voorbeschouwing167x60Roodenburg (zaterdag, 2C)- De stand op de ranglijst voor Roodenburg is haast identiek aan die na twaalf duels in het seizoen 2010/2011. Uiteindelijk kregen de Leidenaren de geest na de winterstop, waardoor uiteindelijk nog de negende plaats kon worden bezet. Een positie waarop trainer Patrick Kamperveen nu ook inzet. Enkele dagen voor een cruciaal inhaalduel met RAS belde onze redactie naar de voetbalgekke trainer.

Hoe hangt de vlag erbij bij Roodenburg? Klaar voor de inhaalrace?

,,Ja, we hebben er nog steeds veel zin in en weten wat ons te doen staat. Al die tijd kwamen en komen de mannen met een glimlach en bezweet van het trainingsveld af. De winterstop is nuttig besteed.”

Met rust, trainingen en een terugblik met de groep?

,,Het belangrijkste uit de voorbije weken is dat er tweemaal een groepsgesprek heeft plaats gevonden. Het mag duidelijk zijn dat we er niet goed voor staan en na de laatste wedstrijden was er behoefte om met elkaar te praten, want het gemok moest eruit. Na Gouda, DSVP en Valken’68 moest er wat gebeuren. In de twee eerst genoemde duels waren we de betere, dus ook bij de huidige koploper DSVP. Als je dan toch tweemaal met lege handen staat, knakt er wat in een groep. Die frustraties zijn er in het duel met Valken’68 uitgekomen en naast die nederlaag was dat geen fijne middag. Voor de winterstop hebben we voor het eerst bij elkaar gezeten en vorige week opnieuw. Alle grieven zijn op tafel gekomen en de onderlinge heibel moest eruit. Het is niet zo dat men elkaar naar het leven stond, maar veel kleine irritaties moesten er ook uit. Ook naar mij toe is er gesproken. Details, maar het kan maar gezegd zijn.”

Heb je het gevoel dat het iedereen heeft opgelucht en is er een basis om te strijden voor lijfsbehoud?

,,In de eerste plaats zijn we nog niet op de helft en het is niet zo dat we al op een haast kansloze achterstand staan. Het besef is wel daar dat het nu moet gebeuren. Als we echter tegen vooral Gouda en DSVP waren beloond, zouden de gesprekken niet eens nodig zijn geweest. Los van de stand zijn er afspraken gemaakt. Patrick Heijmans en Marcel Langerak zijn de leiders. Patrick was dat al, maar er is nu afgesproken dat zij praten en de anderen houden hun mond dicht. Zij moeten sturing geven en mogen bruikbare kritiek leveren, welke kant dan ook op. Uitkafferen heeft geen zin. De groep gaf ook aan dat men zich hierbij op het gemak voelt. De hiërarchie is nu bepaald en dat hebben ze zelf opgelost. Wat dat betreft heb ik er een goed gevoel bij. Een type Heijmans is nu heel belangrijk. Hij gaf zelfs aan Roodenburg op zeker niet degradeert, ‘al moest hij zijn benen breken’. Hij is een kracht met de oeroude Roodenburg-mentaliteit. Anderen moeten zich daar aan optrekken.

Ik ben er ook van overtuigd dat we het redden.”

Ga jij nog anders te werk?

,,Ik zal meer boven de groep gaan staan. En ik zie er strikt op toe dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. Het verhaal is duidelijk genoeg geweest naar een ieder.”

Vorig seizoen stond Roodenburg na twaalf duels voorlaatste met ook maar acht punten. Ook toen waren RAS en Oegstgeest concurrenten.

,,Die situatie komt inderdaad overeen, maar toen stond er een groep die al jaren met elkaar speelde. Nu zijn we een halfjaar aan het bouwen met een grotendeels nieuwe groep. Dat is dus wel anders. Van alle tegenstanders die we troffen zijn we eenmaal kansloos geweest. Dat was bij HVC’10. Voor het overige kan Roodenburg prima mee. Ik heb eerder gezegd dat ik de wens heb dat de laatste wedstrijd nergens meer omgaat. Een thrillerscenario zie ik niet zo zitten. Zover laten we het niet komen.”

Ben je van mening dat de hiërarchie ten opzichte van vroeger veranderd is?

,,Toen ik mocht gaan spelen voor een eerste elftal als pikkie had je maar te luisteren. Je moest knikken en je muil houden. Tegenwoordig is het vaak ‘ja maar’ of ‘hou je bek’. Dat is zeker veranderd, ja.”

Toch ook een blik naar boven. Wie wordt er kampioen in deze klasse?

,,Ik vind HVC de best voetballende ploeg en denk dat zij kampioen worden. Forum Sport komt daarna en dan Zevenhoven. Daar hoop ik ook op voor het voetbal. Valken’68? Nee, daar geloof ik niet in. Ik heb tegen hen veel lange halen gezien. Maar goed, het gaat mij om Roodenburg. Ik zet in op plaats negen, dan hebben we het uiteindelijk goed gedaan.”

Dan heb je beide doelstellingen behaald.

,,Dat klopt. Handhaving was er één en zorgen voor een tweede elftal was een andere. Veel spelers hebben Nouri (Essaoui, red.), overgebleven spelers en ik kunnen binnenloodsen en er is nu draagvlak en van daaruit kan Roodenburg verder. Ook de staf is vernieuwd en daar heb ik een flinke bijdrage aan geleverd. Nouri doet met de twee leiders fantastisch werk bij het tweede.”

Is het trainingskamp een succes geweest?

,,Helaas was niet iedereen erbij, maar we waren toch met 18 man. Er is goed gewerkt. Vrijdag hebben we een lichte training afgewerkt, een beetje voetvolley en ik heb het diner verzorgd. Met zijn allen aan de spaghetti. ’s Avonds hebben we nog een pittige training afgewerkt bij ODC uit Boxtel. Zaterdagochtend een training, vervolgens een lunch en’s middags een bosloop. Die was ingelast, want een oefenwedstrijd tegen SVLY werd afgebeld. Vervolgens zijn we gaan steengrillen en zijn we op stap geweest in Den Bosch. Op de slotdag zijn we gaan karten. Al met al een nuttig weekend.”

Weet jij al meer over jouw positie?

,,Nee, maar dat zal niet lang meer duren. We zijn net terug van het trainingskamp in Boxtel en eenmaal terug zou het bestuur bij mij terugkomen i.v.m. de toekomst. Tot vandaag heb ik nog niets mogen vernemen. Ik wil zelf in elk geval graag doorgaan bij Roodenburg. Mijn doel is om bij te dragen aan de gezondheid van Roodenburg en daar alles voor te doen.”

Tenslotte, wie kunnen er niet spelen tegen RAS?

,,Jose Monfils, Wesley Schreuder, Robin van Wieringen, Zouffi en Victor Leonora.”

Succes met de inhaalrace.

,,Dank, gaat goedkomen.”

Roodenburg, in cijfers:

Totaal: 12-7-16-30

Thuis: 5-3- 7-13

Uit: 7-4- 9-17

Grootste zege: 4-0 tegen DUNO (thuis)

Grootste nederlaag: 3-6 tegen Forum Sport (thuis)