ts-lsvv70LSVV’70 staat met anderhalf been in de vierde klasse. De ploeg van Wim Mugge ging thuis roemloos onderuit tegen GDA (0-3) en staat voor de waarschijnlijk niet realistische taak om Haagse Hout volgende week plat te walsen met minimaal vijf doelpunten verschil.

De aftrap stond gepland om 17 uur, maar omdat Lugdunum en RAS via een verlenging moesten uitmaken wie er naar de finale mocht met als inzet een plek in de tweede klasse, ging de bal pas na half zes rollen in de kikkerpolder.

De Leidse ploeg trad aan zonder Nils de Groot en Erik van de Haak, maar kon wel beschikken over vaste waarden als Alphert Christina en Peter van Diggele, die de laatste tijd niet altijd op het podium konden verschijnen. Vorige week startte GDA met een thuisnederlaag tegen Haagse Hout en was Wim Mugge niet erg onder de indruk van de twee ploegen. GDA vond hij voetballend wel de betere, maar de fysieke kracht van de Hagenezen gaf de doorslag. Mugge vond het vooral opvallend dat de ploeg uit Loosduinen enkele ’kabouters’ had opgesteld.

De wedstrijd van zaterdag bekijkend, werd duidelijk dat de bezoekers inderdaad wat klein grut op het veld had staan. Het bleken evenwel behendige spelers en daar kwam LSVV al na zes minuten achter. Job Weststrate werd kansloos gelaten en de toon was gezet.

LSVV was ogenschijnlijk aangeslagen en het duurde wel even voordat GDA wat meer druk te verwerken kreeg. Mugge was bepaald niet ‘amused’ en hekelde de speelwijze van zijn ploeg met de veelzeggende woorden ‘als we achteruit gaan lopen bij een achterstand hoeft het niet meer’.  Mugge had ook een punt, want de achterste lijn schoof niet door naar de middenlijn en de middenvelders en aanvallers zorgden nauwelijks voor drang naar voren.

GDA profiteerde dankbaar en LSVV kwam nog binnen het tweede kwartier op een 0-2 achterstand. LSVV stond erbij, keek ernaar en het duizelde voor de ogen. Moest er dan afscheid worden genomen van de derde klasse, ondanks het gegeven dat de ploeg alle vertrouwen had om het matige seizoen via de nacompetitie toch nog van enige glans te voorzien?

In elk geval werd er wel afscheid genomen van een kabouter. Op de dug-out van de studentenploeg was namelijk een allervriendelijkste kabouter geplaatst, ongetwijfeld gelinkt aan de uitspraak van Mugge na het eerste duel van een week terug. De ludieke actie kon Mugge wel waarderen, maar na de 0-2 werd de kabouter van de dug-out gehaald en aan gruzelementen gegooid tegen de stenen zijkant van het onderkomen van de wisselspelers. ,,Dat ding brengt geen geluk, dus weg met dat ding”, sprak Mugge verbitterd.

Eindelijk leek LSVV enigszins in de wedstrijd te willen klimmen, maar Stijn Kalsbeek verzuimde de ruimte te pakken en door te lopen naar de keeper. In plaats van zichzelf een prima kans te verschaffen, probeerde de spits van grotere afstand. Even later kopte de spits naast, maar ook GDA verscheen nog een paar keer voor Weststrate. In de blessuretijd kwam de thuisploeg in de buurt van de 1-2, maar de doelman redde ten koste van een hoekschop op andermaal een kopbal van Kalsbeek.

LSVV ging dus rusten met een achterstand en Mugge moest een zet bedenken om het tij te doen keren. ,,Wat is het trainerschap toch af en toe een klotebaan. Wat moet je hier nu van maken. Het is zo ontzettend slecht.”
 
Toch ving LSVV de tweede helft aan met iets van frisse moed. De 1-2 leek in de maak en dan zou het plaatje er toch weer anders uitzien. Middenvelder Alen Stjepanovic kon zich na een kwartier spelen bijna laten feliciteren, maar zijn inzet werd net voor de lijn weggewerkt. Even later prikte hij naast na zowaar een vlotlopende aanval, maar voor het overige bleven de aanvallen te transparant en werd er vooral naar binnen geknepen, waardoor het spelbeeld regelmatig trekken kreeg van een mierenhoop. De flanken werden niet benut, tot grote ergernis van Mugge.

Twintig minuten voor tijd kwam LSVV goed weg, omdat een inzet van de linksbuiten van GDA tegen de paal belandde. Vijf minuten had Stjepanovic bijna alsnog zijn treffer afgedrukt, maar opnieuw werd de bal op het laatste moment van de doellijn gered. Mugge gebruikte zijn wissels in de hoop dat er alsnog een doelpunt zou komen, maar LSVV kwam niet serieus meer toe aan een mogelijkheid of kans. De inmiddels gewisselde Stjepanovic keek het duel met pijn in de ogen aan en vroeg zich hardop af ‘waarom LSVV zoveel moeite had en heeft met scoren’. Die vraag was zeker niet overbodig, want ook in competitieverband kenden de oranjehemden de grootste moeite met scoren. De gevolgen daarvan waren reeds bekend.

Tegen sluitingstijd redde de lat Weststrate nog, maar in de allerlaatste tellen werd het alsnog 0-3 en lijkt het boek voor wat betreft de derde klasse dicht. Winnen bij Haagse Hout is op zich niet onmogelijk, maar de er is een ruime overwinning nodig en de levensgrote vraag die gesteld kan worden is wie er in vredesnaam voor de productie moet gaan zorgen. De kaboutertjes zullen het niet doen voor LSVV’70.

Freek Jansen, vaak een roepende in de woestijn, noemde de middag net als zijn trainer een drama. ,,Een wanprestatie en dat eigenlijk een seizoen lang. En ook een logisch gevolg van jarenlang beleid zonder enige poging tot aanwas. Leiden heeft tienduizenden studenten en daar lopen genoeg goede voetballers tussen. Maar als daar niets mee wordt gedaan, houdt het een keertje op.”