derby days stad(Zondag, 4A)- Op 4 november werd de wedstrijd tussen Leidsche Boys en DoCoS bij een 2-0 stand gestaakt, omdat de hevige regen het veld onbespeelbaar had gemaakt. ,,Een grote modderpoel”, zegt DoCoS-speler Jelmer Teutem. ,,Daar viel echt niet meer op te voetballen”, is Leidsche Boys-aanvoerder Ger Schoonderwoerd het met hem eens. Zondag stond de tweede helft op het programma en het was zeker niet onaardig wat de twee elftallen lieten zien.

 

Beide teams hadden te maken met een aantal afzeggingen en ook de banken waren akelig dun bezet. De Boys miste bijvoorbeeld Wesley Erades en dat is geen geringe aderlating, vindt ook Schoonderwoerd. ,,Toch pakten de invallers het goed op. Wij zijn het wel gewend, die spelerswisselingen. Dat weet je gewoon als je bij Leidsche Boys speelt.”

 

Schoonderwoerd vervolgt: ,,Het balletje lijkt dit jaar eens in ons voordeel te rollen. Andere jaren kwamen we te vaak te snel op achterstand en tegenslagen kwamen we slecht te boven. Nu mogen we niet klagen. DoCoS was in het begin veel sterker zonder echt gevaarlijk te worden. Wij hadden één uitval, waarbij onze aanvaller van achter tegen de enkels werd getikt en de bal op de stip ging. Emra (Kaya, red.) benutte de buitenkans en vanwege de twee eerdere doelpunten stond het toen 3-0. Toen was de wedstrijd wel gelopen. Andere seizoenen waren wij juist degenen die tegen zo’n tik aanliepen. Ach, uiteindelijk zal het allemaal wel tegen elkaar opwegen. Ik moet nog even complimenten uitdelen aan Yoska Ruigrok, die de bal schitterend meegaf aan Patrick Nachtegeller, die met een harde schuiver de 4-0 maakte.”

 

DoCoS-speler Teutem geeft aan dat het missen van een paar vaste voorwaartsen de aanval krachteloos maakte. ,,We hadden een flink overwicht, maar gevaarlijk werden we pas aan het eind en dat was flink te laat. Ik geloof dat we twaalf corners kregen, maar het goede gevoel ontbrak. Tuurlijk begonnen we aan de wedstrijd met de wil om die 2-0 goed te maken. Als je echter na twaalf minuten nóg een doelpunt om je oren krijgt, weet je dat het over is. Zo speelden we de wedstrijd ook uit. Verse krachten inzetten is lastig als je maar één invaller tot je beschikking hebt. Die afstandspegel van Ralf Schiebroek was trouwens wel een mooie, hoor. Daardoor werd het uiteindelijk 4-1, dat maakt het ietsje draaglijker. We staan er niet best voor op de ranglijst, ik weet het, maar wie weet wat er in de tweede helft van het seizoen allemaal kan gebeuren? Met een beetje gelukkige serie kun je misschien een periodetitel pakken, of mag ik dit niet hardop zeggen?”

 

De net voor de tweede keer vader geworden Schoonderwoerd (gefeliciteerd, Ger) is wat de rest van het seizoen betreft erg realistisch. ,,We pakken nu punten en dat is hartstikke leuk. We staan nu volgens mij vijfde en dat is ongekend. Achteraf kun je zeggen dat het vandaag een onbedreigde zege was, zoals dat zo mooi heet. Maar als je hier wat langer speelt, zoals ik, dan blijf je in je achterhoofd houden dat het allemaal nog mis kan lopen.” Gelukkig voor de Boys gebeurde dat niet. ,,Met een beetje geluk hadden we zelfs op 5-1 kunnen komen. Robbie de Wit had vlak voor tijd een prachtige actie. Hij liep er een paar helemaal uit, alleen jammer dat hij het niet kon afmaken. Ik denk dat men toch rekening met ons gaat houden. Ooit werden we soms een beetje lacherig als een bierelftal betiteld. Die gezelligheid staat bij ons nog steeds heel hoog in het vaandel. Maar als je dan ook nog eens een leuke plek op de ranglijst inneemt, dan is dat toch prachtig? Dat hoort mijns inziens op dit niveau: gezelligheid, zo goed mogelijk voetballen en respect voor de tegenstander en scheidsrechter.”

 

De neutrale toeschouwer zal geen spijt hebben gehad van zijn komst naar het veld aan de Voorschoterweg. Nee, geen verfijnde passes, schitterende passeerbewegingen of oogstrelende acties. Wel voetbal met het hart en respect naar elkaar. Wat dat betreft moet er denk ik ook een compliment uitgaan naar spelers en begeleiders voor deze zondagmiddag aan de Vliet. Ook een wedstrijd van maar één helft kan leuk zijn.