HomeVoetbalnieuws-leidenTactiek Edwin Kluivers mist uitwerking

Tactiek Edwin Kluivers mist uitwerking

-

ts-Hazerwoudseboys(Zaterdag, 4B)- Daags van tevoren had Hazerswoudse Boy Edwin Kluivers in de krant laten optekenen dat hij verrassend zou gaan voetballen tegen Alphia.  Omdat de tegenstander altijd counterploegen tegenover zich kreeg volgens trainer Ted van Berkel,  wilde Hazerswoudse Boys dat nu anders doen door zelf Alphia onder druk te zetten. Helaas is dat niet gelukt:  Hazerswoudse Boys verloor met 4-2 van de Alphense nummer twee.

De eerste tien minuten van het duel waren levendig.  Een uitbraak van de Boys leverde een kans op voor Leo de Ruiter, maar Alphia keeper Lars Rengers keerde het schot. Daarna  kreeg Alphia twee grote kansen door slecht verdedigen van de Boys. De beste kans was voor Martijn Vonk, die na het omspelen van Joren van Dijk de bal naast het lege doel schoot.

Na dit spectaculaire begin gebeurde er twintig minuten niets voor de doelen van beide teams. Alphia kreeg de eerste kans na deze fase; door balverlies van Pim Schoonwater op het middenveld werd Stefan Verboom de diepte in gestuurd. Zijn knappe voorzet werd door Michel Nolten vakkundig naast gekopt. Maar het duurde niet lang of Alphia scoorde alsnog. Het druk zetten van de Boys werd niet goed uitgevoerd en Alphia sneed keer op keer door de defensie van de zwartwitten en dat leverde in de dertigste minuut de 1-0 voorsprong op. De voorzet vanaf rechts werd nu wel door Nolten binnen gewerkt.

Na zes minuten was het weer raak. Na opnieuw balverlies op het middenveld, counterde Alphia naar de 2-0. De diepe bal op Kenny Blanken was goed en Blanken speelde de bal prima op de inkomende Verboom en de 2-0 was een feit.

De ruimtes op het middenveld werden te groot en Hazerswoudse Boys dekte niet kort genoeg op de man, dus Alphia was op dat moment de baas in de wedstrijd.  In de 38e minuut werd Koen Plaisier slachtoffer van het falen van de Boys op het middenveld en werd gewisseld voor Rens Louwers.  De minuten tot de rust gaven geen ander wedstrijdbeeld.

De tweede helft begon, net als de eerste helft , met veel kansen. De boys waren nog aan het dromen bij een corner van Alphia. Alleen aanvoerder Michel de Kruijf niet. Hij kreeg de bal in zijn voeten nadat iedereen die gemist had en schoot hem prachtig in de verre hoek. Van Dijk was kansloos: 3-0.

Daarna leek het wel of Edwin Kluivers in de rust had gezegd dat ze op precies dezelfde manier verder moesten voetballen, want er werden veel kansen weggegeven. In de 50e minuut werd het 4-0. Blanken was totaal over het hoofd gezien (wat op zich toch gek is, want hij is niet de kleinste) en uit zijn voorzet kon goalgetter Nolten zijn tweede treffer bijschrijven.  Het publiek maakt zich op voor een grote uitslag.

Even later kwam de lang geblesseerde Victor Helmus weer binnen de lijnen. Jeffrey Kastelein werd vervangen. Er kwam langzamerhand iets meer voetbal in het spel van de Boys. Nog voor het uur werd aanvoerder Thijs van Wetten voor het eerst over de grond in zijn voeten aangespeeld en er kwam meteen een fatsoenlijk aanval uit.  Tot die tijd was de spits van Hazerswoudse Boys voornamelijk in de lucht aangespeeld en daar was De Kruijff hem de baas.

De Boys gingen steeds beter voetballen. Mogelijk kwam dat omdat Alphia al met 4-0 voor stond en de spreekwoordelijke teugels een beetje gevierd konden worden. Nadat een vrije trap door Roy van Leeuwen op de lat werd geschoten, kwam er een mooie aanvalsopzet. Via Mark de Ruiter, Rens Louwers en Thijs van Wetten ging de bal diep op Leo de Ruiter. Zijn schot werd nog gekeerd door de keeper van Alphia, maar Helmus was attent meegelopen en tikte de bal binnen (4-1).

Drie minuten later was het weer raak. Via een aanval over rechts gaf De Ruiter een mooie voorzet op Helmus, die niet aarzelde: 4-2. Met nog een kwartier te gaan geloofden de Hazerswoudse Boys nog in een stunt, net als vorige week.

Alphia was van slag en probeerde Hazerswoudse Boys het voetballen onmogelijk te maken door tijd te rekken en blessures voor te wenden. Er volgde in de 82e minuut nog een scrimmage, waar Bart de Kort net niet tot scoren kwam. In de laatste minuten floot  scheidsrechter  Hazenbroek het spel te vaak dood en kregen de Boys geen kans meer om te scoren.  Er valt nog veel te sleutelen aan het team van Edwin Kluivers, zoveel is na Alphia wel zeker. De volgende wedstrijd is op 8 december uit tegen Moerkapelle.