header columnLieve KNVB,

U bent met 1,2 miljoen leden de grootste sportbond van Nederland. 430 werknemers zorgen ervoor dat er wekelijks 33.000 wedstrijden kunnen worden gevoetbald in ons koude kikkerlandje. 3300 verenigingen zijn lid, zijn blij als er arbiters worden aangesteld, hebben spelerspassen nodig en kunnen desnoods verenigingsondersteuners krijgen daar waar nodig. De KNVB, hoe toepasselijk, is gestationeerd op de middenstip van Nederland en over de Zeister visie heeft werkelijk iedereen een mening.

 

U bent overigens ook al aardig op leeftijd, geboren in 1889 dus wellicht is dat 1 van de redenen dat ik U soms niet begrijp(of  U voetballend Nederland niet……..).

 

Het lijken misschien maar kleine dingen maar, stel nou hè, iemand krijgt een rode kaart en gaat daarin tegen verweer. Diegene voetbalt dan vrolijk verder en schiet zijn club misschien wel naar een kampioenschap om vervolgens een paar weken later een schorsing van 5 wedstrijden om zijn oren te krijgen maar goed, dan is die belangrijke winst in ieder geval wel behaald.

 

Of neem nou de competitie zelf, een zondagclub mag in het Paasweekend opeens op zaterdag voetballen en aangezien de voetballers van tegenwoordig regelmatig universitaire studies doen, lopen ze zich op zaterdag de touwtandjes op een zonnig terras in Leiden om zo in ieder geval nog wat extra zakcentjes te hebben.

 

Nou zou dat het ergste niet zijn maar recent heb ik me echt doodgeërgerd aan Uw planning. De KNVB komt met nieuwe gedragscodes en opent een meldlijn voor excessen in de voetballerij en wat schertst mijn verbazing: de zaterdagafdeling van onze tegenstander voetbalt die middag tegen de buren: een derby zeg maar. Wat een gezelligheid op de club, de tap vloeit rijkelijk, de DJ draait een deuntje en als klap op de vuurpijl wordt gewonnen! Hallelujah……

 

Dat betekent dan wel dat wij in jullie planning tegen de zondagtak om 17 uur spelen en dus middenin het feestgedruis terecht komen. De hamburgers vliegen over de kraam die buiten naast veld 1 opgesteld staat, geweldig voor de omzet maar iets minder voor het publiek dat ze lekker doorspoelt met meer dan 1 flinke pint.

 

Ligt het aan mij dat ik dan denk: dat kan ook anders. Want iedere club heeft supporters die het verstand van een poffertje hebben en nog steeds niet weten dat drank meer kapot maakt dan je lief is.

 

De week voor dit Paasweekend krijgen alle clubs te horen dat kaarten die in het weekend vallen, niet gelden voor de 2e wedstrijd in datzelfde weekend, want zegt de KNVB: wij hebben wel ff nodig om ze te verwerken en onze medewerkers zijn ook druk met paaseieren zoeken.

 

Dan de arbitrage……zucht. Het zal best aan het feit liggen dat ik vrouw ben maar heren scheidsrechters, jullie zoenen mijn mannelijke collega’s toch ook niet? Ik heb het nu gevonden hoor: als ik m’n hand uitsteek om die van de scheids te schudden, gebruik ik m’n andere arm direct om ruimte te creëren zodat mijn  persoonlijke ruimte ook de mijne blijft. Het kan aan mij liggen maar uit professioneel opzicht kan het er bij mij niet in, zeker niet als je nog aan het fluiten van een duel moet beginnen.

 

Ik heb ze zien passeren: ik geef geen kaarten want dat is zo’n administratieve rompslomp, staat m’n broodje bal al klaar, hou jij mijn fluitje ff vast, loop je niet even mee naar de kleedkamer……lieve hemel. Oh jee, Oh jee……KNVB(denken jullie de stem van Willem van Zuijlen er ff bij). Het is ook geen doen voor U om 33000 wedstrijden ‘normaal’ te laten verlopen en te leiden. Waar haal je de mensen vandaan?

 

En eerlijk is eerlijk, er zijn ook hele mooie dingen: 7×7, 35+ toernooien voor zowel mannen als vrouwen, een elite groep jonge arbiters die het geweldig doen….chapeau!

 

Ik vond het alleen zo lekker dat we vroeger in Leiderdorp gewoon een bakkie bij jullie konden doen en nu alleen maar kunnen mailen naar Rotterdam. Het is maar een opmerking hoor, maar dat telefoonnummer hè, 0800-2299555, ik kan het maar niet geloven.

 

Ik ben helemaal niet thuis in telecommunicatieland en heb al helemaal geen kaas gegeten van het aanvragen van een bepaald telefoonnummer maar ik had het zo lekker gevonden als het 0800-1442 had geweest…..de meest standaard opstelling die we kennen in de voetballerij. Dat nummer had iedereen die iets met voetbal heeft met alle gemak kunnen onthouden……..in de hoop het nooit nodig te hebben.