header columnAls je maar lang genoeg in het voetbal zit dan heb je in de loop van je carrière als speler, trainer, fysio, grens of elftalleider heel wat kleedkamers van binnen gezien. Het fijnste is natuurlijk je eigen kleedkamer als je thuis speelt. Je hebt daar je eigen plek en bewaard daar goede herinneringen aan. Er zijn overwinningen gevierd en streken met medespelers uitgehaald. Iedereen heeft z’n eigen plek en het voelt vertrouwd en veilig.

 

Hoe anders kan het zijn als je uit moet voetballen. Het valt in de Top – en Hoofdklasse nog wel mee maar vanaf de eerste klasse moet je maar afwachten waar je terecht komt. Zo speelden we met Ter Leede eens een uitwedstrijd bij Zwaluwen Vlaardingen en wij moesten ons omkleden in een abnormaal kleine kleedkamer. Wij ergerden ons dood aan de omstandigheden maar onze elftalleider Jan Keuning wist van dit nadeel een voordeel te maken door te verklaren; “hoe kleiner de kleedkamer des te groter de overwinning”. Nu gaat die vlieger natuurlijk niet altijd op maar die middag wonnen we wel met ruime cijfers. Dit tot groot genoegen van Jan want hij had weer eens gelijk.

 

Als liefhebber van het Engelse voetbal heb ik al heel wat overzeese kleedkamers aldaar mogen bewonderen. In Engeland is er sprake van psychologische oorlogsvoering als het gaat om de kleedkamer van de uitspelende club. Deze wordt steevast aangeduid met ‘the losers dressing room’ en de omstandigheden kunnen per stadion behoorlijk verschillen.

 

Zo was ik eens tijdens een schooltrip in het nieuwe Emirates stadion van Arsenal. De kleedkamer van Arsenal zelf is groot en de zitplekken voor de spelers zijn opgesteld in de vorm van een hoefijzer, dit moet geluk brengen volgens Arsene Wenger. Hoe anders is de kleedkamer van de gasten. De ruimte is een stuk kleiner, op de vloer ligt een soort zeil dat voor voetbalschoenen spekglad wordt bij nat weer. Het is een hele prestatie als je in deze kleedkamer lopend op je kicksen ongeschonden je plek weer weet te bereiken na bv. een bezoekje aan het toilet zo vlak voor de wedstrijd. Daarmee ben je er echter nog niet want je loopt ook dikke kans de aanstaande wedstrijd te moeten beginnen met een wond in je achterhoofd. Je kledinghaakje zit op hoofdhoogte als je op je bankje zit, dus even relaxed achteroverleunen is er niet bij. In het midden van de kleedkamer staat een hoge tafel waar je niet onder door kunt kijken. Hierdoor is communiceren met je medespelers aan de overkant vrijwel onmogelijk. Nee, lekker gastvrij daar bij Arsenal.

 

Iets anders gaat het er aan toe aan de andere kant van London bij Chelsea. Volgens de filosofie van Jose Mourinho moet je de tegenstander nooit onnodig kwaad maken. Sterker nog, zorg dat ze zich comfortabel voelen. Zo hangt er in de ‘lossers dressing room’ van Chelsea een hele grote spiegel. Speciaal voor spelers als Ronaldo en Wayne Rooney, zij zien zichzelf nog groter dan in werkelijkheid en bedenken dan hoe goed ze wel niet zijn. Dit zal leiden tot verslapping aldus Mourinho.

 

Wat kunnen we hiermee in ons eigen amateurvoetbal? Bekend is het geval van WKE waar de kachel op 40 graden werd gezet, zogenaamd niet lager kon en waar de ramen dicht gekit zijn . Bij RCL zorgden we er juist voor dat de ramen altijd open stonden. In de rust stond dan keeperstrainer Rene van Giessen zogenaamd een sigaretje te roken onder die ramen en mee te luisteren naar de tactische aanwijzingen of scheldkanonnades van de trainer van de tegenpartij. Voordat er was afgetrapt voor de tweede helft wisten wij dan al welke wijzigingen in tactiek er bij de tegenstander gingen plaatsvinden. Sterker nog deze waren al doorgegeven aan onze eigen spelers en ook de tegenmaatregelen waren al met ze besproken.

 

Tegenwoordig bij ARC is de ‘losers dressing room’ vrij groot en comfortabel moet ik zeggen. Wel zitten er vrij grote ramen aan de buitenkant. Misschien dat we daar in de toekomst iets mee kunnen.

 

Frank Bloemheuvel