebakker, praatte alleen over zichzelf en marchandeerde nogal (en dan druk ik me voorzichtig uit)

De beste elf spelers waarmee jij ooit speelde

Keeper: Sebastiaan Gijsbertsen (RKAVV), Verdediging: Nino Poulina (Blauw Zwart, Lugdunum en Football Factory), Alex van Luyk (Lugdunum, De Sleutels), Rocky Poulina (Blauw Zwart, Lugdunum en Football Factory), Erik de Haas (Lugdunum Za), Middenveld: Toine l’Ami (Blauw Zwart), Wijnand Bakker (Blauw Zwart), Cees van Tongeren (Lugdunum Zo), André Botermans (Lugdunum Zo),Aanval: Gijs Collé Jr. (Lugdunum Za) en Gerard Gilds (RKAVV). Als ik zelf had mogen meespelen dan speel ik met Gijs in de spits, wij waren een goed tandem in de jaren bij Lugdunum zaterdag.

Noem de drie mooiste sportmomenten die je ooit meemaakte (hoeft niet per definitie over je eigen voetballeven te gaan)

Ben met al mijn clubs zo’n 7 x kampioen geworden. Maar de eerste jaren met Lugdunum zaterdag waren de mooiste. Dat 1e kampioenschap met Lugdunum zaterdag was wel een hele grote prestatie. Ik geloof dat we slechts met 11 volwaardige spelers, het kampioenschap haalde, waarbij we in de kampioenswedstrijd met 3 á 4 geblesseerde spelers op het veld stonden. Het jaar daarop was persoonlijk denk ik het beste seizoen wat ik heb gespeeld (al raakte ik de bal verkeerd, dan ging ie er nog in, dat sloeg nergens op, ik eindigde op zo’n 29 goals, incl. nacompetitie). Heel apart team in die eerste jaren van de zaterdag, soms trainde er niemand en ze waren eigenlijk stuk voor stuk niet helemaal in orde, maar je kon ontzettend lachen in dat team. Tenslotte ben ik bij het EK in 1988 bij de wedstrijd Nederland – Ierland (1-0) geweest, dat heeft veel indruk gemaakt, die wedstrijd, mede omdat we later Europees kampioen werden met Nederland. In de verzengende hitte stond ik samen met een vriend precies achter de goal van de Ierse doelman Pat Bonner. Het hele stadion werd stil in afwachting van de kopbal van Wim Kieft en het leek wel uren te duren voordat die kopbal erin ging. Kippevel… en dan die explosie van vreugde, dat was echt geweldig.

Favoriete club binnen Nederland en buitenland en met welke amateurclub heb je het meeste op naast de club waar je nu voor speelt. En ook waarom?

Feyenoord in Nederland, in buitenland verschilt dat wel, nu heb ik weer veel met Celtic in het buitenland, ook omdat Football Factory daar een band mee heeft. Qua amateurclub heb ik wel wat met de wat kleinere clubs, dat komt mede ook omdat ik ook voorzitter ben natuurlijk van een kleine club. Want daar begint het altijd mee hé, dat vergeten die grote clubs wel eens. Iedereen is ooit klein geweest. Enfin, als ik dan toch een club moet noemen: FC Rijnland, klein gezellig clubje met visie dat met een vaste kern vrijwilligers en o.l.v. een gepassioneerd bestuur en voorzitter; Wim Pikaar, al heel wat jaren zijn zaakjes goed voor elkaar heeft. Goed voorbeeld voor Football Factory zal ik maar zeggen!

Wat vind je van leidenamateurvoetbal.nl
Welke onderdelen lees je het meest? Wat mis je eventueel nog?

Mooie site, ook leuk om te zien dat zo’n idee ontstaat en dan ook zo goed word uitgewerkt, met statistieken en bijartikelen. De site heeft heel snel zich gepositioneerd op de markt. Al helpt het ook dat de kranten de laagste klassen grotendeels negeren. Op leidenamateurvoetbal.nl lees ik altijd de wedstrijdverslagen op maandag en interviews.

Noem de 5 beste (voetbal)films ooit

Er zijn niet veel goede voetbalfilms. Zo vond ik het boek Fever Pitch geweldig, maar vond ik de film tegenvallen. The Damned United, is evenwel een goede en leuke voetbalfilm over de excentrieke Brian Clough. Verder is het erg moeilijk een keuze te maken. Er zijn te veel goede films. Braveheart en Rocky zijn klassiekers. Moon en Public Enemy No.1. Part 1 & 2 zijn me recentelijk bijgebleven als heel goede films.

Theater, musical of concert. En waarom? Beste wat je ooit zag op dit gebied.

Ik heb weinig met theater en/of musicals. Dus dan wordt het concert; ik heb verschillende goede concerten in Ahoy gezien. O.a. de reünie tour van Black Sabbath, heel goed concert van Toto. Laatst zag ik daar een concert van Rush, dat was wel het langste en beste concert wat ik ooit heb gezien. Whitesnake heb ik verscheidene malen gezien (o.a. in 013 te Tilburg), die David Coverdale heeft een geweldige stem en blijft een gepassioneerd musicus.

Dat moet echt verboden worden

Pedofielenclub Martijn

Dat wil ik ooit nog wel eens doen

Enkele maanden op wereldreis met het gezin (waarbij we zeker Disney en NYC in Amerika moeten aandoen)

Ik word verschrikkelijk kwaad om

Als er met kinderen gesold word, zoals met het hofnarretje in Amsterdam, dat is echt misdadig. Doodstraf zou je weer moeten invoeren voor dat soort mensen.

Mijn jaargetijde en waarom

Zomer, enige tijd dat ik aantal weken vrij ben en met het gezin op vakantie kan

Hoogtepunten in je leven

Geboorte van mijn kinderen.

Dieptepunten in je leven

Dood van mijn zoontje Rinçon in 2003.

Elfstedentocht

Nee, dat wordt nix

Levensmotto

‘They call me the comeback kid’

Dierenleed

Schandalig

Mijn favoriete stad in Nederland en over de grenzen

Leiden is een hele leuke stad (stads met dorpse trekjes), er is genoeg te doen en ik woon er fijn. Over de grenzen hebben Kaapstad (Zuid-Afrika) en Auckland in Nieuw Zeeland veel indruk op me gemaakt. Daarnaast vind ik Venetië wel apart (echt een spookstad, niemand woont daar, alleen voor toeristen). Parijs is een metropool en heeft alles (én Eurodisney) en als laatste Glasgow, vanwege de rauwheid, en tegelijkertijd de aardige mensen daar.

Politieke voorkeur en waarom

Mijn politieke voorkeuren raken zowel de PVDA als VVD, maar echt bekoren kan het me allemaal niet. Dus soms snap ik die proteststemmen op de PVV wel. Vind wel dat de huidige politiek nogal krampachtig omspringt met de economische crisis en er weinig visie is hoe deze te bestrijden. Het enige waar ze opkomen is:’kom laten we eens flink bezuinigen’. Ik kan zat voorbeelden aanhalen dat de visie er pas na de bezuiniging wordt bij verzonnen, erg triest allemaal!

Aan welke eigenschappen moet een goede vriend van jou voldoen

Een goede vriend moet loyaal, humoristisch, opofferingsgezind en te vertrouwen zijn. Op basis van deze eigenschappen kom je op slechts enkele goede vrienden, maar dat is o.k. hoor.

Andere sporten, om naar te kijken en te doen

Biljarten alleen daar kom ik de laatste tijd weinig aan toe

Lekkerste gerechten en drank (jes)

Alle Italiaanse gerechten (lasagna, spaghetti, pizza, etc.), qua prik; 7 up, cola light. Bij bier kies ik voor Budweiser en Corona.

Grootste zorgen om

Dat er iets gebeurt met mijn naasten, mijn vrouw en/of kinderen

Vijf beste albums

Dat worden er 6:
Giant – Land of the runaways
AC/DC – Back in Black
Peter Gabriel – Up
Whitesnake – 1987
Sting –Ten sumoner’s tales
Megadeth – Cryptic Writings

Beste zanger (es), beste band en beste lied

Beste zanger: Peter Gabriel
Beste zangeres: zou ’t niet weten, er is niet iets wat mij kan bekoren qua zangeres.
Beste band(s): AC/DC en Black Sabbath
Beste lied: Whitesnake – Is this love?