Vanuit Roodenburg ontving onze redactie twee droevige berichten. De Leidse club wenst met deze mededeling even stil te staan bij het overlijden van twee Roodenburgers in hart en nieren.

 

Deze week lazen wij het bericht dat Isaac Arnoldus is overleden op 84-jarige leeftijd. Isaac heeft in de jeugd gevoetbald voor Roodenburg en was na zijn actieve loopbaan lid van het jeugdbestuur.
“Meneer Arnoldus” had de onderbouw onder zijn hoede en dat betekende dat hij hoofdleider was van alle pupillenteams. Isaac nam het voortouw bij de organisatie van de taptoe.
Ik herinner mij een foto , met Isaac op de bakfiets en er naast lopende spelers zoals Arno Lancel.
Verder was hij een van de steunpilaren bij de organisatie van de Kooicup. Zijn jarenlange inzet voor de jeugd leverde hem op dat hij door de vereniging werd benoemd tot lid van verdienste. Een lidmaatschap, dat hij lang heeft gedragen, want hij was ruim 70 jaar lid van de club.
Laten wij hem herinneren als een persoon, waaraan de jeugd van Leiden Noord veel te danken heeft. Dat hij moge rusten in vrede.

Jan Lovink, mede namens het voltallige bestuur.

 

Wij ontvingen het droevige bericht dat Bart Ouwerkerk op 81-jarige leeftijd is overleden.
Bart, opgegroeid in de Looierstraat, was een voetballer in hart en nieren. Zoals zoveel jongens uit de buurt was hij altijd aan het voetballen op “de Doorbraak” wat destijds een open vlakte was. In die buurt waren er veel jongens die voetbalden, de meesten waren lid van het toenmalige L.D.W.S. of Roodenburg. Zeker na afloop van de oorlog werd er heel veel gevoetbald en dat kon toen ook nog want er was nog maar heel weinig verkeer. Als doelpalen fungeerden de jassen en een behoorlijke bal was er ook niet; je was al rijk met een tennisbal. Bart was een ware meester in het hooghouden van de bal, vele malen kon hij een tennisbal koppend hoog houden.
Hij was ook zeer enthousiast. Ik kan mij herinneren dat hij een keer een bal op doel schoot en dat de bal dreigde in de Herengracht te verdwijnen. Bart rende er achteraan en liep zo hard dat Bart en de bal in de Herengracht verdwenen.
Bart heeft van jongs af aan de kleuren van Roodenburg verdedigd en heeft, zowel bij de jeugd als bij de senioren, vele kampioenschappen meegemaakt. Zoals eerder gezegd kon hij als jongetje goed koppen. Dat is hem later goed van pas gekomen; vele doelpunten heeft hij met het hoofd gescoord.
Bart heeft met vele bekende Roodenburgers gevoetbald zoals Piet van Polanen, Isaäc van Weerlee, Henny Choufoer, Mat Keereweer, Henny Hensen, Cor Lens en vele anderen.
Bart is ook vele malen uitgekomen voor het Leids elftal. Het Leidse elftal bestond uit spelers, die afkomstig waren van alle Leidse clubs. Hij was ook diverse keren topscorer van Leiden.
In 1953 ging Bart direct vanuit de junioren naar het eerste elftal. Op 16 januari 1965 speelde hij zijn 250-ste wedstrijd in de K.N.V.B. en werd daarvoor, voorafgaande aan de wedstrijd tegen Lugdunum, gehuldigd.

Een domper op de voetballoopbaan van Bart was dat hij in de uitwedstrijd tegen de Haagse Politie Sportvereniging (HPSV) een ernstige beenbreuk opliep. Vele maanden was hij daardoor uitgeschakeld. Ik kan mij daarvan herinneren dat wij beiden op dezelfde dag naar het ziekenhuis moesten, het toenmalige Academisch Ziekenhuis (nu LUMC). Bij beiden ging het gips eraf en wij gingen direct door naar de Leidse Hout om te trainen (ook ik had enkele maanden in het gips gezeten).

Die training is ons slecht bekomen, we hadden veel te veel gedaan en beiden hadden ontstoken spieren waardoor we een tijdje moeizaam konden lopen. Na deze ernstige beenbreuk is Bart weer gaan voetballen, maar heeft toch niet meer helemaal het niveau gehaald als voordien.

Hij is Roodenburg altijd trouw gebleven en probeerde, als het enigszins mogelijk was, samen met zijn zoon Jan, Roodenburg te bezoeken. Daarvoor had hij ook een alibi. Zijn kleinzoon Diego speelt momenteel in Roodenburg 2 zaterdag. En twee weken geleden was Bart nog op het complex, om te kijken naar de verrichtingen van zijn kleinzoon en Roodenburg 2. Zijn gezondheidstoestand ging echter snel achteruit. Eén van de meest illustere Roodenburgers is ons ontvallen.

 

Lau Zitman

Het bestuur van Roodenburg wens alle naasten van Isaac Arnoldus en Bart Ouwerkerk sterkte met dit grote verlies. Leidenamateurvoetbal.nl sluit zich daar vanzelfsprekend bij aan.