column167x60Een duivels dilemma: voetbal of schaatsen?

Het zijn verwarrende tijden voor de voetballende schaatsliefhebber. Moet hij nou blij zijn met de ingevallen vorst omdat hij eindelijk weer eens op natuurijs kan schaatsen of enorm balen omdat het programma eruit ligt?

De eerste speelzaterdag van januari was het fabelachtig mooi weer: zonnetje, vrijwel windstil en een aangename temperatuur. Voetballen was een genot. Datzelfde weekend gaven meteorologen een eerste indicatie dat er een vorstperiode zat aan te komen.

 

 

Blijf daar als schaatsliefhebber maar eens koud onder. Lukt niet. Er gaat weinig boven een tocht over de bevroren Kaag of Braasem. De laagstaande zon weerspiegelt zich in de gladde vlakte. En eindeloos lint schaatsers met felgekleurde kleding slingert zich voort tot aan de horizon. Bij de stempelpost ontstaan er spontaan gesprekjes tussen notaris en stratenmaker, tussen hoogleraar en machinebankwerker: op het ijs is iedereen gelijk.

 

Geen tocht zonder koek en zopie. Aanbod genoeg onderweg. Sommige meedogenloze middenstanders bieden warme erwtensoep aan, waarbij een kritische noot gekraakt moet worden. Meer dan eens gaat het om een blik soep van de LIDL, die aangelengd is met een emmer water. Een halfvol plastic bekertje gaat grif voor drie euro over de toonbank. Na de vorstperiode verdwijnen deze handelaars naar warmere oorden, waar een niet onaardig stulpje, met zwembad, gekocht kan worden (Op verzoek van de leiding van Leidenamateurvoetbal wil ik met nadruk stellen, dat het gaat om personen die verder dan 50 kilometer weg wonen. In deze streken ziet men dit niet. Bram M. mag dan tijdelijk het werk gestaakt hebben, een proces heb je tegenwoordig zo aan je broek).

 

Al schaatsend komt men soms langs een witte vlakte, waar doelpalen er ietwat troosteloos en verloren staan. Gaat er een steek door het hart? Wordt er verlangd naar de fraaie combinatie en een bal die in de kruising verdwijnt of blijven de ogen op het ijs gericht speurend naar scheuren en spleten? Alleen een schaatser kent het moment van voldoening als de schaatsen uitgaan na een Molen- of Merentocht. Een heerlijke vermoeidheid en een rozig gevoel doorstromen het lichaam. Het was een prachtige dag: zonnetje, vrijwel windstil en een heerlijke temperatuur. Een goed glas van het een en ander maakt het Geluk compleet.

 

En toch. Toch, onverwacht snel, zal het verzadigingspunt komen. Schaatsen is fantastisch…. Voor een weekje of zo; daarna moet er weer gevoetbald worden. Plannen genoeg immers. De onterechte nederlagen zullen gewroken worden, de huidige positie is te laag en dus wordt er naar boven gekeken en er lonken periodekampioenschappen! Wat nou schaatsen?