HomeVoetbalnieuws-leidenLeidsche Boys kansloos voor promotie

Leidsche Boys kansloos voor promotie

-

ts-leidscheboysDe kans op promotie naar de derde klasse lijkt verkeken voor Leidsche Boys. De ploeg van trainer Henk de Cler ging zaterdag op bezoek bij Rohda ’76 in Bodegraven met 5-0 hard onderuit.

In een drieluik met Rohda en Kamerik mocht Leidsche Boys proberen promotie af te dwingen. Het team wist dit jaar in de vierde klasse A op een derde plek te eindigen en daarnaast werd ook de tweede periode gepakt. Überhaupt al een prestatie om trots op te zijn, gezien het feit dat Leidsche Boys dit jaar voor het eerst een zaterdagelftal op de been wist te brengen. Maar als je er eenmaal bent, wil je ook meer. Eerst moest er zaterdag gewonnen worden van Rohda, dit jaar elfde geëindigd in de derde klasse A.

Vanaf de eerste minuut vormde zich een spelbeeld dat gedurende de gehele eerste helft niet zou veranderen. Leidsche Boys had voornamelijk de bal en Rohda liet zich wat zakken en speelde op de omschakeling. Helaas voor Leidsche Boys ging het al snel mis bij zo’n countermoment. Na vijf minuten kwam Rohda-aanvoerder Arnoud Troost door de verdediging van Leidsche Boys heen. Hij legde terug op Nick Winkel, die vervolgens simpel de 1-0 binnen kon tikken. Een ideaal scenario voor thuisploeg Rohda, aangezien ze op deze manier hun spelletje prima konden blijven spelen.

Toch was zoals gezegd het balbezit ook daarna voornamelijk voor Leidsche Boys. Dat kon echter nauwelijks worden omgezet in echte kansen. Aanvaller Leroy Brooks werd snel gezocht en veelvuldig aan het werk gezet door zijn medespelers. In de laatste fase ging het ook bij hem vaak net mis. Zijn ploeg kwam wel met enige regelmaat in de buurt van het vijandelijke doel, maar echt gevaarlijk werd het niet. Verder hielp het Leidsche Boys niet dat de grensrechter aan die kant de weg omhoog met zijn vlag gemakkelijk wist te vinden, tot grote frustratie van de Leidenaren. Intussen moest de ploeg scherp blijven achterin, omdat Rohda er zo nu en dan snel uit bleef komen. Maar keeper Ricardo Bloothoofd en de paal lagen een tweede treffer voorlopig in de weg.

Met een 1-0 ruststand was er nog voldoende perspectief voor Leidsche Boys om de wedstrijd te keren. Wie echter dacht dat ze scherp als een mes de kleedkamer uit zouden komen, zat er flink naast. Nog geen minuut na de aftrap schoot Dick van Dam na een aanval door het midden Rohda op een 2-0 voorsprong. Vijf minuten later ging de wedstrijd helemaal op slot. De 3-0 van spits Chris Nap was de mooiste van de middag; na een voorzet nam hij de bal perfect met buitenkant schoen aan en passeerde van dichtbij keeper Bloothoofd. ,,Dat was de mokerslag”, zou trainer De Cler later aangeven.

In de rest van de tweede helft gebeurde er nauwelijks meer iets noemenswaardigs. Zonder te stellen dat Rohda nou echt beter was, maakte Leidsche Boys absoluut geen aanspraak meer op een treffer, daar waar er, net als in de eerste helft, geen kansen werden gecreëerd. Ze waren niet bij machte om Rohda echt onder druk te zetten en waren veel slordiger in balbezit dan in de eerste helft. Rohda kon lekker blijven counteren en in de slotfase tekende Van Dam, met zijn tweede en derde goal van de middag, nog voor de 4-0 en de 5-0.

De penalty’s die na de wedstrijd nog moesten worden genomen, leken een formaliteit (tijdens een drieluik worden er preventief penalty’s genomen, voor het geval dat alle drie de teams gelijk eindigen, red.). Toch gebeurde er nog iets opmerkelijks. De eerste penalty werd namens Leidsche Boys genomen door aanvoerder Khalid Maayad. Hij schoot de bal via de onderkant van de lat binnen. Tenminste, daar ging iedereen vanuit, inclusief toeschouwers, spelers, keeper en scheidsrechter. Maar daar was weer die grensrechter die Leidsche Boys in de eerste helft al enkele malen dwars zat

Niet dat het verder iets uitmaakte – want voor Leidsche Boys maken die penalty’s toch niet meer uit -maar het zegt wel wat. Zo vond ook trainer De Cler. In gesprek met hem na de wedstrijd ging het voornamelijk over de grensrechter. ,,Iedereen stond die vent uit te lachen. Zelfs de scheidsrechter en de supporters van Rohda, die hem al ‘hun vriend’ gingen noemen. En die moet dan neutraal zijn! Als het er nou eentje van de tegenstanders was, zou ik het nog begrijpen, maar dit ging helemaal nergens over. Hij vlagde een stuk of acht keer in de eerste helft. Je bent bijna in staat om uit protest volgende week die andere ploeg (Kamerik, red.) met 6-0 te laten winnen. Niet dat we dat gaan doen hoor, maar deze vent hoort gewoon neutraal te zijn. Het is niet zozeer dat je alleen hierdoor verliest, maar je krijgt er wel irritaties van en het kan wel een verschil maken. En ik wil niet zo’n zeurende, verliezende trainer zijn, maar ik ben toch niet gek! Jij zag het toch ook?!”

Inderdaad, deze verslaggever moet bekennen zo nu en dan ook grote twijfels te hebben gehad bij sommige buitenspelsituaties.
Verder was De Cler ook kritisch op zijn eigen team, al vond hij dat ze goed begonnen. ,,In de eerste helft zat er zeker meer in. We hadden ongeveer zeventig procent balbezit. Maar we kregen twee keer vlak na het begin een goal tegen. Als je niet verdedigt, krijg je goals om de oren. Zo simpel is het. Er lopen er gewoon een paar niet mee. Zo hebben we dit jaar meer wedstrijden gehad. Uiteindelijk was het natuurlijk wel geflatteerd.”

Aanvoerder Maayad was kort in zijn commentaar, maar het kwam overeen met dat van zijn trainer. ,,In de eerste helft hebben we goed gevoetbald, de tweede helft was echt een drama. Het zat allemaal ook een beetje tegen vandaag.”

Hoewel er een groot wonder nodig is om promotie klaar te spelen, kijkt De Cler over het algemeen erg tevreden terug op het afgelopen seizoen. ,,De doelstelling was om gewoon lekker te voetballen en dat is zeker gelukt. We hebben veel complimenten gehad van iedereen. Ook van tegenstanders die zeiden dat we de best voetballende ploeg van de competitie waren, dus we hebben het zeker niet slecht gedaan.”

Volgende week heeft Leidsche Boys de kans om het seizoen nog goed af te sluiten voor eigen publiek. Kamerik (die dit jaar een periode pakte in de vierde klasse B) komt dan op bezoek in een wedstrijd die voor hun nog van groot belang is. Bij een heel grote uitslag mag Leidsche Boys nog hopen op een wonder, maar het lijkt erop dat alle ogen alvast richting volgend seizoen kunnen.

Opstelling Leidsche Boys:  Ricardo Bloothoofd; Jeremiah Matahelumual, Rachid Maatoug (61.Gideon Matahelumual), Jaap Schilthuizen, Mustafa Ait-Blal (78.Miguel Angel Obregoso Real); Sem Schilthuizen, Khalid Maayad, Youssef Mizab; Youssef Ait-Blal, Issam Housny (54.Rien van der Wilk), Leroy Brooks.