column167x60Het is een feit. Met nog 1 wedstrijd te spelen staat FC Rijnvogels op een achterstand van 4 punten op kampioen Delta Sport. We hebben de 1e periode gewonnen, zijn 2e geworden in de 2e periode en staan bovenaan in de 3e periode.  FC Rijnvogels heeft het dus heel goed gedaan dit seizoen. Helaas zat er een tegenstander in de competitie die het iets beter heeft gedaan. Wat FC Rijnvogels nu rest is de nacompetitie.

 

Binnen de club wordt daar met angst naar uitgekeken. De laatste jaren is het nogal eens mis gegaan in de nacompetitie. Als trainer probeer ik altijd het van de positieve kant te bekijken.  Delta Sport was beter. Ze hebben maar 3 x verloren. Laat FC Rijnvogels nou net 2x gewonnen hebben van Delta Sport. Dat betekent dus dat op het moment waarop het er op aankomt, FC Rijnvogels in staat is om te pieken.    

 

Als trainer van vv Meerburg heb ik het genoegen gehad om met een jonge, enthousiaste groep 3x op rij te promoveren. De eerste 2x met een kampioenschap en de laatste keer (van de 3e naar de 2e klasse) via de nacompetitie. Ik herinner mij alle drie de promoties, maar die via de nacompetitie staat mij toch het meeste bij. Toen waren het nog 6 wedstrijden. We moesten 2x uit en thuis spelen en daarna de finale voor promotie. Deze wedstrijd tegen ODB verloren we maar een week later kregen we een herkansing. Die wedstrijd wonnen we met 3-0 van Nieuwkoop.  Wat een feest!!

 

Nacompetitie! Veel voetballiefhebbers spreken over een loterij. Ik denk dat de factor ‘geluk’ elke voetbalwedstrijd kan beïnvloeden. Het gaat er volgens mij om die factor geluk of loterij tot een minimum te beperken. FC Rijnvogels moet zich dus optimaal voorbereiden op deze 2 finales. Na twee verloren wedstrijden op rij zijn we met de technische commissie rond de tafel gaan zitten om, voor de zekerheid,  door te spreken wie in een eventuele nacompetitie onze tegenstanders zouden kunnen worden. Volgens de KNVB speelt de winnaar van de 1e periode (FC Rijnvogels) in de eerste wedstrijd tegen de winnaar van de 2e periode uit de 1e klasse A. Op dat moment won FC Barneveld de 2e periode en is Patrick naar Barneveld toe gereden voor een analyse. Twee weken later bleek dat Breukelen door omstandigheden zijn koppositie was kwijtgeraakt aan Barneveld en zijn we de kandidaten voor de derde periode gaan scouten.

 

Patrick de Jong en Peter Kling  hebben respectievelijk Eemdijk en Swift bekeken. Rest ons alleen nog Zwaluwen’ 30 uit Hoorn te bekijken. Uit de Hoofdklasse A is de nummer 12 onze tegenstander. FC Volendam staat momenteel op die 12e plek. Ze staan 3 punten voor op ARC. Indien ARC morgen wint en FC Volendam verliest dan volgt er nog een beslissingswedstrijd. Al met al zijn we ons goed aan het voorbereiden op de komende tegenstanders in de nacompetitie.

 

Verder ben ik van mening dat de winnaars van de eerste periode altijd in het voordeel zijn qua kaartenlast. Morgen spelen wij tegen RCL de laatste wedstrijd van het seizoen. Alle spelers die op scherp staan laten we niet meespelen zodat we zonder eventuele schorsingen de nacompetitie in kunnen gaan. Die luxe hebben de komende tegenstanders van de nacompetitie niet omdat zij nog in volle strijd zijn om die felbegeerde nacompetitie te halen.

 

Als laatste wil ik aangeven dat het aan de steun van de 12e man niet zal ontbreken. De supportsvereniging is heel druk bezig met het regelen van supportersbussen voor  de eerste uitwedstrijd (Eemdijk, Zwaluwen’ 30 of Swift). Als selectie hopen we dat er zoveel mogelijk supporters meegaan om ons langs het veld te steunen…. WIJ ZIJN FCR!!!

 

Hein van Heek