nabeschouwing167x60Arjan Ciere werd in de oefencampagne ingezet als een ‘8’, ofwel een middenvelder. Inmiddels vormt de bijna 34-jarige het centrale blok met Mark Tetteroo bij Oegstgeest. Afgelopen zaterdag leden de mannen van Rob van den Wijngaard de eerste nederlaag, na vorige week al twee punten te hebben gemorst tegen DWO. Ciere denkt dat Oegstgeest tijd nodig heeft, maar laat onderwijl veel positieve geluiden horen.

 

Eerst naar de wedstrijd gekeken tegen Be Fair. Een 2-0 nederlaag. Terecht?

 

,,Op zich was dit een redelijke tegenstander. Zij hebben drie sleutelspelers rondlopen, waaronder de rechtsbuiten die afkomstig is van ARC. Er gebeurde op zich niet al teveel en een uur lang konden we goed me komen. We hadden ook het idee dat dit wel eens zou kunnen uitmonden in en doelpuntloos gelijkspel. Een soort van uit het niets werd het 1-0, waardoor we meer vooruit moesten gaan spelen. De 2-0 was een fantastisch schot en daarmee werd ons lot wel bezegeld. De trainer wil pressievoetbal met ons spelen, maar daar kwam niet heel veel van dit keer. Op zich is dat ook heel lastig om een seizoen vol te houden. Be Fair is conditioneel sterk en zij wonnen ook veel tweede ballen. Eerlijk gezegd hebben we zelf te weinig afgedwongen in aanvallend opzicht, hoewel Frank Janszen misschien de grootste kans kreeg, dat nog bij 0-0.”

 

Nieuwe trainer, andere wetten. Plus een aantal omzettingen in het elftal. Worden de contouren al zichtbaar?

 

,,Met Geert Jonk, Remon van Heiningen en Marino Steenstra hebben we wel wat nieuwe jongens in te passen, maar dat mag het probleem niet zijn. Het is meer dat we anders spelen en moeten denken. Vorig jaar, in de tweede klasse, speelden we veelal vanuit de verdediging. Nu wordt meer verwacht dat wij het spel maken. In de voorbereiding lukte dat soms al aardig en tegen DWO hadden we de 2-0 moeten uitbouwen. Dan begin je met winst en win je meten aan zelfvertrouwen. Dat werd dus 2-2 en tegen Be Fair hebben we zeker ons niveau niet gehaald. Dat heeft natuurlijk ook met een tegenstander te maken, maar ik denk uiteindelijk wel dat als wij wel hadden gescoord, dat er dan ook gewonnen zou zijn.”

 

De positie in de as achterin heb je dus niet meteen ingenomen vanaf de voorbereiding?

 

,,Nee, dat klopt. De trainer heeft Frank Janszen in eerste instantie naar achteren gehaald. Tegen Foreholte in de beker heb ik de kans gekregen mij achterin te bewijzen en dat pakte goed uit. De uitleg van de trainer is ook duidelijk geweest en hij had een punt dat ik conditioneel nog tekort kwam. Daar heb ik keihard aan gewerkt en nu ben ik onderweg naar een niveau die ik aan kan. Het kan natuurlijk wel altijd beter. In elk geval heb ik de drank al tijden laten staan en sport ik me suf in de sportschool. Ik wil er alles aan doen om een zekerheidje te zijn, want gezien mijn leeftijd komt er een keer een einde aan om in het eerste te spelen. Ik wil er snel naar toe dat ik ook vijf of zes keer kan inschuiven, zodat ik de ploeg beter kan maken. Ik kan dan het mannetje extra zijn op het middenveld en dat kan een verschil maken. In de voorbije weken heb ik nog niet aangedurfd om risico’s te nemen, maar dat leg ik mezelf wel op. Dan kan ik een meerwaarde zijn voor het elftal.”

 

Het verleden moet je laten rusten, maar Oegstgeest kende in elk geval een zwaar jaar. Was is jouw mening over de huidige gemoedstoestand?

 

,,Toevallig had ik het er met Frank nog over tijdens de warming-up zaterdag. De sfeer is zoveel beter dan vorig seizoen en dat merk je aan alles. Er is nu veel meer acceptatie en dat goed. Anderzijds vind ik niet dat het we moeten overdrijven. We zijn pas net begonnen met een nieuwe trainer en in de eerste jaren met Arie (Van Duijn, red.) was het ook hosanna. Vorig seizoen is er dus besloten om hem verantwoordelijk te houden voor de magere resultaten, maar het blijft bij mij de vraag of het na zijn vertrek beter is geworden. Het is altijd makkelijk om een persoon aan te wijzen, maar er was wel meer gaande vorig seizoen bij ons. In elk geval zijn we er nu op gebrand om wat te laten zien. Dit is volgens mij een competitie zonder uitschieters naar boven en gezien de andere uitslagen denk ik dat wij in staat moeten zijn om er aan te komen. Ik ben tot het bot gemotiveerd, zoveel is zeker.”