interview167x60Hij woont al dertig jaar in Oude Wetering, maar is in zijn hart nog steeds Leidenaar. En nog steeds bezeten van het voetbalspelletje wat hij de jeugd bij wil brengen. Na zijn voetbalcarrière bij UVS werd hij trainer. ,,In vijfenveertig jaar heb ik nooit verzaakt”, weet de voormalige middenvelder die op 10-jarige leeftijd zijn eerste voetbalveters strikte. De voetbal rolde als een rode draad door Koren’s leven heen en doet dat nog steeds.

 

DOSR

Momenteel is Koren (inmiddels 69) coördinator en trainer van DOSR D1. Uit alles blijkt dat hij het reuze naar z’n zin heeft. Een uitspraak als ,,Ik wil enthousiasme uitstralen en als je het dan dubbel terug krijgt is dat toch prachtig man. Ik wil actief zijn met de jeugd en ik heb het uitstekend naar m’n zin. Als ik zo lekker met die gasten bezig ben geweest ga ik met een opgeruimd gevoel naar huis. Vooral als een van de jongens zo’n prachtige pass gaf waaruit werd gescoord.”

 

Spits

Heden ten dage probeert hij met zijn ervaring als trainer en speler de jonge Veenders naar een hoger plan te tillen. Zelf begon hij als 10-jarige spits in de UVS jeugd. Aad weet het nog goed. ,,We hadden een trainer, ene meneer Spierenburg. Het leek wel een militair. Je veters moesten gewassen zijn anders kwam je er bij hem niet in”, geeft Koren aan hoe gedisciplineerd het er toen al aan toe ging. Later toen hij in het eerste speelde kreeg hij wel veel bewondering voor trainer Piet Kantebeen, een zeer bekende naam uit die jaren, ,,Hij was 24 uur met voetbal bezig en dacht zeer vernieuwend”, zwaait Aad zijn voormalige trainer alle lof toe.

 

Toppers van toen

Met zijn aanwezige talent doorliep Aad de jeugdselectieteams om al op jeugdige leeftijd (20) aan boord van het blauw-witte vlaggenschip te worden geloodst. Niet meer als spits want zijn kwaliteiten lagen meer op het middenveld. UVS had toen het betaalde voetbal al vaarwel gezegd. Teamgenoten in die jaren waren onder andere Leo Holl, Sjoerd Teske, Jan Leget, Gerard Désar en Bart Lardé. Met laatstgenoemde onderhoudt Aad nog steeds vriendschappelijke banden. Over Jan Leget: ,,Als we stuk zaten kon hij je er doorheen slepen en Gerard Désar was natuurlijk de doelpuntenmaker in het team.”

 

22.000 toeschouwers

Aad Koren resultaatZat Aad Koren stuk toen hij met UVS om het algemeen amateurkampioenschap van Nederland speelde? Het jaartal herinnert hij zich niet meer (juli 1968, red.) maar wel dat het Amsterdamse DCG de tegenstander was tijdens de beslissingswedstrijd op het terrein van RCH in Heemstede. ,,Wat een publiek man, ik denk wel twintigduizend toeschouwers” (de redactie meent overigens dat er ruim tweeëntwintig duizend mensen aanwezig waren). Helaas werd de wedstrijd met 2-1 verloren. Koren doet er jaren na dato nog enigszins luchtig over. ,,Natuurlijk was het jammer, maar echt stuk zitten, nee, dat geloof ik niet. Het was wel de best bezochte amateurwedstrijd aller tijden en dat gaf op zich al een kick.” Kort daarna – hij was 26  en verhuisde naar Oude Wetering – koos Aad voor het trainerschap.

 

 

Trainer

 

Koren behaalde de toen benodigde paperassen en ging bij het toenmalige VTL aan de bak. ,,Helaas is het mij niet gelukt om ze vanuit de (toen nog) Leidse Voetbalbond naar de KNVB te laten promoveren. Vervolgens somt hij een heel rijtje teams op die hij onder zijn hoede heeft gehad. De A-jeugd van UVS en ARC, later het eerste van ARC, WSB, vervolgens weer terug naar UVS en ARC waar hij het vlaggenschip weer onder zijn hoede nam. Naar een titel heeft hij ze helaas niet kunnen leiden. Nu is de man met ’Liefde voor het voetbal’ dus actief bij DOSR. Hij benadrukt nogmaals dat hij het er uitstekend naar z’n zin heeft. Aad kan bogen op twee dingen die lang niet iedereen op het conto heeft kunnen bijschrijven: ,,Ik heb in 45 jaar nooit verzaakt en ben nooit geblesseerd geweest.”  Dat mag als een unicum worden bestempeld.

 

Volgt hij UVS nog?

 

Bij zijn oude club UVS die binnenkort haar honderdjarig bestaan viert, komt hij vrijwel nooit meer. ,,Ik heb al genoeg voetbal om me heen maar ik volg ze wel via de media”, geeft hij aan dat oude liefde niet helemaal is weggeroest. ,,De hele zaterdag ben ik al op het veld en af toe kijk ik eens naar een thuiswedstrijd van DOSR. Maar ik ga zeker naar de receptie en de festiviteiten van de club. Lijkt me leuk als oud-Leidenaar.”

 

Heilige zondag

Hoe Koren tegen de ontwikkelingen in het huidige voetbal aan kijkt? ,,Eigenlijk is het allemaal wat minder geworden De maatschappij is zo veranderd. Het is jammer want het voetbalveld is de beste plaats voor de opvoeding van de jeugd” filosofeert hij hardop. ,,De jeugd heeft tegenwoordig zoveel andere mogelijkheden.” Ook het amateurvoetbal is in de ogen van Aad allemaal wat minder geworden. Er zijn uitzonderingen als hij het over de clubs in de Duin- en Bollenstreek heeft. De ontwikkelingen en de verschuivingen van de zondag naar de zaterdag die bij veel clubs gaande is of al was, lijkt volgens Aad niet te stoppen. ,,Vroeger werkte je op zaterdag en was de zondag heilig.” Met ‘heilig’ bedoelt hij dat de zondag de dag van- en voor ‘de voetbal’ was. ,,Maar de zaterdag floreert steeds meer”, is hem ook niet ontgaan.

 

Ontwikkeling

Over de ontwikkelingen met betrekking tot kunstgras: ,,Ook een ontwikkeling die niet te stoppen is. De jeugd groeit er mee op. Jammer want zij zullen nooit een bal in een plas stil zien plompen”, lacht hij fijntjes, denkend aan nostalgische momenten. Zo’n moment staat nog haarscherp op het netvlies. ,,In mijn aspirantentijd had je vroeger verlaagde deklatten. Een lat die aan beugels over de originele lat werd gehangen waardoor het doel wat lager werd. Ooit knalde ik er een bal zo hard in dat ie tussen de twee (toen nog houten) latten klem kwam te zitten. Zo’n apart moment vergeet je nooit.” Net zoals Aad Koren zijn leven lang ‘ingeklemd’ zit in de voetballerij. Een man met liefde voor voetbal. Een liefde die nooit over zal gaan. Langs welk veld hij ook staat.

 

Piet van Kampen